Strona 4 z 4 PierwszyPierwszy ... 234
Pokaż wyniki od 31 do 39 z 39

Wątek: Zdjęcia - poprawiać czy nie?

Początki nałogu Awatar Fakungio

Domyślnie

Co do poprawiania czy jak kto woli obrabiania zdjęć mam dwojakie podejście.
    Jeśli proces obróbki traktujemy jako formę wypowiedzi artystycznej to oczywiście OK. Jeśli mamy komuś poprawić nastrój to możemy zdjąć parę zmarszczek czy pryszczy z twarzy, to też OK.
    Jeśli jednak obróbka zafałszowuje faktyczne wydarzenie na zdjęciu np. zmienia obraz tak diametralnie że trudno go rozpoznać - jestem przeciwny.
    Podam Wam przykład. Ja nie retuszuję zdjęć mojej żony, ponieważ akceptuję ją taką jaką jest. Czasami urok twarzy wyraża się w małych piegach na nosie.
    Jak poczulibyście się panowie gdyby Wasza partnerka po opanowaniu technik obróbki wybielała Wam zęby albo zmniejszała podbródek ?

Pozdrawiam.
    Ostatnio edytowane przez Fakungio ; 12-05-2007 o 20:55
    Canon 50D + EF 24-105 f/4 L+ Sigma 50mm 1.4 EX DG

Początki nałogu
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mungo Zobacz posta
    Tak po kilkuminotych rozważaniach przed monitorem stwierdzilem,*że właściwszym określeniem dla tego, co prezentujemy tu na forum jest wywoływanie. Bo przecież w kompozycję zdjęcia raczej nie ingerujemy, losowych efektów też nie dobieramy, a kolory poprawiamy. Kontrast, rozjaśnianie, ściemnianie, itp. To się robiło także w ciemni[jeśli się mylę poprawcie mnie].
    mungo, nie chcę być nieuprzejma, ale lepiej byś zrobił,
    gdybyś tych kilka minut spędzonych na 'rozwazaniach przed monitorem'
    poświęcił raczej na przeczytanie poprzednich postów w wątku,
    zamiast wyważać otwarte drzwi i wygłaszać swoje wnioski w taki sposób,
    jakbyś to Ty doszedł do nich pierwszy - sorry, ktoś już był przed Tobą...
    - wystarczyło się zainteresować

konkretnie: patrz post #21 autorstwa Janusza Body:

Cytat Zamieszczone przez Janusz Body Zobacz posta
    Muszę przyznać, że niebardzo rozumiem stwierdzenie "poprawiać" zdjęcie. W tradycyjnej ciemni zdjęcie się wywoływało. Teraz proces wywołania został częściowo zastąpiony obróbką cyfrową. Ogromna większość tego co można zrobić w PhotoShopie to tylko cyfrowe "zamienniki" technik z ciemni rodem.

Termin "poprawiane" ma wydźwięk nieco pejoratywny a "wywołanie" już jakoś nie. Ja 100% swoich zdjęć wywołuję

Cytat Zamieszczone przez zjawa Zobacz posta
    Jakiekolwiek inne ingerencje, jak poprawianie koloru, wycinanie tła, przenoszenie fragmentów czy kadrowanie jest przeze mnie wypalane żywym ogniem.T.Tomaszewski (National Geographic)
    wycinanie tła czy przenoszenie fragmentów - rozumiem, w reportazu nie ma miejsca na zafałszowywanie rzeczywistości - ale czemu kadrowanie???

przypomina mi się, że Eugene'owi Smithowi tez probowano robic z tego zarzut,
    na co odpowiedzial [chwila szukania... mam!]:

[I crop] for the benefit of the pictures. The world just does not fit conveniently into the format of a 35mm camera.

Janusz Body - jeśli można się podpisać
    pod każdym Twoim zdaniem w tym wątku, to ja się podpisuję :grin:

Bywalec
    Miasto
    Gdańsk

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Fakungio Zobacz posta
    Jak poczulibyście się panowie gdyby Wasza partnerka po opanowaniu technik obróbki wybielała Wam zęby albo zmniejszała podbródek ?
    Wybielanie lub wręcz wstawianie brakującego zęba często stosuję w fotkach portretowych starszych pań. Tak samo wybielanie oczu. Nie ruszam zmarszczek.
    Nigdy nie spotkałem się z zarzutem takiego klienta o to że zdjęcie zafałszowałem.

Początki nałogu
    Miasto
    mysłowice

Domyślnie nigdy

jeszcze się nie zdażyło bym poprawiał zdięcia.mają być takie jak je swotografowałem, jak to źle zrobiłem to kasuję i robie jeszcze raz:eek:

Początki nałogu
    Miasto
    Rzeszów

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez greg7878 Zobacz posta
    Na koniec - od pewnego czasu już nie używam JPEGów , wyłącznie RAW , ale do tego każdy musi sam dojrzeć ( myślę , że warto ).

Ja też to zrobiłem jakiś czas temu a byłem w wielkim szoku jak zobaczyłem różnicę w możliwości wywoływania...

A nawiasem mówiąc to dzięki forum

Co do wątku to również uważam, że nie ma nic w tym złego. Jeśli ktoś twierdzi, że on nie robi korekt a jego zdjęcia są niczym "wymalowane" to po prostu ściemnia..

P.S Pod słowem korekta oczywiście kryje się zmiana balansu, wyostrzenie itp a nie jak niektórzy robią zamiana elementów na zdjęciu ...

Uzależniony Awatar RNz
    Miasto
    Chrzanów, Katowice

Domyślnie

Odpowiem autorowi postu: poprawiać ilekroć czujesz taką potrzebę. Przecież to TY jesteś autorem fotografii, TY decydujesz o jej kompozycji, kolorystyce, nastroju,... i ostatecznym wyglądzie.
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Cytat Zamieszczone przez irekaro Zobacz posta
    jeszcze się nie zdażyło bym poprawiał zdięcia.mają być takie jak je swotografowałem, jak to źle zrobiłem to kasuję i robie jeszcze raz:eek:
    Dajmy na to, że cyknąłeś coś wyjątkowego i tylko jedno ujęcie... tańczącą żyrafę, płaczącego wszechpolaka, przerwacającą się zakonnicę...
    jak powtórzysz sesję?
    Ostatnio edytowane przez RNz ; 13-05-2007 o 10:12 Powód: Automerged Doublepost
    ... PhotoAnarchist ...
    nie jestem żadnym mądralą... mondralom tym bardziej!

Bywalec Awatar Veene2
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez irekaro Zobacz posta
    A ja bym chetnie zobaczyl te zdjecia Masz moze jakas strone? A moze wrzucisz do dzialu moje galerie

Początki nałogu Awatar maxbmx
    Miasto
    Bielsko-Biała

Domyślnie

Poprawiam 100% zdjęć, Wywołanie Rawa + Levels + saturation + sharpen + crop
    czasem blur przy zdjęciach teleobiektywem - nie dla "powiekszenia" nieostrosci ale dla zlikwidowania ziarna - zmniejszenie wagi zdjęcia.
    Moje zdjęcia
    RIP: Canon 40d, Tokina 10-17 Fisheye, Canon 70-200L f4, Canon 17-40L f4, Canon 50 f1.4, 6x Sunpak 555+2x Quantum Battery Pack, 3x PocketWizard MultiMAX (sprzęt skradziono w Krakowie, numer seryjny Body: 0930516228)

Uzależniony

Domyślnie

"Obrabiać" a "poprawiać" to nie to samo.

Strona 4 z 4 PierwszyPierwszy ... 234

Uprawnienia umieszczania postów