Strona 6 z 9 PierwszyPierwszy ... 45678 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 51 do 60 z 89

Wątek: Lampa pierścieniowa makro

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez adamek Zobacz posta
    A dałbyś radę zrobić portret?
    Czy da czy nie da... proszę... http://www.cyberfoto.pl/pytania-o-os...ier%B6cieniowa tu jest jeden portrecik

Domyślnie

Kupiłem lampę pierścieniową jak w wątku. Niestety dysponuję analogami Canona tj: eos50E oraz Eos5. Nie miałem okazji jeszcze dokładnie sprawdzić działania lamy Delta DFR-14 z tymi body (odebrałem ją dzisiaj od kuriera), ale to co zauważyłem to brak możliwości synchronizacji z dowolnymi czasami dla body eosa50E. Co do eosa5 to sadzę, że działa tutaj TTL podczas gdy z 50E powinna działać obsługa w ETTL, którą to body posiada dla lamp zewnętrznych. Mam pytanie, czy ktoś z Was posiada analoga podobnej klasy jak ja i czy może coś wiecej napisać na temat synchronizacji oraz korekcji tej lampy z takim body. Będę wdzięczny za informacje.
    Ostatnio edytowane przez jlynx ; 12-06-2007 o 15:58

Coś już napisał

Domyślnie

w piatek sprawilismy w prezencie koledze lampe do makro (Delta DFR-14) i musze przyznac, ze jest ok jak za taka kase.
    makro wychodza ladnie doswietlone a wieczorem nawet trenowalismy portrety i... rowniez wychodza znosnie
    ciekawe jak tylko z trwaloscia palnika ale jesli chodzi o amatorska zabawe w makro to rewelacja
    550D, 50 f1.4, 15-85 f3.5-5.6 IS USM, 580EX II

Uzależniony

Domyślnie

co to znaczy w lampie że
    ogniskowa 50mm
    ?

Uzależniony Awatar CYNIG
    Miasto
    Łaziska Górne

Domyślnie

to ze pokrywa swiatlem obszar taki, jaki ogarnia obiektyw o tej ogniskowej

Uzależniony

Domyślnie

czyli do każdej większej ogniskowej powinna pasować? dobrze rozumuję?
    ja mam canona 100/2,8 makro.
    i jeszcze jedno pytanie odnośnie tej lampy. czy jeśli ta lampa posiada mocowanie na 52 mm to czy jeśli zastosuję pierścień żeby założyć na moje 58mm to czy nie będzie winietować?

Uzależniony Awatar CYNIG
    Miasto
    Łaziska Górne

Domyślnie

oczywiscie wieksza ogniskowa "zmiesci" sie w ogniskowej lampy. Ale proponuje przemysl czy na prawde jest to dla Ciebie optymalne rozwiazanie. Jest sporo prostszych i tanszych metod ktore daja swietne rezultaty.

Uzależniony

Domyślnie

jakie to metody?

Uzależniony Awatar CYNIG
    Miasto
    Łaziska Górne

Domyślnie

lampa na kablu z nalozona pianka (taka od pakowania elektroniki) sklejona w "torebke" plus kawalek kartki na gumce przyczepionej do oslony p.slonecznej obiektywu po przeciwnej stronie jak lampa. Dziala jak blenda rozswietlajac cienie. W efekcie masz zestaw do makro i jednoczesnie normalna lampe do reszty tematow

Uzależniony

Domyślnie

do tej pory próbowałem z własnej roboty dyfuzorem nałożonym na lampę 580ex ale efekty raczej marne:
    http://www.amroz.private.pl/makro/mini.html

Strona 6 z 9 PierwszyPierwszy ... 45678 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów