Strona 3 z 3 PierwszyPierwszy 123
Pokaż wyniki od 21 do 28 z 28

Wątek: Jaki niedrogi szeroki kąt?

Pełne uzależnienie Awatar Arkan
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Aaa..., no OK (ale również bardzo wiele nie jest DG, a tylko EX). Nie wiem gdzie, ale gdzieś cztałem, że dostosowanie do cyfry ma coś wspólnego z krążkiem rozproszenia (również). Ktoś kto to pisał twierdził, że L-ki mają w tym względzie spory "zapas", dlatego nie wymagają żadnego dostosowania typu DG, Di etc.
    Pentax K-5 II, Leica M9

Zablokowany Awatar kavoo
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Jurek Plieth
    I tak i nie. Nie zapominaj, że DG oznacza jednak (przynajmniej w teorii) optymalizację dla cyfry, podczas gdy takie eL'ki są w teorii do wszystkiego. Z wszystkimi konsekwencjami tego określenia
    Nie wiem czy dobrze zrozumialem ten twoj smutek, ale jesli tak, to nie zgodzilbym sie z nim ;-)
    Fakt, ze "eLki" sa projektowane do pelnej klatki, jest korzystny dla posiadaczy puszek z cropem. Wiadomo, ze kazde szklo w duzym/srednim/malym/minimalnym* stopniu traci na jakosci w miare oddalania sie od srodka kadru. Mniejszy sensor APS-C lapie jedynie centralny wycinek kadru widzianego przez szklo, wiec niejako kadruje te obszary, gdzie w szkle sila rzeczy spada jakosc... pozostawiajac sam miodek ze srodka ;-)

* niepotrzebne skreslic

Pełne uzależnienie Awatar Jurek Plieth
    Miasto
    Gdańsk

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez kavoo
    Nie wiem czy dobrze zrozumialem ten twoj smutek, ale jesli tak, to nie zgodzilbym sie z nim ;-)
    Fakt, ze "eLki" sa projektowane do pelnej klatki, jest korzystny dla posiadaczy puszek z cropem.
    Źle zrozumiałeś.
    Chyba wszystkie obiektywy Sigmy, które wymieniłem wcześniej też pokrywają pełną klatkę. Chodziło mi natomiast o tą cechę obiektywów specjalnie konstruowanych dla dSLR, która nosi nazwę telcentryczności. Jeszcze raz polecam przeczytanie tego artykułu

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Rety ale przekreciliscie moje slowa...
    Czy wy znacie znaczenie slowa "analogiczna" ?
    To nie znaczy "ta sama"
    Sigma seria EX zajmuje wsrod szkiel Sigmy to samo miejsce co Canony seria L wsrod szkiel Canona.
    Ale tylko Sigma wsrod Sigm i Canony wsrod Canonow. Ja WCALE nie twierdze ze Sigmy EX maja taka sama czy porownywalna JAKOSC co Lki Canona, tylko ze wsrod szkiel Sigmy zajmuja analogiczne miejsce co lki u Canona . Mam nadzieje ze teraz jasne

Pełne uzależnienie Awatar Kubaman
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

o ile mi wiadomo, historycznie rzecz ujmując Sigma zawsze miała opinię producenta tanich i bardzo kiepskich obiektywów. I właśnie wprowadzenie serii EX jest taką marketingową próbą zmiany wizerunku (ale i realną zmianą jakości IMO). Wszystkie obiektywy wyższej półki Sigmy za jakiś czas bedą EX.

Co do porównania z Lkami, to jednak nie przesadzajmy. Po pierwsze, że jednak Canon ma swoją renomę. Po drugie, ponieważ fakt, że silnik HSM wystepuje jedynie w wybranych modelach EX świadczy, że prostej analogii nie ma. Choćby dlatego, że Sigma sprzedaje te same obiektywy z bagnetami do Minolty, Nikona, Pentaxa, a tam nie ma "dosłownie" Lek.

Co do opisu producenta, to mogę znaleźć slogany reklamowe, mówiace że 18-50/3.5-5.6 ma świetną jakość optyczną, choć nie jest to prawda i nie jest to EX.
    Pasja---------------------> www.jakubszyma.pl

Przedsięwzięcie-------------> www.szyma.com

Zablokowany Awatar kavoo
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Jurek Plieth
    Fakt, ze "eLki" sa projektowane do pelnej klatki, jest korzystny dla posiadaczy puszek z cropem.
    Źle zrozumiałeś.
    Spoko, wszystko jasne - pomylilem oznaczenie DG z DC

Cytat Zamieszczone przez Vitez
    Sigma seria EX zajmuje wsrod szkiel Sigmy to samo miejsce co Canony seria L wsrod szkiel Canona.
    No wlasnie chodzi o to, ze nie W tej chwili wykonczenie EX wsrod szkiel Sigmy to STANDARD... nie wyjatkowa, wydzielona grupa "debesciakow". Zadalem sobie trud i policzylem wszystko dokladnie - sposrod 52 szkiel w aktualnej ofercie, tylko 18 modeli nie posiada wykonczenia EX... czyli 1/3. Te 18 szkiel non-EX to albo stare modele, albo wyjatkowe budzetowki z najtanszego plastiku.

Wiec nie upieraj sie, ze EX u Sigmy to analogia do L u Canona, bo po prostu jestes w bledzie...

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Wiec nie upieraj sie, ze EX u Sigmy to analogia do L u Canona, bo po prostu jestes w bledzie...
    Nie upieram sie tylko takie mam zdanie. Twoje argumenty nmnie nie przekonuja, wiec tylko wg ciebie jestem w bledzie. Nie wpieraj tego we mnie na sile, bo tego nie lubie .
    Odrobine tolerancji wobec czyjegos innego zdania niz twoje poprosilbym .

Bywalec Awatar robson
    Miasto
    okolice W-wy

Domyślnie

W pełni popieram Viteza!
    On od razu wiedział o co mi chodziło
    EOS 10D + grip + RS-80N3
    Tokina 12-24/4 | Tamron 28-75/2.8 |
    Lowepro Computrekker AW
    jakieś szpargały...

moje fotki --->www.robson.deviantart.com

Strona 3 z 3 PierwszyPierwszy 123