Tak, a kot w tym czasie pozuje Ci nieruchomoZamieszczone przez Vitez
![]()
Tak, a kot w tym czasie pozuje Ci nieruchomoZamieszczone przez Vitez
![]()
A w jakim trybie pomiaru przekłamuje ?Zamieszczone przez Jurek Plieth
Dlatego te koty później są takie puszysteZamieszczone przez Jurek Plieth
![]()
pozdrawiam
Chyba nie zrozumiales...Zamieszczone przez Jurek Plieth
Robie w RAW a potem koryguje ekspozycje PODCZAS KONWERSJI czyli PO zrobieniu zdjecia... przy 'wywolywaniu'.
Tak to chyba każdy koryguje, kto robi w RAW'ieZamieszczone przez Vitez
Jednak nie daje mi to bezpiecznego zapasu 1 EV, skoro muszę skorygować o +1/2 do +1 EV
![]()
Jurek,
raw canona daje ci całe dwa stopnie możliwej korekty pos factum, w każdym razie w DPP
czyżbym coś przeoczył![]()
a poza tym, to babranie sie w grafike, a nie zwykle fotografowanieZamieszczone przez Tomasz Golinski
inaczej mowiac - przyslowiowe: "robienie z g..a delicji".
ten zapas rozpietosci jest na potrzeby tonowania, nie wyciagania szczegolow z cieni albo odtwarzania swiatel (poza sytuacjami, gdy nic sie nie da zrobic). ale w wiekszosci scen rozpietosc tonalna 10D (o 20D nawet nie mowie, bo ma wiecej) spokojnie wystarcza - pod warunkiem, ze sie poprawnie naswietli klatke. co nie jest az tak trudne
Dokładnie to chciałem powiedziećZamieszczone przez Tomasz Golinski
![]()
zgoda, ale jakiś zapas tam zawsze mamy. Poza tym kiedyś rozmawialiśmy o tym, że i sama korekta w aparacie wyciąga szumy, więc DPP chyba wiele nie szkodzi ?
Tak a propos pomiaru światła (lekko OT) to znane sa powszechne opinie o niedoświetlaniu 10D. Czy ktoś z użytkowników 20D ma podobne doświadczenia? Bo według mnie (choć to bardzo nieprecycyjna ocena) mierzy raczej poprawnie, trochę gorzej w świetle żarowym
.