Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 14

Wątek: Do posiadaczy 300D -pytanie laika

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Bytom

Domyślnie Do posiadaczy 300D -pytanie laika

Mam 3000 zl do wydania i zastanawiam sie nad w/w (jako kit). Przeczytałem dokładnie testy i wiele opini na jego temat - większość zachwala...ale niepokoi mnie to że pare razy czytalem ze aparat źle ostrzy i robi mdłe zdjęcia. Nie wiem czy to wina usera, może wadliwy aparat czy taka uroda tego modelu...chyba na tym forum ktos mial problemy z tymi mdłymi zdjeciami, ktos nawet powiedzial ze to taka znana wada tego aparatu. Z tego co wiem ostrosc (glębia) zależy od obiektywu i aktualnej przeslony - moze te "problemy" wynikaja tylko z braku doswiadczenia usera...jesli jest to taka uroda tego modelu przy ostrzeniu to jak nalezy robic to poprawnie. Np robie zdjecie wakacyjne grupki osób z jakims widoczkiem w tle i chcialbym miec osoby i widoczek wyraźnie...a czasami nie ma czasu na eksperymenty po prostu chcę zrobić zwykłą fotkę znajomym. Wiem że idioten aparaty ostrzą w automacie wszystko (lub prawie) - czy coś takiego jest mozliwe w 300D. Jestem zupelnie zielony z praktyki, dotąd uzywałem właśnie analogowego idioten aparatu a chciałbym miec w przyszlosci większy wplyw na wygląd swoich fotek i wiem ze wiele przede mną, a póki co przynajmniej w automacie chciałbym zrobić od czasu do czsu jakąś przyzwoitą fotkę. Zaznaczam że na pewno nie chcę prostego cyfraka (kompakt) a właśnie lustrzankę ze względu na wielkość matrycy (szumy), wymienną optykę (mam zamiar się rozwijać...) i lepsze oddanie kolorów - moje spostrzeżenia wynikają z porównania całej masy zdjęć zrobionych przez różnej maści fachowców w internecie różnymi cyfrakami:
    http://www.imaging-resource.com, http://www.dpreview.com, http://www.steves-digicams.com itp.
    Boję się wydać taką kasę na sprzęt który miałby mieć jakąś ułomność...mam na myśli to ostrzenie...

Pozdrawiam wszystkich
    Mirek

Pełne uzależnienie Awatar Tomasz Golinski
    Miasto
    Białystok

Domyślnie

Dobry egzemplarz 300d (taki, jak mój ) ostrzy poprawnie i daje również ostre zdjęcia. Słusznie zauważasz, że dużo zależy od obiektywu i różnych ustawień.

Ale jakie właściwie było pytanie?
    30D | 85/1.8 | 135/2 | 70-200/4 | T17-50/2.8 | 100-300/4.5-5.6 | 50/1.4 | 650 | 430EX | Sherpa 600r
    Zdjęcia - Iran, folk, jazz, wątek galeriowy

FoFot.pl
    Canon IRC

Leo
    Guest

Domyślnie

Witaj

Również jestem posiadaczem 300D i nie narzekam na ostrzenie. Uważam że z kitowym szkłem wychodzą fotki również niczego sobie, zdecydowałem się również na skrackowanie firmware aparatu "by wasia" i nie żałuję (szczególnie kompensacja błysku no i krótki czas dla AV).
    Pozdr
    Leo

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Bytom

Domyślnie

teraz moge tylko zapytac jak taki laik jak ja ma sprawdzic czy aparat dobrze ostrzy?

Bywalec
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

"..robie zdjecie wakacyjne grupki osób z jakims widoczkiem w tle i chcialbym miec osoby i widoczek wyraźnie.." - kup sobie kompakcik
    "Zaznaczam że na pewno nie chcę prostego cyfraka (kompakt)" eeeeetam, kompakt wcale nie musi być prosty
    "..mam zamiar się rozwijać..." no to pięknie, ale musisz pamiętać o cenie tego rozwoju, szkiełka, lampki, torebki, bateryjki, pamięci itd, to wszystko kosztuje duuuuuuuuuuużo więcej niż body.

Bywalec Awatar darpla
    Miasto
    Ząbki

Domyślnie

Jak potrzebujesz aparatu 300D do zdjęć robionych od czasu do czasu dla znajomych to odradzam. Ale jesli bardziej profesjonalnie podchodzisz do tematu fotografii to jak najbardziej polecam ten model.

Odnośnie ostrzenia to nie ma żadnych problemów, należy tylko nauczyć się go obsługiwać
    http://darcreation.w.interia.pl

EOS 300D, EFS 18-55mm, EF 75-300 mm

Bywalec Awatar ziemna
    Miasto
    W-wa

Domyślnie

jak taki laik jak ja ma sprawdzic czy aparat dobrze ostrzy?
    Akurat na cyfrze można to w miarę szybko ustalić. Kładziesz aparat, przed nim stawiasz coś kontrastowego i używasz samowyzwalacza. W ten sposób eliminujesz ew. błędy własne typu "latająca łapka". A potem na monitorku aparatu powiększasz obraz na maksa. Nie jest to metoda "profesjonalna" ale pozwala wyeliminować ew. niesprawny egzemplarz. Ale znacznie prościej jest skorzystać z gwarancji :wink:
    Aparaty robią ludzie i mogą coś nachrzanić, ale jakoś nie słyszałem o problemie ostrzenia w trzysetkach...

Owszem, jest problem, ale dotyczy on czego innego. Autofokus aparatu (przynajmniej mojego) niezbyt lubi ostrzyć w słabym oświetleniu (np. impreza przy ognisku). Wspomaganie wbudowanym fleszem nic mu nie pomaga. Ale na tym forum Vitez opisywał jak sobie z tym radzić korzystająć z emitera dodatkowej lampy. Poszukaj - to działa.
    EOS 300D, EOS 300, 580EX, gripy, parę szkieł ale bez "L", + nostalgia: Zorkij, Zenit i parę szkieł M42

Bywalec Awatar darpla
    Miasto
    Ząbki

Domyślnie

jak taki laik jak ja ma sprawdzic czy aparat dobrze ostrzy?

zacznij od przegladania zdjec zrobionych na AF na kompie. JEsli ostrość jest dla Ciebie zadowalajaca to znaczy ze jest OK. Dla mnie jest bez zarzutu.
    http://darcreation.w.interia.pl

EOS 300D, EFS 18-55mm, EF 75-300 mm

Początki nałogu Awatar b'Art
    Miasto
    Leszno

Domyślnie

Ostrzenie zależy od szkła a nie aparatu - chyba że coś z matryca nie jest ok, ja mam 300d czarnucha i polecam

Pełne uzależnienie Awatar DoMiNiQuE
    Miasto
    Ostrów Wlkp.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez b'Art
    Ostrzenie zależy od szkła a nie aparatu - chyba że coś z matryca nie jest ok, ja mam 300d czarnucha i polecam
    a czujniki AF gdzie sa? w obiektywie czy w body? i co ma do tego matryca?

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów