A czy ktoś korzystał z usług Foto Spektrum na piotrkowskiej w Łodzi?
A czy ktoś korzystał z usług Foto Spektrum na piotrkowskiej w Łodzi?
Tzn. tak teoria mówio praktykę mnie nie pytajcie;p
TU możesz przypuścić atak odwetowy, nie krępuj się
Odnośnie Fotospektrum:
- profil, który otrzymałem niczym nie różnil się od profilu pobranego od nich 3 msce wcześniej, w międzyczasie była zmiana chemii co poskutkowało nieznaczna zmiana na odbitkach testowych. Wniosek: zmiana chemii nie skutkuje rekalibracją maszyny i nowym profilem icc, co dalej sami wiecie.
- zaniosłem przygotowane tiffy skonwertowane do przestrzeni maszyny zgodnie z otrzymanym profilem icc. Efekt: pomimo moich zabiegów konwersji do przestrzeni Labu i tak musiałem posiedzieć przy maszynie z operatorem, bo przy wczytaniu mojego obrazka(-ów) pojawiał się paskudny pomarańczowy zafarb. Wniosek: po co mi profil icc labu i skalibrowany monitor jak i tak muszę przy maszynie osobiście zdecydować czy to są te kolory które chciałem uzyskać (?).
- w labie panuje światło o temperaturze barwowej ~6500K - pozwala to na odpowiednią ocenę tego co z maszyny wychodzi.
- chemia bez zastrzeżeń. papier też ok - tylko brak bieżącego oprofilowania.
- szybka realizacja.
- bardzo przyjemna obsługa, po kilku rozmowach mogę stwierdzić że są duże szanse na to, że wspomniane mankamenty kiedyś znikną;
Nie gościłem tam już jakiś czas (~2 msce) więc może już wiele się zmieniło na lepsze - czego sobie i zainteresowanym życzę.
C6D, C24-70D f/4L IS, C70-200 mm f/4L IS, C50mm f/1.8 STM, Tamron 90 mm f/2.8 Di Macro; 430EX i inne,
Czy jakieś nowe opinie i wrażenia??
A czy ktoś korzystał z usług tej firmy??
fotoPOZA - centrum usług fotograficznych
90-002 Łódź, ul. Tuwima 20
http://www.fotopoza.pl/
Ostatnio edytowane przez aligator16 ; 03-08-2008 o 21:59
Faktycznie jest to adres dawnego "Powiększenia".
Korzystałem z usług "Powiększenia" a teraz z Fotopozy.
Nawet ta pani z obsługi jest ta sama, ale teraz o wiele milszaZ tego co się orientuję, to dawny właściciel czyli pan T.Masłowski ma teraz "Powiększenie" na Zaspowej, ale trzeba wcześniej umówić się telefonicznie i robi głównie wydruki.
Niestety, ani na Zaspowej, ani na Tuwima nie robią już, czego bardzo mi brakuje dużych odbitek metodą fotochemiczną - tylko wydruki :sad:
Poza tym jakość standardowych odbitek na dawnym poziomie, czyli całkiem dobrze jak na łódzkie warunki. A łódzkie warunki wiadomo: brak profili, a gdy się o nie upominać to obsługa robi tak:i
jeśli już ktoś profile robi, to na pewno nie po każdej zmianie chemii, itd, itp.
Folabu czy jak tam się zwą na Pomorskiej nie polecam. Niby oferta szeroka, ale jakiś czas temu mieli drogo (nie wiem jak teraz), a przede wszystkim jakość do bani (m.in. odbitki ze śladami wałków na powierzchni z obrazem).
Nadal brakuje w Łodzi porządnego labu z szeroką ofertą, kompetentną obsługą i wysoką jakością.
Najbardziej szkoda Fotokonsorcjum
Muszę jeszcze spróbować tego Fotospektrum (podobno załoga z Konsorcjum), ale w cuda przestałem już wierzyć.
Czy komuś w końcu udało się w Łodzi znaleźć fotolab, w którym wiedza o zarządzaniu kolorem łączy się z praktyką?
C6D, C24-70D f/4L IS, C70-200 mm f/4L IS, C50mm f/1.8 STM, Tamron 90 mm f/2.8 Di Macro; 430EX i inne,
No to ja odgrzebię temat. Czy coś w temacie się zmieniło? Jakiś sensowny nowy/stary lab się znalazł?