Strona 2 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 37

Wątek: Canon PowerShot S5 IS

Pełne uzależnienie Awatar pazurek
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez PawelX Zobacz posta
    Ja mam wrażenie że wpakowali do S3 matrycę 8 Mpix i to wszystko. Bo reszta to sprawa softu.
    No, szczegolnie wiekszy LCD

A serio to krok naprzod to DIGIC III z jego wszystkimi ulepszeniami i stopka pod lampe.

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez MARANTZ Zobacz posta
    Vitez, kumpel kupił 850 IS... ja bym nie kupił. Mało ciekawe zdjęcia to robi.
    Do robienia ciekawych zdjec to ja mam dslr. Kompakt ma byc 'aby byl' .

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie

Mogli znacząco poprawić odszumianie. W G7 widać to wyraźnie - na iso 1600 przy niezbyt dużych powiększeniach da się wytrzymać.
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Domyślnie

Witam (w tym znajome twarze z forum MyApple). Jestem na kupnie S3-ki. Mam parę lamerskich wątpliwości - proszę o ich utwierdzenie/obalenie - czy nowe funkcje S5-ki są dość istotne (zauważalne, wyczuwalne) czy raczej kosmetyczne - wszystkim z góry dzięki za porady - jeszcze dziś chciałbym polecieć do sklepiku (tak, gorączka!), nie mogę czekać do "początku lipca" czyli (w Polsce) do jesieni...

1. (zupełnie lamersko) na czym polega lepszość zewnętrznej lapki z gorącej stopki od tej oferowanej dotąd?

2. kwestia funkcjonalności: większa matryca, nowszy procesor, rozpoznawanie (auto-, czy raczej face-focus - w tym przy filmiku) twarzy. (istotniejsze jest tu polepszenia nagrywania dźwięku - funkcja odszumiania wiatru)
    3. zwiększenie "plazmy z tyłu" nie jest dla mnie istotne...

Pełne uzależnienie Awatar ewg

Domyślnie

Dzięki tej stopce wreszcie widać już na fotkach jakie to S5 maleńkie. :-)
    mój aparat: [Ô] , szkła: OOO , statyw: /i\ , fotki: \\\-:\

Pełne uzależnienie Awatar pazurek
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Harry Brown Zobacz posta
    1. (zupełnie lamersko) na czym polega lepszość zewnętrznej lapki z gorącej stopki od tej oferowanej dotąd?

2. kwestia funkcjonalności: większa matryca, nowszy procesor, rozpoznawanie (auto-, czy raczej face-focus - w tym przy filmiku) twarzy. (istotniejsze jest tu polepszenia nagrywania dźwięku - funkcja odszumiania wiatru)
    1. zewnetrzna lampa przede wszystkim moze blyskac o wiele mocniej, po drugie mozna ja odchylic i odbic blysk np. od sufitu co rozprasza swiatlo i eliminuje wiekszosc cieni.

2. nie tyle (tylko?) "face-focus" co "face-exposure", czyli kontrola nad tym zeby twarze byly dobrze naswietlone.

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Harry Brown Zobacz posta
    Powiem ci obrazowo - od okolo pierwszej polowy roku 2003 zaczalem uzywac zewnetrznej lampy i to jeszcze w Canonie G3 a nie lustrzance. Od tego czasu lampy wbudowanej uzylem moze kilkanascie razy gdy mnie naprawde przycisnelo (akurat nie mialem zewnetrznej przy sobie a musialem doswietlic) i zawsze zalowalem.

Lampa zewnetrzna to sila blysku, odsuniecie od osi optycznej obiektywu, przez to lepszy rozklad swiatla i mniejsze ryzyko wystapienia czerwonych oczu. Skierowanie glowicy w inna strone praktycznie eliminuje mozliwosc wystapienia czerwonych oczu. Stosowanie nakladek rozpraszajacych czy kabli przedluzajacych daje ogromne mozliwosci rozpraszania i/lub kierunkowania swiatla tak by doswietlac tylko z tej strony czy ten fragment zdjecia ktory chcemy. Lampa wbudowana to zwykle trzepniecie na wprost dajace charakterystyczny rozblask lampkowy, podczas gdy z lampa zewnetrzna mozemy uzyskac prawidlowa, ladnie oswietlona ekspozycje, z miekkim swiatlem, bez czerwonych oczu, bez wielkich cieni i z dobrze naswietlonym tlem... oczywiscie przy odrobinie praktyki i najlepiej z dodatkowymi akcesoriami.

Pełne uzależnienie Awatar ewg

Domyślnie

A co proponowalibyście początkującemu założyć na taką stopkę? - Komuś kto powiedzmy chciałby, żeby na przykład jego dziewczyna nosiła lampę bezprzewodowo i manipulowała światłem? (Oczywiście tylko wtedy kiedy ten "ktoś" swej dziewczyny właśnie nie fotografuje ;-))
    mój aparat: [Ô] , szkła: OOO , statyw: /i\ , fotki: \\\-:\

Domyślnie

@ Pazurek & Vitez - dzięki za (p)odpowiedzi. tyle że nie pytałem o różnicę między zewnętrzną lampką a wbudowaną lecz międy zewnętrzną ze stopki a zewnętrzną bez stopki - taką jaką Canon proponuje do S3 (zdaje się że jest wzbudzana światłem lampki wbudowanej).

natomiast interesuje mnie głównie (@Pazurek) właśnie ta kwestia doświetlania buziek. piszę na gorąco, więc proszę mi wybaczyć nieścisłości terminologiczne - chodzi (mi) o to że S3 - wedle info (marketingowych?) Canona posiadał rozbudowaną "inteligencję" funkcji auto - ostrzenie, fokusy, brakety etc. - teraz mamy dokładkę "rozpoznawania twarzy". sedno - czy jest to (+ nowszy procesor i matryca 8M) znaczna poprawa jakości i funcjonalności (s3 miał mieć też (?) szybką funkcjonalność i cichutki zoom etc.) - czy raczej włąśnie kosmetyka. dzięki za szybkie odpowiedzi...
    Ostatnio edytowane przez Harry Brown ; 08-05-2007 o 15:58

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

A oglądałeś sample z tego aparatu? Bo wg mnie kiepskie są...
    Innymi słowy - wolałbym 300D z kitem. Zdjęcia będą lepsze, a i pieniądz przyjdzie zapłacić mniejszy.
    Ostatnio edytowane przez jotes25 ; 08-05-2007 o 15:13

Strona 2 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów