Strona 3 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 37

Wątek: Canon PowerShot S5 IS

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez jotes25 Zobacz posta
    sample z tego aparatu kiepskie są...
    wolałbym 300D z kitem. Zdjęcia będą lepsze, a i pieniądz przyjdzie zapłacić mniejszy.
    OK. lepsze jest wrogiem dobrego. nie wiem o samplach z KTÓREGO aparatu (S3? S5?) mówisz - nie interesuje mnie porównanie z jakością zdjęć 300D (nie wątpię, że lustro tu błyszczeć będzie), lecz (bo 300D nie zrobię filmiku i nie mam 12x zoom-u) między tymi 2-ma kompaktami. istotne jest w mym pytaniu porównanie jakości S3 (na którego praktycznie jestem zdecydowany; b.t.w. chyba 50% ceny 300D) z S5. czy zanosi się na znaczącą poprawę - czy raczej nie. napalony, just, jestem - ale, z drugiej strony nie chcę ftopy...
    Ostatnio edytowane przez Harry Brown ; 08-05-2007 o 15:59

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Mówię o samplach z S5. Na poprzedniej stronie jeden z kolegów podał link do nich (w domenie .jp).
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Cytat Zamieszczone przez Harry Brown Zobacz posta
    czy zanosi się na znaczącą poprawę - czy raczej nie.
    W tej kategorii sprzęt poprawia się raczej tylko "marketingowo" - znaczy więcej pikseli, większy zoom i w ogóle więcej "argumentów" na pudełku.
    Bierz S3, stracisz mniej zanim przekonasz się, że robienie filmików Cię nie kręci (może jednak kamera?), a na oglądanie zdjęć zrobionych zoomem 12x nie masz ochoty bo i tak niewiele widać...
    Ostatnio edytowane przez jotes25 ; 08-05-2007 o 15:39 Powód: Automerged Doublepost

Domyślnie

Dzięki JS-25...

chyba wezmę tą S3-ę. czy jest ktoś, kto by to odradzał (i radził czekać na S5)? niech zrobi to prędko lub zamilknie na zawsze...
    Ostatnio edytowane przez Harry Brown ; 08-05-2007 o 15:55

Uzależniony

Domyślnie

Sam czekam od dłuższego czasu na kompaktowy aparat mając nadzieję, że wyjdzie w końcu Pro2. Tymczasem jest ten S5. Nie ma dwóch rzeczy na których mi najbardziej zależy - szerokiego kąta i RAW. Jest całe szczęście konwenter do niego (WC-DC58A), który z 36mm zrobi 27mm, więc nie jest tak źle i stopka na lampę. Jeżeli jeszcze matryca ma niewielkie szumy przy 800ISO (a wygląda na to, że szumy powinny być mniejsze niż w IS3), to całkiem ciekawy ten aparacik wychodzi i wszechsronny. Pozostaje jeszcze pytanie, czy wspomaganie lustawiania ostrości ampy np. EX430 będzie działało z aparatem, w Pro1 niestety z tej funkcji lampy nie można było skorzystać.

Z drugiej strony, może za kilka miesięcy pojawi się Pro2, kto wie...

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez renes Zobacz posta
    Jeżeli jeszcze matryca ma niewielkie szumy przy 800ISO (a wygląda na to, że szumy powinny być mniejsze niż w IS3)
    Od czego może mieć niewielkie szumy? Od tego, że jej dołożono ze 2 miliony pikseli przy tych samych rozmiarach? Co najwyżej algorytm odszumiający może być ulepszony (b. agresywny). Oglądałem sample na ISO 80 (!!!) i wg mnie one szumią już całkiem mocno.

Uzależniony

Domyślnie

Od "DIGIC III with advanced Noise Reduction".

Poczekajmy na dokładne testy.

Możesz załączyć link gdzie oglądałeś te sample przy 80 ISO?
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Jeśli miałeś na myśli te z podanej wcześniej strony to faktycznie jakość nie robią wrażenia....
    Ostatnio edytowane przez renes ; 10-05-2007 o 21:19 Powód: Automerged Doublepost

Coś już napisał

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez renes Zobacz posta
    Od "DIGIC III with advanced Noise Reduction".

Poczekajmy na dokładne testy.
    Dokładnie tak. Nie wiem czemu ale spora liczba "fachowców" krytykuje sprzęt nie mając go nigdy w swoich rękach.

Pewnie że byłoby świetnie, gdyby aparat miał matrycę 10mln o wielkości pełnej klatki, zoom 12x albo więcej ze stabilizacją, jasne szkło, stopkę na lampę, rawy i kosztował 1200zł.

Dodanie stopki do serii S uważam za dobre posunięcie, ale czekam na nowego Gx może dodadzą dobry zoom i rawy

Pełne uzależnienie Awatar gwozdzt

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez chrisowaty Zobacz posta
    czekam na nowego Gx może dodadzą dobry zoom i rawy
    miałeś na myśli ODDADZĄ :-) i jeszcze powinni oddać obrotowy LCD.

i już sa innowacje na trzy kolejne modele:
    - w G8 oddadzą jasny obiektyw,
    - w G9 RAW
    - w G10 obrotowy LDC
    i może przy dobrych wiatrach w G11 pojawi się szeroki kąt... ale kto wie, czy nie zniknie stopka do lampy? i tak w koło...
    chyba nie doczekamy się kompletnie wyposażonego kompakta

Kompakt, który bym kupił (krzyżówka G5/G7/Pro1):
    http://www.dpreview.com/reviews/compare_post.asp?

Sensor 2/3" (ewentualnie 1/1,8")
    Obiektyw eqv. 24-85 lub 28-105 f/2.0-3.0 (f/2,5-3,5)
    obudowa G7 uzupełniona o obrotowy LCD 2,5"
    wystarczy 6Mpix, RAW
    zasilanie BP-511,
    pamięć CF
    cena do 2k (TIP)
    Ostatnio edytowane przez gwozdzt ; 11-05-2007 o 12:42
    Pozdrowienia, Tomek
    Kilka moich zdjęć... i sprzęt

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie

Ja myślę że raczej w kolejnych kompaktach będzie co raz więcej wodotrysków typu "face detect" itd. Raw-ów bym się nie spodziewał to raczej domena lustrzanek.
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

tomigold
    Guest

Domyślnie

Witam. Jeżeli mogę się wtrącić i nie jest za późno.
    Ja jakieś pół roku temu też napaliłem się jak cholera na S3.
    No i wkońcu kupiłem wymarzony sprzęt. Zoom 12x, filmiki stereo. Poprostu cudo. Pozornie oczywiście.
    Zoom x12 wykorzystałem może dwa razy.
    Zdjęcia zamglone i nie ostre.
    Makro sporadycznie. Chociaż zdjęcia łade.
    Filmiki, owszem parę zrobiłem. Ale później to nie kręci. I łapiesz się na tym, że w ogole i ich nie oglądasz.
    A w 90% zdjęć jakie robię, czyli plener, niedoświetlone pomieszcznie,
    jakieś widoczki i budowle. Totalene rozczarownie.
    Wcześniej miałem małego Kodaka CX3440 i robił zdjęcia ostrzejsze i ładniejsze.
    Nie wiem. Nie jestem profesjonalistą. Może po prostu nie umiałem tym Canonem robić zdjęcia. Nie będę wspominał o ISO 400 i 800, z którego nie radzę korzystać. Stabilizacja fajna sprawa. Ale przy dużym zoomie i tak tylko statyw ratuje.
    Właśnie sprzedałem cały zestaw i kupiłem EOSa 300D narazie z kitem.
    Albo wszystko w jednym, albo jakość. Ja w końcu wybrałem jakość.
    Chcę mieć przyjemność z oglądania swoich zdjęć a nie tylko je trzaskać.
    To tyle z mojej strony.
    Pozdrawiam.
    Ostatnio edytowane przez tomigold ; 14-05-2007 o 10:03

Strona 3 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów