Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 16 z 16

Wątek: Canon EF 28-105 mm II 3.5-4.5 USM czy Tamron 28-75 f/2,8 XR Di LD

Krzykaty
    Guest

Domyślnie

Mam Tamrona i rzeczywiście jeśli chodzi o jakość/cena to trudno znaleźć coś lepszego ale radzę dobrze sprawdzić szkło przy zakupie. Jeśli chodzi o serwis to kompletna masakra!
    Znam to z autopsji. Dałem do regulacji i usunięcia BF, czekam już ponad 6 tygodni i końca nie widać.

przemograf
    Guest

Domyślnie

posiadam obecnie 2 sztuki omawianych canonów oraz sławnego tamrona.
    Jak dla mnie szybkość i pewność AF canona powala tamiego na kolana, ale jeśli mam chwilkę czasu na ostrzenie to podpięty jest tamron. Ostrość ogólnie porównywalna, jednak na moich sztukach canon przy 70mm f4 jest ostrzejszy. Tamron na calym zakresie przy f4 jest rewelacyjny, poza tym canon to trochę lepszy kontrast. Za to tamron rewelacyjnie spisuje się jak jest mało światła szczególnie nocą na wysokich czułościach. Oba szkła są warte swojej ceny, chodź podobne ogniskowe to jednak szkła mi służą do różnych celów.

Początki nałogu Awatar shaqi
    Miasto
    Wodzisław Śl.

Domyślnie

powiem tak
    jak ktos jest niedzielnym pstrykaczem polecam canona bo ma wszystko co taki gosc potrzebuje

jesli ktos chce sie chce rozwijac i ma zaciecie artystyczne to jasnosc i ostrosc jest najwazniejsza wiec tammi z 2,8
    Amator. Minolta 7+akcesoria, Canon 20D+ EF-S 18-55 II USM, EF-S 17-85IS, EF 50 1.8, M42 System+ Speedlights580EX. Dodatkowo 3lampy studyjne 200Ws.
    Moje gnioty http://www.fotopozytyw.prv.pl
    A tu mój główny profil działalności http://www.mepia.pl

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez przemograf Zobacz posta
    posiadam obecnie 2 sztuki omawianych canonów oraz sławnego tamrona.
    Jak dla mnie szybkość i pewność AF canona powala tamiego na kolana,
    USMa w sumie trudno porównywać do normalnych silniczków, jakie szybkie by nie były. Choć akurat Tamron należy do dość szybkich, to po wypróbowaniu analogicznego szkła z USM bardzo trudno jest wrócić do Tamrona. Jednak optycznie Tamron jest naprawdę nie do pogardzenia. Jeśli chodzi o wybór T28-75 a C28-105 - według mnie nawet dla amatora jest oczywisty.
    hrabia Vader
    zakurzony EOS i szklarnia porośnięta pajęczynami

Pełne uzależnienie Awatar trampek
    Miasto
    Rzeszow, Poland

Domyślnie

mysle ze tamron bez dwoch zdan. on w sumie nie tylko przebija to szklo jakoscia zle dobrze dobrana sztuka rowna sie 24-70L. w zasadzie te dwa szkla nie sa dla siebie konkurencja.
    R5, R6,RF10-20, RF1535, RF2870, RF50L, RF85L, RF70200 2.8, M1 Max

Dopiero zaczyna Awatar wieliczka
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Mam Canona jeszcze od analoga- wszystko OK, super ostrość, szybkość (niedzielne, wakacyjne pstrykanie). Po podpięciu do 350D duże rozczarowanie. Zmiany kolorów (aberacja?) i ogólnie słabo. Teraz obiektyw leży w szafie. Może jeszcze powinienem dać mu szansę. Przy okazji- może wrażenia Koleżeństwa odnośnie tego szkła.
    300V, 350D.

Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12

Uprawnienia umieszczania postów