Strona 2 z 5 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 49

Wątek: stalki kontra zumy refleksja

Cenzor Awatar MacGyver
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Ja zoomów lubię używać wyłącznie w zakresach poniżej 20 mm (crop) i powyżej 135 (crop). Wszystko co pomiędzy staram się skompletować w stałkach, póki co są to EF: 35/2 i 50/1.8 oraz M42: 85/2.0, 100/2.8 i 135/3.5. Dalsze inwestycje jak najbardziej planowane ;-)
    Cztery czarne eosy, pół-eos i pentax... a dokładniej to tutaj

Początki nałogu Awatar Arche121
    Miasto
    Trójmiasto

Domyślnie

tez jestem zdania ,ze stałki wymiataja ,natomisat czasem bez zooma nie daje rady i podczepiam konia roboczego:wink:

Domyślnie

co musi sie dziac zeby nie zdazyc zmienic np 50 na 35 ? , pomijam juz sam fakt jak musi byc by trzba bylo takiej zmiany dokonac ?

Pełne uzależnienie Awatar bebesky
    Miasto
    kielce

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Niedzwiedz Zobacz posta
    co musi sie dziac zeby nie zdazyc zmienic np 50 na 35 ? , pomijam juz sam fakt jak musi byc by trzba bylo takiej zmiany dokonac ?
    fotografia sportowa?
    reportaż?
    o fotografii im więcej wiem tym mniej wiem a efekty coraz gorsze

Początki nałogu Awatar kjoanna
    Miasto
    Galway

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez bebesky Zobacz posta
    fotografia sportowa?
    reportaż?
    slub?

Chociaz miedzy 35 a 50 roznicy wielkiej nie ma.
    Ja ostatnio na slubie mialam 35, 50 i 85 i bylo troche z tym (przyjemnej) zabawy

pzdr

Domyślnie

slub i reportaz odpadaja da sie stalkami bez problemu najmnejszego
    sport hmm tu troche inna sytulacja i to moze sie zgadzac , jednak w telewizorze to sie zawse widzi fotografow sportowych 2-3 body i stalki podpinane sa najczesciej jakies tele

Początki nałogu Awatar Kalina
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez kjoanna Zobacz posta
    Chociaz miedzy 35 a 50 roznicy wielkiej nie ma.
    Ja ostatnio na slubie mialam 35, 50 i 85 i bylo troche z tym (przyjemnej) zabawy
    No jest jednak szerzej i to widocznie. Ja ostatnio foty na weselu robie w 80% na stalkach, i na 50tce wychodza glownie portrety. Zeby jakas pare w tancu zlapac, to jednak 35mm
    Pkt 8 regulaminu forum

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Opole

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Niedzwiedz Zobacz posta
    slub i reportaz odpadaja da sie stalkami bez problemu najmnejszego
    sport hmm tu troche inna sytulacja i to moze sie zgadzac , jednak w telewizorze to sie zawse widzi fotografow sportowych 2-3 body i stalki podpinane sa najczesciej jakies tele
    Tak, tylko zauważ, że oni stoją w jednym miejscu i mają zadanie łapać jeden konkretny kadr. Nie zrobią Ci już pięknego szerokiego ujęcia ludzi na trybunach.
    Nie wychwalał bym tak stałek. Ich ewidentna zaleta to jakość optyki i możliwość kreowania ładnej GO. Natomiast użytkowość znacznie gorsza. W szybkich reportażach, czy ślubach nie ma czasu na podpinanie szkła i mieszania w torbie. Jeśli do tego mamy kiepską aurę to mamy znowu problem. Zoom umożliwia kreatywną pracę nawet bez ruszania się z miejsca a niejednokrotnie tak właśnie jest.

Domyślnie

Shadow/nie zgodzę się z Tobą... Ja robię ślub dwoma stałkami : 5d podpięty 20 mm a pod 350D podpięte 100 mm 2.0 . I da się żyć

A na co dzień, gdy robię np jakąś manifestację, czyli szybki reportaż zakładam 20 mm i wchodzę w akcję... Niczego nie muszę zmieniać, bo robienie czegoś takiego czymś innym niż szeroki kąt to pomyłka

Początki nałogu Awatar Kalina
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

shadow, pewnie ja robie inne slubu niz ty
    Bo nie dosc, ze czas na zmiane szkla zawsze sie zajdzie jak trzeba, to w przypadku kiepskiej aury stalka jest nie do przeceniena. Zoom skiepszcza juz do zera plastyke obrazu w nieciekawym oswietleniu.
    A ja z cukru nie jestem
    Pkt 8 regulaminu forum

Strona 2 z 5 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów