O to mi chodziło. Vitez się domyslił![]()
O to mi chodziło. Vitez się domyslił![]()
EOS 10D + grip + RS-80N3
Tokina 12-24/4 | Tamron 28-75/2.8 |
Lowepro Computrekker AW
jakieś szpargały...
moje fotki --->www.robson.deviantart.com
Nie bylbym tego taki pewien :PZamieszczone przez Vitez
Roznica miedzy szklami L a non-L to przede wszystkim jakosc optyki, w ofercie Sigmy wyglada to inaczej (patrz cytat ponizej). A to oznacza, ze porownanie EX do L to wyjatkowy skrot myslowy, w dodatku niczym nie uzasadniony ;-)
Cytat ze strony Sigmy:
"EX (EX Lens): The exterior of this lens is EX-finished to denote the superior build and optical quality, and to enhance its appearance.
Wniosek - Arkan slusznie prawi :-)
O ile nie myli mnie moja znajomośc języka angielskiego... w tym cytacie jest napisane:"obudowa tego obiektywu ma wykonczenie EX, aby oznaczyc wyjatkowosc konstrukcji i JAKOSCI OPTYCZNEJ oraz uwydatnic jego wyglad"
Sam sobie zaprzeczyles.
EOS 10D + grip + RS-80N3
Lowepro Computrekker AW
jakieś szpargały...
Tak, oczywiscie... ty i Vitez macie calkowita racje...Zamieszczone przez robson
Powiedz mi tylko na rowni z ktora "eLka" mam postawic Sigme 50mm F2.8 EX DG MacroRozumiem, ze na rowni z EF 180/3.5L Macro... bo to ta klasa sprzetu?
Marny ten Canon... ma tylko jedna "eLke" macro w ofercie... a taka Sigma az SZESC super hiper profi ultra quality obiektywow EX... i to samych macro, nie mowiac o innych konstrukcjach![]()
Ja nie twierdze, ze tylko L-ki są super hiper profi ultra quality![]()
EX oznacza i dobrą konstrukcję i dobrą jakość optyczną, tak jak sie utarło z L-kami. I mi o to chodizło. A do EX się troszkę zraziłem, bo właśnie miała być taka super hiper...
EOS 10D + grip + RS-80N3
Lowepro Computrekker AW
jakieś szpargały...
Wlasciwie to powinienem ci podziekowac za uswiadomienie ;-)
Gdyby nie ty, niepotrzebnie wydalbym ponad 4 tysiace na 24-70/2.8L... a tak spokojnie wezme sobie jako standard zooma Sigme 28-70 f/2.8 EX DG... i bede mial jakosc "eLki" za 1300 zl![]()
![]()
[ Dodano: 04-03-2005 ]
A ja nie twierdze, ze ty tak twierdzisz ;-)Zamieszczone przez robson
Vitez napisal, ze EX w Sigmie to analogiczna polka co "eLki" Canona, ty mu przytaknales... stad moj post - to wszystko. Nie sposob porownywac szkiel EX do szkiel L z chocby jednego powodu - L w Canonie to prestiz i jakosc wykonania, EX w Sigmie to ponad polowa oferty, lacznie z dosc budzetowymi modelami.
Przecież to jest marketingowy bełkot! "aby oznaczyc wyjatkowosc konstrukcji", czyli np. obecność HSM w przypadkowo wybranych modelach EXO ile nie myli mnie moja znajomośc języka angielskiego... w tym cytacie jest napisane:"obudowa tego obiektywu ma wykonczenie EX, aby oznaczyc wyjatkowosc konstrukcji i JAKOSCI OPTYCZNEJ oraz uwydatnic jego wyglad". Jeśli uważnie przeanalizować jakość optyczną, to wcale nie jest tak różowo. EX oznacza dokładnie to co mówiłem wcześniej - lepsze wykończenie, a cała reszta jest zależna od modelu. Do L-ki, to nie ma co porównywać - o ile bywają nieudane elki, o tyle bywają udane EX
. Dlatego jeszcze raz twierdzę, że kupując EX, kupujemy zawsze pożadne wykonanie, a tylko czasami pożądną jakość optyczną - a Sigma może sobie pisać co chce na swoich stronach.
Arkan
Pentax K-5 II, Leica M9
I tak i nie. Nie zapominaj, że DG oznacza jednak (przynajmniej w teorii) optymalizację dla cyfry, podczas gdy takie eL'ki są w teorii do wszystkiego. Z wszystkimi konsekwencjami tego określeniaZamieszczone przez Arkan
![]()
Jurek, przyznam, że nie za bardzo rozumiem do czego odnosi się twój komentarz. Cała moja wypowiedź dotyczyła obiektywów EX - niezależnie od tego jakie jeszcze tam są literki. Jeśli coś przeoczyłem, to mi powiedz.I tak i nie. Nie zapominaj, że DG oznacza jednak (przynajmniej w teorii) optymalizację dla cyfry,
Pentax K-5 II, Leica M9
Do tego, że omawiane obiektywy, jak i inne nie omawiane, ale budzące potencjalne nasze wspólne zainteresowanie, są obiektywami serii DG. Np.:Zamieszczone przez Arkan
12-24
15-30
17-35
20
24
28
50