Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 28

Wątek: Jaki niedrogi szeroki kąt?

Bywalec Awatar robson
    Miasto
    okolice W-wy

Domyślnie

O to mi chodziło. Vitez się domyslił
    EOS 10D + grip + RS-80N3
    Tokina 12-24/4 | Tamron 28-75/2.8 |
    Lowepro Computrekker AW
    jakieś szpargały...

moje fotki --->www.robson.deviantart.com

Zablokowany Awatar kavoo
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Vitez
    Cytat Zamieszczone przez Arkan
    Zrazić się do Ex, to tak jak zrazić się do
    ... literki L w Canonach .
    Nie oznacza takiej samej jakosci jak L wprawdzie, ale oznacza topowy produkt wsrod szkiel Sigmy - analogiczna polka co L Canona.
    Nie bylbym tego taki pewien :P

Roznica miedzy szklami L a non-L to przede wszystkim jakosc optyki, w ofercie Sigmy wyglada to inaczej (patrz cytat ponizej). A to oznacza, ze porownanie EX do L to wyjatkowy skrot myslowy, w dodatku niczym nie uzasadniony ;-)

Cytat ze strony Sigmy:
    "EX (EX Lens): The exterior of this lens is EX-finished to denote the superior build and optical quality, and to enhance its appearance.

Wniosek - Arkan slusznie prawi :-)

Bywalec Awatar robson
    Miasto
    okolice W-wy

Domyślnie

O ile nie myli mnie moja znajomośc języka angielskiego... w tym cytacie jest napisane:"obudowa tego obiektywu ma wykonczenie EX, aby oznaczyc wyjatkowosc konstrukcji i JAKOSCI OPTYCZNEJ oraz uwydatnic jego wyglad"
    Sam sobie zaprzeczyles.
    EOS 10D + grip + RS-80N3
    Lowepro Computrekker AW
    jakieś szpargały...

Zablokowany Awatar kavoo
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez robson
    O ile nie myli mnie moja znajomośc języka angielskiego... w tym cytacie jest napisane:"obudowa tego obiektywu ma wykonczenie EX, aby oznaczyc wyjatkowosc konstrukcji i JAKOSCI OPTYCZNEJ oraz uwydatnic jego wyglad"
    Sam sobie zaprzeczyles.
    Tak, oczywiscie... ty i Vitez macie calkowita racje...

Powiedz mi tylko na rowni z ktora "eLka" mam postawic Sigme 50mm F2.8 EX DG Macro Rozumiem, ze na rowni z EF 180/3.5L Macro... bo to ta klasa sprzetu?

Marny ten Canon... ma tylko jedna "eLke" macro w ofercie... a taka Sigma az SZESC super hiper profi ultra quality obiektywow EX... i to samych macro, nie mowiac o innych konstrukcjach

Bywalec Awatar robson
    Miasto
    okolice W-wy

Domyślnie

Ja nie twierdze, ze tylko L-ki są super hiper profi ultra quality

EX oznacza i dobrą konstrukcję i dobrą jakość optyczną, tak jak sie utarło z L-kami. I mi o to chodizło. A do EX się troszkę zraziłem, bo właśnie miała być taka super hiper...
    EOS 10D + grip + RS-80N3
    Lowepro Computrekker AW
    jakieś szpargały...

Zablokowany Awatar kavoo
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Wlasciwie to powinienem ci podziekowac za uswiadomienie ;-)

Gdyby nie ty, niepotrzebnie wydalbym ponad 4 tysiace na 24-70/2.8L... a tak spokojnie wezme sobie jako standard zooma Sigme 28-70 f/2.8 EX DG... i bede mial jakosc "eLki" za 1300 zl

[ Dodano: 04-03-2005 ]
    Cytat Zamieszczone przez robson
    Ja nie twierdze, ze tylko L-ki są super hiper profi ultra quality

EX oznacza i dobrą konstrukcję i dobrą jakość optyczną, tak jak sie utarło z L-kami. I mi o to chodizło. A do EX się troszkę zraziłem, bo właśnie miała być taka super hiper...
    A ja nie twierdze, ze ty tak twierdzisz ;-)

Vitez napisal, ze EX w Sigmie to analogiczna polka co "eLki" Canona, ty mu przytaknales... stad moj post - to wszystko. Nie sposob porownywac szkiel EX do szkiel L z chocby jednego powodu - L w Canonie to prestiz i jakosc wykonania , EX w Sigmie to ponad polowa oferty, lacznie z dosc budzetowymi modelami.

Pełne uzależnienie Awatar Arkan
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Przecież to jest marketingowy bełkot! "aby oznaczyc wyjatkowosc konstrukcji", czyli np. obecność HSM w przypadkowo wybranych modelach EX . Jeśli uważnie przeanalizować jakość optyczną, to wcale nie jest tak różowo. EX oznacza dokładnie to co mówiłem wcześniej - lepsze wykończenie, a cała reszta jest zależna od modelu. Do L-ki, to nie ma co porównywać - o ile bywają nieudane elki, o tyle bywają udane EX . Dlatego jeszcze raz twierdzę, że kupując EX, kupujemy zawsze pożadne wykonanie, a tylko czasami pożądną jakość optyczną - a Sigma może sobie pisać co chce na swoich stronach.

Arkan
    Pentax K-5 II, Leica M9

Pełne uzależnienie Awatar Jurek Plieth
    Miasto
    Gdańsk

Domyślnie

Dlatego jeszcze raz twierdzę, że kupując EX, kupujemy zawsze pożadne wykonanie, a tylko czasami pożądną jakość optyczną - a Sigma może sobie pisać co chce na swoich stronach.
    I tak i nie. Nie zapominaj, że DG oznacza jednak (przynajmniej w teorii) optymalizację dla cyfry, podczas gdy takie eL'ki są w teorii do wszystkiego. Z wszystkimi konsekwencjami tego określenia

Pełne uzależnienie Awatar Arkan
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

I tak i nie. Nie zapominaj, że DG oznacza jednak (przynajmniej w teorii) optymalizację dla cyfry,
    Jurek, przyznam, że nie za bardzo rozumiem do czego odnosi się twój komentarz. Cała moja wypowiedź dotyczyła obiektywów EX - niezależnie od tego jakie jeszcze tam są literki. Jeśli coś przeoczyłem, to mi powiedz.
    Pentax K-5 II, Leica M9

Pełne uzależnienie Awatar Jurek Plieth
    Miasto
    Gdańsk

Domyślnie

Jurek, przyznam, że nie za bardzo rozumiem do czego odnosi się twój komentarz.
    Do tego, że omawiane obiektywy, jak i inne nie omawiane, ale budzące potencjalne nasze wspólne zainteresowanie, są obiektywami serii DG. Np.:
    12-24
    15-30
    17-35
    20
    24
    28
    50

Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów