Gdzie moge znalezc info na temat dopuszczalnej liczby niesprawych pikselow? Naliczylem 6 zimnych i jeden goracy. Ekspozycja 30" f/22 ISO100. Aparat jest nowy i nie wiem czy zglaszac reklamacje.
Gdzie moge znalezc info na temat dopuszczalnej liczby niesprawych pikselow? Naliczylem 6 zimnych i jeden goracy. Ekspozycja 30" f/22 ISO100. Aparat jest nowy i nie wiem czy zglaszac reklamacje.
przy takiej ekspozycji to normalne jest, w kazdym aparacie - zrob zdjecia przy jakims normalnym czasie i wtedy zobacz czy masz faktycznie jakies hot/bad pixele
ojej aż 7 pixeli przy 30"..... normalnie "spice girls się rozpadło"
a poważnie to nie martw sie to bardzo dobry wynik ... jak zrobisz 30" przy iso 800-1600 to dopiero bedzie duzo takich pixeli
imo sprawdź jeśli przy iso 800 i czasie 1/50-20 jest czysto to jest bardzo dobrze
No wlasnie mam ten sam problem. Od razu uprzedam ze ja nie z tych co testuja, ja robie zdjecia, ale... no wlasnie robilem koncert i zonk na wielu zdjeciach byly biale wnerwiajace piksele, ktore trzeba bylo poprawiac. Wiec na nieszczescie zrobilem test
Przy ISO 1600 czas 30s pokazalo sie 4 dead i ok 70 hotow,
Przy ISO 100 i czasie 30s jest 1 dead i ok 16 hot pixeli
zdjecia robione w RAWie i wywolane do jpga.
Czy to nadaje sie do wymiany?? Troche sie zalamalem jak poczytalem na forum ze niektorzy to maja 0 dead pixeli i tylko kilka hotow.
Dodam ze aparat mowka.
Wojna to choroba psychiczna rozprzestrzeniajaca sie jak epidemia
Strach nie ma sensu, Stary Ojciec już dawno napisał księgę twojego życia
Jak długo można patrzeć na teściową z przymrużeniem oka?
-aż się muszka zgra ze szczerbinką...
www.echoart.pl
Przy iso wyzszym niz 100 masz podbicie sygnalu z ktorego wynikaja szumy a to juz inna bajka. Przy 100 masz obraz jaki tworzy matryca bez dodatkowych szumow. Jezeli matryca rejestruje obraz bez swiatla to w idealnym przypadku obraz powinien byc idealnie czarny. Wiem ze to sie nie zdarza ale nie wiem jakie normy ma canon przy tej klasie sprzetu.Przeciez to nie jest kompakt i swoje kosztowal.Jeżeli to sie mieści w granicach normy to ok.Jezeli nie to dlaczego nie wymienic na sprawny?
Dlatego zwracam sie z pytaniem na forum.
Z gory dziekuje osobie ktora bedzie miala jakas wiedze na ten temat i sie ta wiedza podzieli.
Pozdrawiam
w moim 350D przy iso 100 i 30s mam 0/0....i się cieszę. "nr" oczywiście off.
Więcej testów nie robię bo nie ma na to ani czasu ani chęci.
Czysta pieńdziesiątka + siakieś szkiełka.....+ LowePro Nova 1AW + Velbon DF50 + całkowity brak czasu + coś tam jeszcze
Róbcie testy.... walerianka.... psychoanalityk..... i wariatkowo...... A kiedy będziecie robić zdjęcia????
Będą hotpiksele i to naturalna sprawa. Kompakt mojej dziewczyny robi hotpiksele przy ekspozycjach koło sekundy, tysiące! A tu płacz bo 16 punkcików... to normalne jest, sam dzisiaj miałem przyjemność oglądać bo próbowałem złapać pioruny (nie udało się). Usunięcie 20 kropeczek to chwilka, jeśli w ogóle to konieczne.
BolekZ, Slavko jezeli juz checie zabrac glos w dyskusji to zrobcie to tak, aby cos do niej wniesc, a jak chcecie sobie popier..... bez sensu to wystawcie glowe za okno i hulaj dusza...
pisalem ze nie naleze do osob robiocych testy, robilem koncert przy iso max 800 i czasach rzedu 1/60 - 1/100. No i nie sadze, aby Wam sie chcialo poprawic 100 zdjec, bo na kazdym sa wnerwiajace biale plamki w srodku kadru, ktore nota bene widac nawet po zmniejszeniu.
Poza tym nie kazdego stac, aby ot tak rzucic 4 kola na puche.
Mnie to kosztowalo wiele wyrzeczen i chyba moge wymagac, aby takiej wlasnie sytuacji nie bylo??
Wiec moze, ktos podpowie czy to kwalifikuje sie do wymiany puchy na Zytniej??
Wojna to choroba psychiczna rozprzestrzeniajaca sie jak epidemia
Strach nie ma sensu, Stary Ojciec już dawno napisał księgę twojego życia
Jak długo można patrzeć na teściową z przymrużeniem oka?
-aż się muszka zgra ze szczerbinką...
www.echoart.pl