Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 22

Wątek: Doradzicie mi?

Mieszany widok

Pełne uzależnienie Awatar p13ka
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie Doradzicie mi?

Ostatnio przejrzałem fotki, jakie robiłem 18-125, i zauważyłem, że 90% z nich to mieści się w ogniskowych 18-50. Owszem zdarza się korzystać z dłuższych ogniskowych ale to sporadycznie. Zaczynam się zastanawiać nad tym coraz częściej. W dodatku jak porównuję foty ze stałki z tymi z zooma 18-125 to... wzdycham i akceptuję to co zoom mi daje.
    I dlatego ostatnie moje przemyślenia idą w kierunku rezygnacji z 18-125 a w zamian kupić... no właśnie, co? 24/1.4L? A może nie warto? Może wystarczy 24/2.8? Ludziska chwalą sobie bardzo 35/1.4L ale ten przy cropie 1.6 to już taki nie do końca standard.

Dużo dobrego czytałem o tej 24/1.4L. Przy cropie x1.6 daje standard 33mm więc w sam raz na spacer z ew. 50-tką w kieszeni lub nawet z 70-200 w Lowepro Top Load Zoom AW. W pomieszczeniach też w sumie OK no i ta jasność. Od f/2 wzwyż ponoć żyleta.

Obleciałem parę imprez pięćdziesiątką (chwilami było trochę ciasnawo) i zadziwiająco szybko przywykłem do nożnego zooma. Więc tu raczej nie widziałbym problemu z kroczkiem w przód lub w tył.

Co sądzicie? Ta moja rozterka jest poszukiwaniem jak najlepszej jakości kosztem niewąpliwie bardziej wygodnego rozwiązania jakie daje zoom.

Początki nałogu Awatar Cychol
    Miasto
    Reading

Domyślnie

a może 17-40L nie aż tak drogo, a podobno szkło dobre

no i praktycznie masz cały zakres o którym mówiłeś
    pozdrawiam

Pełne uzależnienie Awatar Arkan
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Z tego co wymieniłes jedyne szkło warte grzechu to 35/1.4L. Bawiłem sie tym 24/1.4L i byłem trochę rozczarowany jakością optyczną. Miałem w rękach również 35/1.4 (rozważałem go jako alternatywę dla 24-70L) i nie ma porównania z 24/1.4 - 35 jest znacznie lepszy. Ja osobiście czekam na pierwsze testy Sigmy 30/1.4 - czyli po cropie 48mm, a 50mm to była zawsze moja ulubiona ogniskowa w manualu.
    Co sądzicie? Ta moja rozterka jest poszukiwaniem jak najlepszej jakości kosztem niewąpliwie bardziej wygodnego rozwiązania jakie daje zoom.
    Możesz spróbować 24-70L, ale bądź przygotowany, że do f5.6 (no, może f4 jak trafisz super kopie) będziesz widział różnicę w porównaniu ze stałką.

Arkan
    Pentax K-5 II, Leica M9

Pełne uzależnienie Awatar Kubaman
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

też czekam z niecierpliwością na testy tej Sigmy/ Przy cenie Lek o których piszecie, może to być rewelacyjna alternatywa. No i w końcu Sigm azaczyna stosować HSM gdzie trzeba 8)
    Pasja---------------------> www.jakubszyma.pl

Przedsięwzięcie-------------> www.szyma.com

Zablokowany Awatar kavoo
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie Re: Doradzicie mi?

Cytat Zamieszczone przez p13ka
    Dużo dobrego czytałem o tej 24/1.4L. Przy cropie x1.6 daje standard 33mm
    Moj kalkulator ;-) wyliczyl to troche inaczej - 24mm x 1,6 --> 38,4mm ;-)

Jak bylem na etapie planowania stretegii zakupow, to w kategorii szerokich katow zastanawialem sie nad EF 20mm/2.8 - sadzac po samplach na pbase to naprawde fajne szklo, a przy okazji niedrogie.

Skoro piszesz, ze:
    1. potrzebujesz szkla na spacery,
    2. masz w zanadrzu 50mm/1.4
    to po co ci tak jasny szeroki kat, jak ta 24mm/1.4? Rozumiem, gdybys potrzebowal szeroki kat do wnetrz, wtedy sure ze tak ;-) Ale na spacer? ;-)

Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Arkan
    Z tego co wymieniłes jedyne szkło warte grzechu to 35/1.4L. Bawiłem sie tym 24/1.4L i byłem trochę rozczarowany jakością optyczną. Miałem w rękach również 35/1.4 (rozważałem go jako alternatywę dla 24-70L) i nie ma porównania z 24/1.4 - 35 jest znacznie lepszy. Ja osobiście czekam na pierwsze testy Sigmy 30/1.4 - czyli po cropie 48mm, a 50mm to była zawsze moja ulubiona ogniskowa w manualu.
    Możesz spróbować 24-70L, ale bądź przygotowany, że do f5.6 (no, może f4 jak trafisz super kopie) będziesz widział różnicę w porównaniu ze stałką.

Arkan
    Również naczytałem się dużo o 35/1.4L ale to oznacza, że może być wciąż za wąsko w pomieszczeniach. Musiałbym wówczas poszukać jeszcze czegoś przyzwoicie jasnego... może ta Sigma 20/1.8, którą masz?
    A Sigma 30/1.4 to dla mnie kompletny news. A ten zoom 24-70 to straszna kolubryna i z tą jakością to też taka zgaduj zgadula w zależności od sampla

Cytat Zamieszczone przez kavoo
    Dużo dobrego czytałem o tej 24/1.4L. Przy cropie x1.6 daje standard 33mm
    Moj kalkulator ;-) wyliczyl to troche inaczej - 24mm x 1,6 --> 38,4mm ;-)
    Coś mi kalkulator zaszwankował :wink:

Jak bylem na etapie planowania stretegii zakupow, to w kategorii szerokich katow zastanawialem sie nad EF 20mm/2.8 - sadzac po samplach na pbase to naprawde fajne szklo, a przy okazji niedrogie.
    Oj miałem je przez chwilę i niestety mydełko widziałem. Lepszy obraz miałem z Tamrona 28-75. Może miałem jakąś nie najlepszą sztukę

Skoro piszesz, ze:
    to po co ci tak jasny szeroki kat, jak ta 24mm/1.4? Rozumiem, gdybys potrzebowal szeroki kat do wnetrz, wtedy sure ze tak ;-) Ale na spacer? ;-)
    1. tak
    2. tak
    bo jak widzisz planuję pozbyć się 18-125 i zastąpić je 24mm. A więc poza tym, że po cropie wychodzi przyzwoity kąt spacerowy to dodatkowo 24 ma mi zastąpić szeroko we wnętrzach a więc jasność mile widziana

[ Dodano: Wto 01 Mar, 2005 4:02 pm ]
    Cytat Zamieszczone przez Cychol
    a może 17-40L nie aż tak drogo, a podobno szkło dobre

no i praktycznie masz cały zakres o którym mówiłeś
    Fakt, zakres wypełniony i na spacer super ale ciemne niestety, a chciałbym w pomieszczeniach jak najrzadziej przechodzić na M i raczej doświetlać w AV

Do 16-35/2.8 zraziłem się. Miałem i było wielkie rozczarowanie. Kupa pieniędzy a oczekiwania niespełnione.

Zablokowany Awatar kavoo
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Skoro piszesz, ze:
    1. tak
    2. tak
    bo jak widzisz planuję pozbyć się 18-125 i zastąpić je 24mm. A więc poza tym, że po cropie wychodzi przyzwoity kąt spacerowy to dodatkowo 24 ma mi zastąpić szeroko we wnętrzach a więc jasność mile widziana
    [...]
    Fakt, zakres wypełniony i na spacer super ale ciemne niestety, a chciałbym w pomieszczeniach jak najrzadziej przechodzić na M i raczej doświetlać w AV
    Nie ma sily... z ktorej strony nie patrzec, niebezpiecznie lewitujesz w okolice 14/2.8L
    Tyle, ze (przynajmniej na moje oko patrzac po samplach) cena tutaj nie idzie w parze z jakoscia w takim samym stopniu, jak w przypadku innych szkiel z literka L... ale wiadomo - w koncu to szeroki kat a nie tele.

Na Allegro od jakiegos czasu jest chodzony do wziecia za 5kPLN, czyli mniej wiecej tyle, ile w sklepach kosztuja 24/1.4 i 35/1.4 ;-)

Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Nie ma sily... z ktorej strony nie patrzec, niebezpiecznie lewitujesz w okolice 14/2.8L
    Tyle, ze (przynajmniej na moje oko patrzac po samplach) cena tutaj nie idzie w parze z jakoscia w takim samym stopniu, jak w przypadku innych szkiel z literka L... ale wiadomo - w koncu to szeroki kat a nie tele.

Na Allegro od jakiegos czasu jest chodzony do wziecia za 5kPLN, czyli mniej wiecej tyle, ile w sklepach kosztuja 24/1.4 i 35/1.4 ;-)
    Widziałem tę aukcję ale, jak sam napisałeś, z tą jakością nie bardzo...
    Żebym tylko mógł dorwać do testów 24/1.4 i 35/1.4 ale nie mam skąd wziąć
    W każdym razie dzięki wszystkim za rady. Może pojadę w niedziele na giełdę foto w Wawie i znajdę u któregoś ze sprzedawców jedną z tych stałek... Jak będę miał jeszcze więcej szczęścia to może dogadam się na sprzedaż warunkową?

Pełne uzależnienie Awatar Arkan
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Musiałbym wówczas poszukać jeszcze czegoś przyzwoicie jasnego... może ta Sigma 20/1.8, którą masz?
    Do wnętrz, to myślę, że ta Sigma jest ciężka do pobicia. f1.8 jest b.miękkie - ale jest :P . Jeśli chcesz to napisz na priva, to ci ją pożyczę do testów.
    A ten zoom 24-70 to straszna kolubryna i z tą jakością to też taka zgaduj zgadula w zależności od sampla
    Duży jest, to fakt - ale idzie się przyzwyczaić. Jeśli chodzi o jakość, to ja zostawiłem sobie dopiero 3 egzemplarz, więc jeśli chcesz go kupić, to raczej w miejscu gdzie możesz oddać i wziąć inną sztukę.

Arkan
    Pentax K-5 II, Leica M9

Zablokowany Awatar kavoo
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Żebym tylko mógł dorwać do testów 24/1.4 i 35/1.4 ale nie mam skąd wziąć
    Zadzwon do Pstryka, moze beda mieli na stanie - do Lomianek w razie czego daleko miec nie bedziesz ;-)

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów