Ja również długo zastanawiłem się czy wybrać C28 1.8 czy Sigmę 30 1.4 Nie miałem wprawdzię nigdy obiektywu Sigmy ale czytając o problemach z kalibracją zdecydowałem się na Canona. Zdecydowało również to, że kiedyś może uda się przejść na FF.
Ja również długo zastanawiłem się czy wybrać C28 1.8 czy Sigmę 30 1.4 Nie miałem wprawdzię nigdy obiektywu Sigmy ale czytając o problemach z kalibracją zdecydowałem się na Canona. Zdecydowało również to, że kiedyś może uda się przejść na FF.
5D, 24-105L, 50/1.8
600D + Tokina 19-35 + T28-75 + C50 1.4 + C70-210
bardzo dobre szkło. Kupiłem przez neta w FotoIT, bez przebierania trafiłem na egzemplarz bez wad AF. Z pełną klatką też działa, tylko że robi się wielka winieta. Co czasami ma swój urok. Także nie jest to szkło zupełnie nie używalne z pełną klatką. Tak naprawdę to chciałem kupić 35L ale znalazłem tą sigmę i nie sprawdziłem że nie jest do mniejszych matryc. Mała być trzydziestka do 5d a jest trzydziestka do marka i nie żałuje. Bardzo przyjemne szkło.
zabol, możesz pokazać jakiegoś sampla z FF?
w pokrewnym watku (http://canon-board.info/showthread.php?t=8770&page=9) były przykłady fotek:
600D + Tokina 19-35 + T28-75 + C50 1.4 + C70-210
Kupiłem "mocno" używaną (z naciskiem na "mocno"). Świetne szkło, idealnie sprawdza się w fotografii ślubnej. Ostra od 1,4. W sumie na 1,4 jest bardziej ostra niż 1,6 czy 1,8
Faktem jest, że miała front focus ale używam ją z 7D, który ma możliwość kalibracji w body. Zabieg ten wyeliminował ów przypadłość![]()
Odkąd kupiłem to szkło praktycznie nie ściągam go aparatu.