Strona 8 z 16 PierwszyPierwszy ... 678910 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 71 do 80 z 153

Wątek: Monopody

Bywalec Awatar Dorn
    Miasto
    Rzeszów

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez p13ka
    ...
    [ Dodano: Wto 15 Mar, 2005 9:32 am ]
    Odgrzeję jeszcze na chwilkę temat monopodu.
    Dla tych, którzy zastanawiają się czy wybrać monopod, a jeśli już to jaki, i o co chodzi z tymi głowicami, stopkami, uchwytami, i polecam zapoznać się z tym opracowaniem.
    Ja właśnie uskładałem troszkę kasy i planuję kupić 681B z jakąś głowicą (po przeczytaniu całego wątku mam lekki mętlik). Ale chiałbym też poczytać coś nt. używania monopodu - niestety ten link nie działą
    Czy ktoś może mi podać jakiś adres strony? Bo trochę nie rozumiem np. jak należy trzymać monopod (te kąty do nóg fotografa) itp
    40D | 17-40/4L | 70-200/4L | 50/1.8 | 420EX | ... I z tego wychodzi: www.kolec.cba.pl
    ---------------------
    Post ten wyraza opinie Autora w dniu dzisiejszym. Nie moze on byc wykorzystany przeciwko niemu w dniu jutrzejszym, ani innym nastepujacym po nim dniu.
    Autor zastrzega sobie prawo do zmiany pogladów, bez podawania przyczyny.

Bywalec
    Miasto
    Żary

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Orzeszek
    A czy ma ktoś doświadczenia z użytkowania monopodów firmy Velbon,.

Kupiłem właśnie Velbon RUP-43.
    Gdy dotrze przesyłka i już jakoś się z nim poznam to się podzielę uwagami.

Pełne uzależnienie Awatar zanussi
    Miasto
    to tu to tam

Domyślnie

Ja od dawna używam monopodu manfrotto - nie pamiętam symbolu (cztero dzielny - po złożeniu jest krótszy o jakieś 10 cm od tego drugiego Manfrotto)
    Używam oczywiście z długimi lufami, ale jakoś nigdy nie zastanawiałem się nad kątem pomiędzy nogami a monopodem. Stawiasz go tak, aby było Ci najwygodniej.... co by cały ciężar szkła i aparatu nie leciały ani do tyłu ani do przodu... ot i tyle
    Oko plus aparat - dobrana para.

sprzęt do generowania, rozpraszania, skupiania i rejestrowania świat(ł)a.....

Bywalec
    Miasto
    Żary

Domyślnie

Dotarła paczka z Velbonem RUP 43. Cóż mogę powiedzieć?
    Za te pieniądze to naprawdę solidny kawał pałki. Miałem obawy o utrzymanie zgripowanej 350D + Sigma 70-300 w celowaniu ku dołowi (makro). Jak się okazało obawy zupełnie niesłuszne. Głowica kulowa pozwala na swobodne manewrowanie aparatem zarówno w poziomie jak i w pionie. Nie widzę problemu z jakimś specjalnym ustawieniem się do monopoda.

Na forum są wypowiedzi osób, które nie zostały wpuszczane na imprezę z monopodem. Gdy wzięłem swój do ręki nagle przestałem się temu dziwić.

Pełne uzależnienie Awatar Tomasz Golinski
    Miasto
    Białystok

Domyślnie

Ja ostatnio testowałem Sherpę 600r jako monopod. Sprawdził się jak należy. Nawet udało się 300mm i 1/8s. Aha, wpuścili na imprezę
    30D | 85/1.8 | 135/2 | 70-200/4 | T17-50/2.8 | 100-300/4.5-5.6 | 50/1.4 | 650 | 430EX | Sherpa 600r
    Zdjęcia - Iran, folk, jazz, wątek galeriowy

FoFot.pl
    Canon IRC

Uzależniony Awatar Routlaw
    Miasto
    Brwinów k. Warszawy

Domyślnie

Widać nie wyglądałeś ze statywem na terroryste
    14, 24, 50, 85, 135, 70-200

BLOG

Bywalec
    Miasto
    Lublin

Domyślnie

Czy ten Velbon RUP 43 posiada plytke za pomoca ktorej mozna szybko odlaczyc aparat od monopodu?

Bywalec
    Miasto
    Żary

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez robsonikus
    Czy ten Velbon RUP 43 posiada plytke za pomoca ktorej mozna szybko odlaczyc aparat od monopodu?
    NIe, nie ma takowej. Jednak przy/odkręcanie jest szybsze niż się spodziewałem. Zresztą, ponieważ to jest głowica kulowa można kręcić elementem ze śrubą a nie całym patykiem.

Uzależniony Awatar Zigi
    Miasto
    niedaleko Częstochowy

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Bigmar
    NIe, nie ma takowej. Jednak przy/odkręcanie jest szybsze niż się spodziewałem. Zresztą, ponieważ to jest głowica kulowa można kręcić elementem ze śrubą a nie całym patykiem.
    Włąsnie czekam na RUP-43. Tak sobie kombinuję iż mozna dodatkowo uzbroić go w "szybkozłączkę" 323 manfotto (85zł) ewentualnie wymienić samą głowicę na wyższy model velbona ze złączką wbudowaną.
    40D, c10-22, c15-85, c50/1.4, 70-200L4, 400L5.6, RUP43, Sherpa 600R +inne graty...
    Moje wiekowe zdjątka na CB & na obiektywnych - zapraszam

Pełne uzależnienie Awatar pazurek
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Ja dzisiaj bylem w Krakowie w foto plusie i po raz pierwszy na zywo moglem zobaczyc z bliska monopody frotki. Pierwsze wrazenie: o kur* jakie to ogromne! Bylem juz zdecydowany na 681, ale jak zobaczylem ta rure to zwatpilem. Nie wiem czy mi sie chce targac taki kawal zelastwa w plener... ??:

Strona 8 z 16 PierwszyPierwszy ... 678910 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów