Strona 5 z 5 PierwszyPierwszy ... 345
Pokaż wyniki od 41 do 49 z 49

Wątek: stalki kontra zumy refleksja

Bywalec

Domyślnie

czornyj - pamiętasz może moje walki z Sigmą (jak ktoś chce, odkopię wątek) - testowałem 3-4 sztuki i dopiero kolejna okazała się ostrzyć w punkt - efekty były fantastyczne.

Ja polecam szukać. Około weekendu ma być dostawa do warszawskiego Sigma Pro Centrum i tam mnie będzie można znaleźć. Znak rozpoznawczy - 30D + S30 + metr krawiecki

edit: Dobra, żeby nie było - http://forum.nikon.org.pl/showthread.php?t=20165

Pełne uzależnienie PREMIUM member Awatar MMM
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Temat stary jak świat. Stałki są super jak jest czas na zmianę kadru "z buta". Używam z 30D 50/1.4 i 85/1.8 głównie do fotografowania ludzi i z jakości obrazu jestem bardzo zadowolony, są sytuacje w których f/2 czy jaśniej po prostu ratuje życie.
    Ale tak się właśnie zdarzyło że musiałem wczoraj zrobić kilka zdjęć w czasie zajęć w szkole językowej do strony www którą im projektuję. Założyłem 50tkę. Najczęściej było za wąsko, ale też i często trochę za szeroko. Biegałem z aparatem jak głupi, głównie po to żeby uzyskać szersze ujęcie. Wyszedłem normalnie spocony .

Ostatnio edytowane przez MMM ; 10-05-2007 o 11:16

Bywalec

Domyślnie

Dobra, to ja też coś wrzucę - dla tych, którzy nie zerknęli na podany przeze mnie wątek. Sigma 30 w świetle zastanym.

Zbyszek

Zasłużeni Awatar czornyj
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Zbig Zobacz posta
    czornyj - pamiętasz może moje walki z Sigmą (jak ktoś chce, odkopię wątek) - testowałem 3-4 sztuki i dopiero kolejna okazała się ostrzyć w punkt - efekty były fantastyczne.

Ja polecam szukać. Około weekendu ma być dostawa do warszawskiego Sigma Pro Centrum i tam mnie będzie można znaleźć. Znak rozpoznawczy - 30D + S30 + metr krawiecki

edit: Dobra, żeby nie było - http://forum.nikon.org.pl/showthread.php?t=20165
    Oczywiście - można - tak jak ty - przebrać kilka sztuk, inni dla odmiany dręczyli serwis Sigmy, który kalibrował im ich szkła i dokalibrować nie mógł, ale ogólnie rzecz biorąc AF w tych szkiełkach to porażka i kupując to szkło trzeba być przygotowanym na drogę przez mękę. Nie jestem też pewien na ile taka "ostrząca w punkt" Sigma może być powtarzalna, bo ta z którą miałem do czynienia generalnie miała dość konsekwentny FF, ale czasem trafiała, a czasem miała BF - więc nawet po poprawnie skalibrowanym szkle można się zapewne spodziewać niespodzianek.

Bywalec

Domyślnie

Na pewno faktem jest, że AF i kwestia poprawnego ostrzenia są osobniczozmienne. Jestem jednak w stanie zaryzykować stwierdzenie, że AF takiej Sigmy (30) mylić się może równie często/rzadko jak Sigmy 18-50 czy Tamrona 17-50. A dodatkowo część nieudanych zdjęć, które zwalałoby się na AF, wynikać może z małej GO dla f<2, tak więc leży po stronie operatora koparki. W przypadku posiadanego przeze mnie szkła miałem bardzo mało zastrzeżeń co do pracy napędu.

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez czornyj Zobacz posta
    (....) oraz - co typowe dla wszystkich Tamronów, Sigm i Tokin - daje jakiś taki francowaty żółto-zielony zafarb na zdjęciach, ale pod względem ostrości jest naprawdę nienajgorsza.
    Co do Tamrona (przynajmniej tego co mam 28-75) to zmiana kolorów - w porównaniu do L-ek jest ale nie jakaś drażniąca. Natomiast w przypadku Sigm to rzeczywiście jakaś zaraza. Której nie testowałem to miała ten problem .
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Zasłużeni Awatar czornyj
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Kolekcjoner Zobacz posta
    Co do Tamrona (przynajmniej tego co mam 28-75) to zmiana kolorów - w porównaniu do L-ek jest ale nie jakaś drażniąca. Natomiast w przypadku Sigm to rzeczywiście jakaś zaraza. Której nie testowałem to miała ten problem .
    Z Tamronami nie miałem wiele doczynienia, ale Sigmy i Tokiny w porównaniu z Nikkorami to rozpacz. Choć wydaje mi się, że Tamrony też mają lekką żółtaczkę. Oczywiście szczytem jest Sigma, odnoszę wrażenie - że używają do produkcji szkła obszczanego piasku...

Bywalec Awatar serbio
    Miasto
    Bytom

Domyślnie

Gdy oglądam poprzednie zdjęcia z minionych lat robione tylko i wylącznie kitem 28-80 a teraz ze stalek to jest przepaść nie do opisania , przyjemność z oglądania .Ostrość , barwa , kontrast a że trzeba użyć zoomu nożnego krok w przód czy w tyl to nie problem . Jestem tylko amatorem który czerpie przyjemność z obcowania z sprzętem oraz z robienia zdjęć bez pośpiechu i bez gonitwy że cosik ucieknie.
    Moją ulubioną stalką to 35mm/2 oraz 100mm/2,8macro cymesiki ,a w planch 85/1,8 ale narazie cichosza żeby nie zapeszać.
    Trzeba samemu się przekonać nad wyższością stalek nad zoomami oraz się do nich przekonać oglądając zdjęcia zrobionymi obiektywami zoom lub stalka .Mnie to przyszlo trochę puźno ale lepiej puźno niż wcale.Moj monolog rozpatruję nad sprzętem typowo amatorskim bez literki L.
    Pozdrawiam
    Ostatnio edytowane przez serbio ; 11-05-2007 o 03:12

Początki nałogu Awatar beachcomber

Domyślnie

tez mnie naszla refleksja stalki/zoom - z oczywistych wzgledow preferuje te pierwsze, ale dzis pakowalem plecak na dluzsza podroz i zostawilem tylko zooma (24-105L), 50f1.4 i 85f1.8 wylecialy - powody dwa: gdybym wzial komplet byloby zbyt ciezko, biorac tylko stalki pozbawiam sie szerokiego kata (tak, wiem - kup se pan szeroka stalke )ale jeszcze jedna rzecz przewazyla - czesta zmiana obiektywow i w zwiazku z tym pyly na matrycy (a jade w mocno pylowe miejsce )- biorac jednego zooma problem mi odpada

Strona 5 z 5 PierwszyPierwszy ... 345

Uprawnienia umieszczania postów