Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 11

Wątek: sRGB>CMYK

Dopiero zaczyna

Question sRGB>CMYK

siemanko....
    studiuje architekturę i przymierzam sie do oddania kolejnego projektu...projekt skończony, wszystko git, tylko....właśnie chyba nie wszystko git...plansze przygotowałem w PS... pracowałem na domyślnym sRGB na koniec chciałem przekonwertować do CMYK żeby oddać do ploternii...i tutaj niestety jak zawsze pojawia sie problem z odwzorowaniem kolorów...większość kolorów mi odpowiada, przeszkadza mi natomiast kolor podkładu pod planszę, który stał się z ciemnego brązu prawie czarny...Może ktoś z was wie jak dobrać teraz kolor w CMYK który byłby identyczny lub bardzo zbliżony do koloru R 41 G 29 B 29. I jeszcze jedno pytanie: czy po zmianie z 8 bitów na 16 bitów na kanał na wydruku zobaczę większą rozpiętość kolorystyczną czy ploter (OCE TCS500) nie pozwoli zaobserwować zmiany... dzięki za każdą pomoc....pozdro

Uzależniony

Domyślnie

Na monitorze cmyk zawsze bedzie wyglądał inaczej

Dopiero zaczyna

Domyślnie

na monitorze wiem ze będzie się różnił ale czy na wydruku też bedzie tak duża różnica? poprzednio kiedy oddawałem projekty po przejściu na CMYK na wydruku niektóre kolory były strasznie przygaszone....nie chce zepsuć tych plansz bo troche nasiedziałem sie przy tym projekcie....

Zasłużeni Awatar czornyj
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Konwertując z sRGB na CMYK z domyślnymi ustawieniami dokonujesz konwersji do gamutu farb offsetowych i zwykłego papieru powlekanego, z sepracją w trybie GCR (podmiany komponentu szarego, gdzie w głębokie cienie są stosunkowo wcześnie podmieniane na czerń). Aby uzyskać jako-taką zgodność kolorystyczną, a szczególnie uniknąć zabicia brązów, powinieneś (pominowszy posiadanie skalibrowanego monitora) użyć profilu CMYK dla farb i papieru używanych w owym ploterze, oraz rozseparowania pliku metodą UCR, dającą większe szanse na ładne brązy.

Ewentualnie zanieś plik w sRGB, zarządaj od operatora plotera, by na wydruku kolory wyszły tak jak na ekranie i niech się gościu martwi
    Ostatnio edytowane przez czornyj ; 10-05-2007 o 22:00

Uzależniony

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez czornyj Zobacz posta
    Ewentualnie zanieś plik w sRGB, zarządaj od operatora plotera, by na wydruku kolory wyszły tak jak na ekranie i niech się gościu martwi
    Najprostsze rozwiązania bywają najbardziej skuteczne. W końcu nie mozna znać sie na wszystkim

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie

(....)

No ja bym tak zrobił .
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Uzależniony Awatar RNz
    Miasto
    Chrzanów, Katowice

Domyślnie

a ja na miejscu Operatora Plotera powiedziałbym, że to niemożliwe (dodając w myślach stek niecenzuralnych słów) :-)
    ... PhotoAnarchist ...
    nie jestem żadnym mądralą... mondralom tym bardziej!

Początki nałogu
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez RNz Zobacz posta
    a ja na miejscu Operatora Plotera powiedziałbym, że to niemożliwe (dodając w myślach stek niecenzuralnych słów) :-)
    To kto w końcu odpowiada za zgodność wydruku z oryginałem: fotograf czy ploter+ploterzysta? Czy fotograf wie jaką tabelą separacji skonwertować rgb do cmyka? Przecież nie ma jednej uniwersalnej, a już na pewno w standardowym zestawie Photoshopa fotograf nie znajdzie tej od plotera.

J

Uzależniony Awatar RNz
    Miasto
    Chrzanów, Katowice

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Jester Zobacz posta
    To kto w końcu odpowiada za zgodność wydruku z oryginałem: fotograf czy ploter+ploterzysta?
    Co masz na myśli pisząc "z oryginałem"?
    To co fotografowałeś, czy to co widzisz na monitorze?
    Sądzę, że masz świadomość, iż na każdym monitorze "oryginał" będzie wyglądał inaczej. To co widzisz u siebie w domu/studiu u ploterzysty może wyglądać już zupełnie inaczej.
    Nawet jak zabierzesz swój monitor ze sobą, to przecież nie oddaje on stanu faktycznego.

Widzę tylko jedno rozwiązanie: zabierać ploterzyste ze sobą podczas robienia zdjęć... niech sie chłop naogląda, zapamięta :-)
    ... PhotoAnarchist ...
    nie jestem żadnym mądralą... mondralom tym bardziej!

Zasłużeni Awatar czornyj
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez RNz Zobacz posta
    Co masz na myśli pisząc "z oryginałem"?
    To co fotografowałeś, czy to co widzisz na monitorze?
    Sądzę, że masz świadomość, iż na każdym monitorze "oryginał" będzie wyglądał inaczej. To co widzisz u siebie w domu/studiu u ploterzysty może wyglądać już zupełnie inaczej.
    Nawet jak zabierzesz swój monitor ze sobą, to przecież nie oddaje on stanu faktycznego.

Widzę tylko jedno rozwiązanie: zabierać ploterzyste ze sobą podczas robienia zdjęć... niech sie chłop naogląda, zapamięta :-)
    Problem jest prosty, więc niepotrzebnie go komplikujesz. Problem (prawdopodobnie) polegał głównie na niepoprawnym wykonaniu separacji. Nie chodzi tu zapewne o osiągnięcie idealnej zgodności wydruku z wszechświatem, tylko o osiągnięcie zgodności marnej - bo marnej - ale takiej, gdzie od biedy wydruk przypomina to, co widać na monitorze, choćby monitorze operatora plotera.

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów