Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 22

Wątek: Slajd z 28 na 37 zeta za rolke ?!?

Początki nałogu Awatar krwisty
    Miasto
    W-wa/Rz-ów

Domyślnie

na pl.rec.foto ludzie chwala sobie wolanie w rossmanie, po 7zl. ja wolam wlasnie cos za 20zl bodajze w prolabie (czy tam relaksie) w wawie, ale nie narzekam, choc negatywy im sie wybitnie udaje s*******ic. szczegolnie po jakichs przerwach w dzialaniu, typu swieta, czy cos, kiedy nie wymieniaja chemii (nie ma to jak glon na negatywie ).
    pozdr
    Martin Gorczakowski

Cenzor Awatar MacGyver
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Gizzmo Zobacz posta
    A gdzie we Wroclawiu wywoluja taniej?
    U Czarneckiego: slajd (E6) wywołanie: 20 zł, skan do jpg 13 zł. W "Pod Dachem" na Komandorskiej zrobisz to też za około 30 zł. Niestety, ostatnio wszedzie podrożało, a Agfa na Jedności, która z sensownych labów ma najniższe ceny na wywoływanie wszelakich materiałów, wycofała się ze slajdów.
    Cztery czarne eosy, pół-eos i pentax... a dokładniej to tutaj

Początki nałogu Awatar Diabeł
    Miasto
    Płock

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez krwisty Zobacz posta
    na pl.rec.foto ludzie chwala sobie wolanie w rossmanie, po 7zl. ja wolam wlasnie cos za 20zl bodajze w prolabie (czy tam relaksie) w wawie, ale nie narzekam, choc negatywy im sie wybitnie udaje s*******ic. szczegolnie po jakichs przerwach w dzialaniu, typu swieta, czy cos, kiedy nie wymieniaja chemii (nie ma to jak glon na negatywie ).
    pozdr
    to zależy czy Rosman wysyła do Berlina, czy do Grudziądza bądź Bydgoszczy.

Początki nałogu
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Foto Lebo, ul, Świętorzyska, wywołanie slajdu chyba 15pln sklan około 7-10... Dodatkowa mają Foto Komis i ciekawe rzeczy można zobaczyć Polecam
    T-90, T-70, FTb i trochę FD szkieł oraz Canonetka

Coś już napisał Awatar Army
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

ho-ho...to ostatnie wydaje się być interesujące.
    Wyliczał ktoś ile kosztuje wywoładnie rolki slajdu w domu ?

Pełne uzależnienie Awatar minek
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Army Zobacz posta
    ho-ho...to ostatnie wydaje się być interesujące.
    Wyliczał ktoś ile kosztuje wywoładnie rolki slajdu w domu ?
    Zestaw tetenala na 60 rolek kosztuje jakieś 220zł - to się kupuje raz na 60 filmów, lub mniej, jeśli długo stoi. Otwarty i niewykorzystany pierwszy wywoływacz może stać koło pół roku. Potem wytrącają się kryształy i teoretycznie się nie nadaje. Ja je rozpuściłem i testowy film wywołałem i było OK, ale nie wiem ile jeszcze wytrzyma.
    Plastikowa balia do płaszcza wodnego 20 zł - jednorazowy wydatek.
    5 butelek po kubusiach - 5 kubusiów, nie pamiętam ile jeden - jednorazowy wydatek
    baniak 20l z kranikiem z wodą do płukania - jeju, ten był drogi... ze 40zł chyba. - też wydatek jednorazowy
    Termometr 0-50, dokładny do 0,1 stC - kupiłem za około 50zł.

Ciepła woda z kranu: zima woda + wypalony gaz (chyba że masz inaczej, ja mam tak, ale i tak nie wiem jak to policzyć)
    zimna woda z kranu - nie mam wodomierza, tylko ryczałtem, to płacę w czynszu. Tu przy każdym wołaniu trochę tej wody schodzi, ja również używam czajnika elektrycznego żeby mieć 1.5l gorącej wody w pogotowiu. Muszę utrzymać temperaturę w balii z płaszczem wodnym i w baniaku z wodą do płukania. Na pewno mniej niż żona zużywa do mycia garów i gotowania w ciągu doby.

koreks - nawet jeśli dużo kosztuje, to i tak przecież masz i używasz, no nie?
    80-200 zł (półlitrowe jobo na dwa filmy kosztuje ok 200zł - moim zdaniem optymalny do wołania slajdów w domu, bo w pół litrze chemii robisz dwie rolki na raz, chemię wykorzystujesz trzy razy, w sumie do 6 rolek filmu) Ale koreks miałem, to nie liczę, tym bardziej, że zamortyzował się już na BW.

Czas - U mnie obecnie to około 4 godziny na 6 filmów, na początku trochę dłużej, bo jeszcze musisz sobie skalibrować proces, nauczyć się co w jakim czasie stygnie i ile kiedy jakiej cieczy dolać. Pierwsze wołania warto sobie przeprowadzić ,,na sucho'' czyli w samej wodzie i nie koniecznie z filmem.
    Po wołaniu pierwszych dwóch, trzeba doprowadzić szybko temperaturę na nowo do 38 st i to dosyć dokładnie (pod koniec wołania temp jest inna, niższa bo każda kolejna kąpiel ma większą tolerancję na temperaturę i po prostu nie martwię się, niech sobie stygnie)
    Trzeba też dokładnie wymyć koreks, osuszyć na tyle, by dało się znowu filmy wkręcić.

Zasadniczo pobieżnie, to olewając te wydatki na wodę, temperaturę, licząc samą chemię, to jest 220/60 == 3.70.
    A nawet jak wywołam przez te pół roku 30 rolek i połowa chemii pójdzie w diabły, to jest ciut ponad 7zł za rolkę.
    Plus mój czas minus frajda z samodzielnego wołania.
    Licząc wydatki na ,,sprzęt'', to ... a kto by to kurde liczył?

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Mnie już zachęciłeś do samodzielnego wywoływania slajdów :-) Dzięki za opis. Ciekaw jestem czy udałoby mi się uzyskać wyższą gęstość optyczną niż z lab'u.

Pełne uzależnienie Awatar minek
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Bagnet007 Zobacz posta
    Mnie już zachęciłeś do samodzielnego wywoływania slajdów :-) Dzięki za opis. Ciekaw jestem czy udałoby mi się uzyskać wyższą gęstość optyczną niż z lab'u.
    Jeśli posiadasz specjalistyczne, drogie narzędzie które pozwala to zmierzyć, to owszem, warto spróbwać.
    Ja niestety swoje oceniam tylko okiem, więc może się ktoregoś dnia okazać, że wszytkie są do niczego (-:

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez minek Zobacz posta
    Jeśli posiadasz specjalistyczne, drogie narzędzie które pozwala to zmierzyć, to owszem, warto spróbwać.
    Ja niestety swoje oceniam tylko okiem, więc może się ktoregoś dnia okazać, że wszytkie są do niczego (-:
    Ja nie mam, ale tam gdzie skanuje sprawdzam to za każdym razem.
    Oczywiście również za każdym razem trochę brakuje do nominalnej gęstości filmu ;-) . Gość który pracuje w tym zakładzie, jako najlepszy lab polecił mi własną łazienkę. On też sam sobie woła slajdy. Może nie taki diabeł straszny ?
    Ostatnio edytowane przez Bagnet007 ; 13-05-2007 o 21:28

Pełne uzależnienie Awatar schabu
    Miasto
    Rzeszów

Domyślnie

ja u siebie wywołuje(tzn jeszcze nie wywoływałem, ale slajdy w lodówce już czekają ) za 4 albo 5 zł a skanuje sobie sam.
    Na której strefie chcesz dostać porannego tosta?

fotografia biznesowa

Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów