Strona 5 z 16 PierwszyPierwszy ... 3456715 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 41 do 50 z 153

Wątek: Monopody

Pełne uzależnienie Awatar p13ka
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Jurek Plieth
    Bo jest zbyt ciężka i zbyt duża.
    No to teraz mam pewność, że nie trzymałeś w ręku 484RC2. A ja miałem obie.
    234RC waży 0,27 kg a 484RC2 waży 0,32 kg. Czy różnica 0,05 kg to jest to co masz na myśli pisząc, że jest zbyt ciężka?
    Duża? no to popatrzymy:
    484RC2 wysokość 9,5 cm a 234RC ma 6 cm. Czy różnica 3,5 cm to jest to co masz na myśli pisząc, że jest zbyt duża?
    Operowanie 484RC2 jest naprawdę wygodne.

czy sprawdzałeś empirycznie przydatność 234RC? Mam pewność, że nie. Jedyny element regulacyjny tej głowicy to bowiem zmiana kadru z poziomu na pion!
    Tak zgadzam się. I to jest jedyna regulacja ale może okazać się, że to trochę ogranicza...
    Co dla mnie zdyskwalifikowało 234RC to max. dopuszczalne obciążenie 2,5 kg.
    W 484RC2 ta wartość wynosi 4 kg.

Cytat Zamieszczone przez Vitez
    I udzwig i wygoda tej glowiczki jednak nie dla mnie... a kupilem ja bo akurat tak mi wlazla w oczy jako standard do monopodu. I jeszcze nad tym patykiem ze spustem joystickowym sie zastanawiam... ehhhh
    Też poszedłem po rozum do głowy w ostatniej chwili... bo po co kupować 681B z max udźwigiem 11 kg i głowicą na 2,5 kg?
    Patyk mi nie przypadł do gustu bo całość stawała się zbyt nieporęczna...

Pełne uzależnienie Awatar Jurek Plieth
    Miasto
    Gdańsk

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez p13ka
    Tak zgadzam się. I to jest jedyna regulacja ale może okazać się, że to trochę ogranicza...
    Słuchaj p13ka - przykręć do swojego monopoda taką głowicę jaką uważasz za stosowną. Może to być nawet Arca Swiss z kulą o średnicy 10 cm, ale nie staraj się mnie przekonać, że to jest optimum. Zamiast tego zaglądnij sobie do katalogów Manfrotto, Gitzo, lub Bogen i szukaj pod Osprzęt do monopodów głowicy kulowej, lub 3D. Mnie się wydaje, że nie znajdziesz, co oczywiście nie oznacza, że nie można jej tam przykręcić. Tak samo jak można jeździć samochodem terenowym po mieście i robić szereg innych irracjonalnych czynności.
    Tylko nie bierz tego do siebie, bo nie mam intencji z nikogo pokpiwać

Pełne uzależnienie Awatar tpop
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Hmmm... biorac pod uwage ze monopod sie trzyma raczej pod katem (pisaliscie to wczesniej w tym watku) by miec solidniejsze oparcie... to ta regulacja dotyczy poziomowania lufy przy takim ukosnym podparciu raczej niz ustawieniu pionowego kadru?
    Otóz to.
    Przymierzajac sie do tego mojego - jak trzymam prosto to sie giba, jak opre pod katem to sie o wiele lepiej stabilizuje, a w tedy trzeba przekrzywic glowice by poziom lufy odzyskac ...
    I ja wlasnie o tym mowie Jurku. Wlasnie dlatego uwazam ze glowica kulowa pozwala na wiekszy komfort.

Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Słuchaj p13ka - przykręć do swojego monopoda taką głowicę jaką uważasz za stosowną. Może to być nawet Arca Swiss z kulą o średnicy 10 cm, ale nie staraj się mnie przekonać, że to jest optimum.
    Słuchaj Jurek Plieth, dla mnie również możesz sobie przykręcać do swojego monopoda co Ci się żywnie podobam, nawet koło od roweru. Dyskusja jaką z Tobą prowadziłem nie słyżyła przekonywaniu Ciebie (bo i po co?). Nie zapominaj, że inni też czytają Twoje/moje argumenty, które być może będą dla nich pewnymi przesłankami do podjęcia decyzji zakupu. Wybacz ale jeżeli podajesz argumenty typu: "za duża czy za ciężka", to niestety takim farmozonom trzeba dać odpór.
    Nie powołuj się na katalogi bo każdy dobiera sprzęt pod siebie. A poza tym skoro już to proszę pierwsze z brzegu:
    głowica kulowa Bogen/Manfrotto 482 Mini Ball Head reklamowana jako idealna do monopoda 679LB ( http://www.eagleoptics.com/Bogen%2FM...Mounts/pid3565 )
    Dyskusja to szermierka na argumenty, których jak widać po powyższym poście Ci zabrakło. Poza tym więcej tolerancji życzę...

Miasto
    Gdańsk

Domyślnie

A poza tym skoro już to proszę pierwsze z brzegu:
    głowica kulowa Bogen/Manfrotto 482 Mini Ball Head reklamowana jako idealna do monopoda 679LB ( http://www.eagleoptics.com/Bogen%2FM...Mounts/pid3565 )
    Nadal uważam, że nie jest ona idealna do monopoda, a została stworzona wyłącznie dla klientów, którym wydaje się, że monopod wbija się w ziemię, gdzie pozostaje on nieruchomy. No ale "nasz klient, nasz pan".
    Dyskusja to szermierka na argumenty, których jak widać po powyższym poście Ci zabrakło. Poza tym więcej tolerancji życzę...
    Czy to nie dowód tolerancji, jeśli napisałem, że możesz przykręcić do swojego monopoda co chcesz
    Zupełnie niepotrzebnie się unosisz. Powtarzam, że nie było moją intencją pokpiwanie z kogokolwiek, a z Ciebie w szczególności. Co nie oznacza, że muszę się z Tobą zgadzać - więcej tolerancji życzę :wink:

Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Nadal uważam, że nie jest ona idealna do monopoda(...)
    Na stronie jest napisane inaczej...ale oczywiście każdemu wolno mieć swoje zdanie. Tym niemniej tym linkiem chyba odpowiedziałem na Twoje odesłanie do katalogów i wątpliwość, że chyba nie znajdę.
    A pisząc o tolerancji miałem raczej na myśli tę frazę:
    Słuchaj p13ka - przykręć do swojego monopoda taką głowicę jaką uważasz za stosowną. Może to być nawet Arca Swiss z kulą o średnicy 10 cm, ale nie staraj się mnie przekonać, że to jest optimum.
    Błędnie założyłeś, że staram się Ciebie przekonać. Po prostu, poddałeś w wątpliwość sens stosowania kuli na monopodzie podając zestaw argumentów na poparcie swojej tezy. Ja zrobiłem podobnie. Chodzi o tolerancję dla dyskusji i innych forumowiczów, której trochę zabrakło gdy napisałeś w stylu: "a rób sobie jak chcesz, ja wiem swoje". Tak można to odebrać.
    Temat na razie wyczerpany. Mam nadzieję, że urazy nie chowasz.

Miasto
    Gdańsk

Domyślnie

Mam nadzieję, że urazy nie chowasz.
    W najmniejszym stopniu. Oby wszystkie dyskusje na forum tak sie kończyły!

Pełne uzależnienie Awatar Kubaman
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

ehem, tego tam....
    to ja żeby nie zagasić ognia :wink:

jasne, że monopod może służyć do rozmaitych zadań, ale chyba jednak podstawowe zastosowanie, to
    a) podtrzymanie teleobiektywu w sytuacjach, gdy zasada odwrotnej ogniskowej jest niemożliwa do zastosowania, ale czasy są jednak dostatecznie krótkie
    b)robienie zdjęć dowolnym obiektywem, w gorszych warunkach oświetleniowych, jak to się mówi "na szybko"

Wydaje mi się, że w innych przypadkach użycie monopodu nie jest uzasadnione, lepszy zwykły statyw.

I tak w pierwszym przypadku lepiej sprawdzi się pierścień na obiektywie, a co do zdjęć na szybko, to pomimo nierównoległego ustawienia itp, nie ma czasu na zabawę w pokrętła
    Pasja---------------------> www.jakubszyma.pl

Przedsięwzięcie-------------> www.szyma.com

Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Kubaman
    a co do zdjęć na szybko, to pomimo nierównoległego ustawienia itp, nie ma czasu na zabawę w pokrętła
    W 484RC2 ustawiam błyskawicznie - tylko jedno pokrętło luzująco-zaciskające, żadnych innych. Zresztą tak samo chyba jest w 234RC tzn. jedno pokrętło...

Początki nałogu Awatar Diabeł
    Miasto
    Płock

Domyślnie

W 484RC2 ustawiam błyskawicznie - tylko jedno pokrętło luzująco-zaciskające, żadnych innych. Zresztą tak samo chyba jest w 234RC tzn. jedno pokrętło...
    Witam
    Widzę, w Twojej stopce że masz głowicę MN322RC2, czy próbowałeś może jej do monopodu?
    Ja zastanwiam się nad MN222 do monopodu 681, a głowice te mają chyba podobny sposób działania, więc ciekawi mnie jak to by się sprawdziło z monopodem.

Gdzie w Warszawie można kupić produkty Manfrotto?

Strona 5 z 16 PierwszyPierwszy ... 3456715 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów