Mogli znacząco poprawić odszumianie. W G7 widać to wyraźnie - na iso 1600 przy niezbyt dużych powiększeniach da się wytrzymać.
"Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
Kapitan Wagner
Witam (w tym znajome twarze z forum MyApple). Jestem na kupnie S3-ki. Mam parę lamerskich wątpliwości - proszę o ich utwierdzenie/obalenie - czy nowe funkcje S5-ki są dość istotne (zauważalne, wyczuwalne) czy raczej kosmetyczne - wszystkim z góry dzięki za porady - jeszcze dziś chciałbym polecieć do sklepiku (tak, gorączka!), nie mogę czekać do "początku lipca" czyli (w Polsce) do jesieni...
1. (zupełnie lamersko) na czym polega lepszość zewnętrznej lapki z gorącej stopki od tej oferowanej dotąd?
2. kwestia funkcjonalności: większa matryca, nowszy procesor, rozpoznawanie (auto-, czy raczej face-focus - w tym przy filmiku) twarzy. (istotniejsze jest tu polepszenia nagrywania dźwięku - funkcja odszumiania wiatru)
3. zwiększenie "plazmy z tyłu" nie jest dla mnie istotne...
Dzięki tej stopce wreszcie widać już na fotkach jakie to S5 maleńkie. :-)
mój aparat: [Ô] , szkła: OOO , statyw: /i\ , fotki: \\\-:\
1. zewnetrzna lampa przede wszystkim moze blyskac o wiele mocniej, po drugie mozna ja odchylic i odbic blysk np. od sufitu co rozprasza swiatlo i eliminuje wiekszosc cieni.
2. nie tyle (tylko?) "face-focus" co "face-exposure", czyli kontrola nad tym zeby twarze byly dobrze naswietlone.
Powiem ci obrazowo - od okolo pierwszej polowy roku 2003 zaczalem uzywac zewnetrznej lampy i to jeszcze w Canonie G3 a nie lustrzance. Od tego czasu lampy wbudowanej uzylem moze kilkanascie razy gdy mnie naprawde przycisnelo (akurat nie mialem zewnetrznej przy sobie a musialem doswietlic) i zawsze zalowalem.
Lampa zewnetrzna to sila blysku, odsuniecie od osi optycznej obiektywu, przez to lepszy rozklad swiatla i mniejsze ryzyko wystapienia czerwonych oczu. Skierowanie glowicy w inna strone praktycznie eliminuje mozliwosc wystapienia czerwonych oczu. Stosowanie nakladek rozpraszajacych czy kabli przedluzajacych daje ogromne mozliwosci rozpraszania i/lub kierunkowania swiatla tak by doswietlac tylko z tej strony czy ten fragment zdjecia ktory chcemy. Lampa wbudowana to zwykle trzepniecie na wprost dajace charakterystyczny rozblask lampkowy, podczas gdy z lampa zewnetrzna mozemy uzyskac prawidlowa, ladnie oswietlona ekspozycje, z miekkim swiatlem, bez czerwonych oczu, bez wielkich cieni i z dobrze naswietlonym tlem... oczywiscie przy odrobinie praktyki i najlepiej z dodatkowymi akcesoriami.
A co proponowalibyście początkującemu założyć na taką stopkę? - Komuś kto powiedzmy chciałby, żeby na przykład jego dziewczyna nosiła lampę bezprzewodowo i manipulowała światłem? (Oczywiście tylko wtedy kiedy ten "ktoś" swej dziewczyny właśnie nie fotografuje ;-))
mój aparat: [Ô] , szkła: OOO , statyw: /i\ , fotki: \\\-:\
@ Pazurek & Vitez - dzięki za (p)odpowiedzi. tyle że nie pytałem o różnicę między zewnętrzną lampką a wbudowaną lecz międy zewnętrzną ze stopki a zewnętrzną bez stopki - taką jaką Canon proponuje do S3 (zdaje się że jest wzbudzana światłem lampki wbudowanej).
natomiast interesuje mnie głównie (@Pazurek) właśnie ta kwestia doświetlania buziek. piszę na gorąco, więc proszę mi wybaczyć nieścisłości terminologiczne - chodzi (mi) o to że S3 - wedle info (marketingowych?) Canona posiadał rozbudowaną "inteligencję" funkcji auto - ostrzenie, fokusy, brakety etc. - teraz mamy dokładkę "rozpoznawania twarzy". sedno - czy jest to (+ nowszy procesor i matryca 8M) znaczna poprawa jakości i funcjonalności (s3 miał mieć też (?) szybką funkcjonalność i cichutki zoom etc.) - czy raczej włąśnie kosmetyka. dzięki za szybkie odpowiedzi...
Ostatnio edytowane przez Harry Brown ; 08-05-2007 o 15:58
A oglądałeś sample z tego aparatu? Bo wg mnie kiepskie są...
Innymi słowy - wolałbym 300D z kitem. Zdjęcia będą lepsze, a i pieniądz przyjdzie zapłacić mniejszy.
Ostatnio edytowane przez jotes25 ; 08-05-2007 o 15:13