Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 18 z 18

Wątek: Ch... bombki strzelił, Pentaxa (645) nie będzie :(

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie

Wychodzi na to o czym już wiadomo było od pewnego czasu tylko niektórzy wciąż próbują udowadniać, że czarne jest białe. Po prostu żeby być dobrym w cyfrze trzeba mieć olbrzymi potencjał i to najlepiej w zaawansowanej elektronice. Dslr to bardziej komputer niż mechanika i optyka precyzyjna. A średni format wymaga jeszcze więcej. Jak tak dalej pójdzie to na rynku zostaną jedna lub dwie firmy. Chyba że wejdą do gry Sony lub Canon. Co w sumie może w dalszej konsekwencji doprowadzić do tego o czym wspominał Bonk.
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Zasłużeni Awatar czornyj
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Krzychu Zobacz posta
    Mamiya od kiedy pamietam w B&H jest "Coming soon" a obok Price jest "TBA". IMHO nigdy sie nie ukaze tak samo jest Pentax... Niestety.
    Mamiya ZD od dawna jest dostępna, w Europie można ją kupić od ręki i nawet w Polsce sporo osób ją sobie sprawiło. Natomiast Mamiya America (nb. wyjątkowo pazerna firma), dlaczegoś nie chce tego aparatu improtować i jest on niedostępny w dystrybucji na rynku amerykańskim. Amerykanie importują go sobie prywatnie z UK lub HK.

Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez czornyj Zobacz posta
    Mamiya ZD od dawna jest dostępna, w Europie można ją kupić od ręki i nawet w Polsce sporo osób ją sobie sprawiło. (.....)
    Nawet ostatnio gdzieś widziałem za 11kEur w którymś sklepie internetowym.
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Domyślnie

Fakt, że to przecieki, ale pozawalam sobie wkleić ze względu na wzmiankę o 645D:
    Na pentaxlife jest informacja o planach Pentaxa, ktore ujawnil syberysjki dealer jurij

- opoznienia zwiazane ze pierwszymi DA* z powodu mariazu pentaxa i hoya
    - pozostale DA* sa w trakcie opracowywania

- model wyzej od K10D przed gwiazdka
    - nastepca K100D z wieksza rozdzielczoscia matrycy
    - koniec produkcji K110D ze wzgledu na niespodziewana popularnosc K100D
    - nowe aparaty beda sprzedawane z nowym kitem (17-70 ?) bo 18-55 nie jest wystarczajaco dobry z matrycami powyzej 10 mpix.
    - nowe aparaty beda mialy sporo czesci od sony

- 645d na wiosne 08

- pentax nie bedzie zapowiadal nowych produktow z duzym wyprzedzeniem
    - niedlugo nowy firmware do K10D
    Z poważaniem - Michu, Licencjonowany Pogromca Vampirów :)=

Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Michu (Pentax) Zobacz posta
    Fakt, że to przecieki, ale pozawalam sobie wkleić ze względu na wzmiankę o 645D:
    Na pentaxlife jest informacja o planach Pentaxa, ktore ujawnil syberysjki dealer jurij

- opoznienia zwiazane ze pierwszymi DA* z powodu mariazu pentaxa i hoya
    - pozostale DA* sa w trakcie opracowywania

- model wyzej od K10D przed gwiazdka
    - nastepca K100D z wieksza rozdzielczoscia matrycy
    - nowe aparaty beda sprzedawane z nowym kitem (17-70 ?) bo 18-55 nie jest wystarczajaco dobry z matrycami powyzej 10 mpix.
    - nowe aparaty beda mialy sporo czesci od sony

- 645d na wiosne 08

- pentax nie bedzie zapowiadal nowych produktow z duzym wyprzedzeniem
    - niedlugo nowy firmware do K10D
    Fajnie by było gdyby Pentax wypuścił coś wyższego niż K10D - byłaby konkurencja. W tym segmencie póki co liczą się tylko dwie firmy. W 645D sorry ale już nie wierzę .
    Kapitan Wagner

Początki nałogu Awatar chavez
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Michu (Pentax) Zobacz posta
    Z tego co się orientuję, to ceny obu puszek są bardzo podobne, więc nie wiem dlaczego to zaskoczyło producenta...
    system EOS

Początki nałogu
    Miasto
    Kraków i okolice

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Kolekcjoner Zobacz posta
    A średni format wymaga jeszcze więcej. Jak tak dalej pójdzie to na rynku zostaną jedna lub dwie firmy. Chyba że wejdą do gry Sony lub Canon. Co w sumie może w dalszej konsekwencji doprowadzić do tego o czym wspominał Bonk.
    Myśle że Canon sie nie podejmie tego, bo nie ma przygotowanego systemy bo jak sadze obecny system raczej nie podoła wymaganiom średniego formatu ?
    C EOS 5D MK II C | EOS 40 D | T 28-75 f/2.8 | C 85 f/1.8 | C 70-200/4.0L | S 30/1.4 |S 50/1.4 | C 10-22 f/3.5-4.5 | C 580EX
    http://magix.digart.pl/

Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez magix Zobacz posta
    Myśle że Canon sie nie podejmie tego, bo nie ma przygotowanego systemy bo jak sadze obecny system raczej nie podoła wymaganiom średniego formatu ?
    Nie doceniasz tej firmy . Po pierwsze kupili jakiś czas temu contaxa (technologie i patenty). Po drugie stworzyć taki system na potrzeby średniego formatu w dodatku kompatybilny w dół z EF to nie problem techniczny tylko marketingowy. Po prostu jest pytanie czy im się to będzie opłacało. I to jedynie może uratować przed zwinięciem interesu i tak już cienko przędące "manufaktury" robiące średni format. Myślę że z Sony jest bardzo podobnie. Jedynie tradycje i doświadczenie mniejsze ale co za problem "łyknąć" kolejną firmę .
    Wydaje mi się że dla takich firm jak Sony czy Canon rzecz leży wyłącznie po stronie ekonomii, a nie technikaliów.
    Kapitan Wagner

Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12

Uprawnienia umieszczania postów