Cztery czarne eosy, pół-eos i pentax... a dokładniej to tutaj
5DmkII + C50/1.4 + C85/1.8 + 2,5kg jabłek w wersji PRO
"ADMINISTRACJO ! ZAPOBIEGAJ I LECZ SIĘ RUTYNOWO. DOBRO ADMINISTRACJI, GWARANTEM DOBRA OGÓŁU"
Witam. Wychowałem się na analogach , zdjęcia staram się tak robić by nie trzeba było ich poprawiać , a potem i tak pracuję nad nimi w PS-ie ( w myśl zasady , że lepsze jest wrogiem dobrego ) i dopero to daje mi pełnię zadowolenia ( z siebie , nie ze zdjęć ). Na koniec - od pewnego czasu już nie używam JPEGów , wyłącznie RAW , ale do tego każdy musi sam dojrzeć ( myślę , że warto ).
osobiscie obrabiam w zaleznosci od okolicznosci (zawsze jest do czego sie doczepic, wiec...y...100% obrabiam); przy zalozeniu ze chce oddac jak JA widze swiat (lub raczaj jak CHCIALBYM go widziec). nie mam zupelnie oporow zeby poorac fotoszopem;
jak ze sprzetem audio - jedni uwazaja ze sam wzmacniacz i odtwarzacz, inni ze tona korektorow.
jesli majsterkowanie i wynikajacy z tego efekt jest tym czego sie chce i co sprawia radoche, to czemu nie? przeciez biega o to zeby to dawalo szpas
ps. najdluzsza obrobka jednej foty - ponad 4 godziny.
analog i prajmy.
cyfra gdzieś w kącie.
RAW-y właśnie do tego są, żeby dawały możliwość wprowadzania korekt w zależności od potrzeb autora. Praca przy ich wywoływaniu również uczy fotografii bo widząc i wiedząc co poprawiamy jesteśmy bardziej świadomi przy pstrykaniu kolejnych fotek. W związku z tym, czas potrzebny do obrabiania przy kompie kolejnych zdjęć się skraca... przynajmniej w teorii![]()
u mnie jest tak samo staram się poprawiać jak najmniej ale jak już wcześniej kilku kolegów zauważyło zawsze jest coś do poprawy i wychodzi, że poprawiam 99,9% no a na razie jpg jak przedmówcy napisali wcześniej do RAW trzeba dojrzeć
40D+300D + 18-55 IS + 70-200 mm f/4 L + inne graty
Wcale nie! Ja od momentu przesiadki na dslr może zrobiłem 3 zdjęcia w jpgach. Właśnie dlatego, że zdjęcia w 99,9% wymagają późniejszej obróbki należy używać RAW-ów. Czym prędzej to zrobisz, tym bardziej będziesz zadowolony. Spróbuj przez tydzień trzaskać TYLKO RAW-y a zobaczysz, że tak Ci już zostanie. Oczywiście wejdź w posiadanie jakiejś literatury albo studiuj forum i na pewno dasz radę
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
Super! Dodaj jeszcze pioruny, muzykę z Carminy Burany i będzie bomba![]()
Ostatnio edytowane przez Elmarqo ; 12-05-2007 o 00:32 Powód: Automerged Doublepost