Pokaż wyniki od 1 do 9 z 9

Wątek: Kulowa glowica Manfrotto do ciezszego sprzetu

Pełne uzależnienie Awatar Krzychu
    Miasto
    Ambush Country

Domyślnie Kulowa glowica Manfrotto do ciezszego sprzetu

Czy ktos moze mial stycznosc z 488RC2 albo 468 MGRC2 ?

Jak sie ma ich stabilnosc w stosunko do teoretycznej obciazalnosci ?

Zabralem dzisiaj swiezo zakupionego 400/5.6 i okazalo sie ze 486 RC2 mimo teoretycznie 6 kg payloadu jest porazka - ww. obiektyw i 350D wyraznie drgalo (widac bylo w wizjerze) przy wcisnieciu spustu - zestaw mocowany na mocowaniu statywowym oczywiscie...

Czy moze jednak plytka 200PL to porazka i bede musial przejsc na 030 lub jeszcze jakies inne ?
    Pozdrowienia,
    KZ
    KZ Aviation Photography

Początki nałogu Awatar moregun

Domyślnie

ja tez jestem bardzo ciekaw tez kupiłem niedawno 400L i mój statywik z głowicą kulową udzwig 4-5 kg jest juz wyrobiony i słabo trzyma sprzet. narazie ratuję sie wężykiem spustowym. własnie miałem na oku 486 i ździwiło nie to co napisałeś. ja mam 20d i czasami podpinam TC x2.

a jaki masz statyw ? zatsanawiam sie nad 190 xprob niby obciążenie tylko 5 kg ale moze to od głowicy wiecej zalezy
    Ostatnio edytowane przez moregun ; 08-05-2007 o 15:18

Domyślnie

Też używam 055prob+486RC pod EF400/5.6L z 350D - porażka, nawet z całkowicie dokręconą głowicą i węzykiem bardzo cięzko zrobic super ostre zdjęcie, jedyny ratunek to podnoszenie lustra, tak więc ze szkłami podobnej wielkosci radzę trzymac sie z daleka od tej głowicy (niby na 6kg)
    moze ktos poleci dobrą kulę pod to szkło?
    Ostatnio edytowane przez mariusz11 ; 06-01-2008 o 15:29

Początki nałogu Awatar Kosmo

Domyślnie

Co ty mariusz11 opowiadasz Mam 190ProB + 488RC2 i 20D + 400/5.6 robię ostre zdjęcia ptaków nawet przy 1/30s (jak ptak jest statyczny przez ten czas) i cześto używam tez z tc x1.4 Dla mnei ta głowica jest idealna. Przeciez ten zestaw co masz (puszka/szkło) są lekkie i dobrze można sobie tym radzić nawet z ręki przy dobrym świetle
    Ja głowicę 488RC2 polecam każdemu Stabilna, mocno trzyma i jeszcze mnie nei zawiodła

Pełne uzależnienie Awatar Krzychu
    Miasto
    Ambush Country

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mariusz11 Zobacz posta
    Też używam 055prob+486RC pod EF400/5.6L z 350D - porażka, nawet z całkowicie dokręconą głowicą i węzykiem bardzo cięzko zrobic super ostre zdjęcie, jedyny ratunek to podnoszenie lustra, tak więc ze szkłami podobnej wielkosci radzę trzymac sie z daleka od tej głowicy (niby na 6kg)
    moze ktos poleci dobrą kulę pod to szkło?
    Tak, ja Używam teraz takiej (z 055 Pro) http://www.markinsamerica.com/MA5/M10.php (i znacznie cięższe szkło też by wzięła bez problemu), ta http://www.markinsamerica.com/MA5/Q3.php też pewnie da radę...
    Tu http://canon-board.info/showthread.php?t=25677 opisałem trochę wrażeń z używania...
    Pozdrowienia,
    KZ
    KZ Aviation Photography

Początki nałogu

Domyślnie

Weź 488 RC2. Jest okej.
    Mordo Ty moja !

Domyślnie

Kosmo - piszę o 486RC, nawet z węzykiem jest loteria jesli chodzi o ostrosc, kłapanie lustra wyraźnie wprawia zestaw w drgania, juz zamawiam 488RC2

Początki nałogu Awatar Kosmo

Domyślnie

Ok :-) Nie wiedziałem, że jest aż taka różnica między tymi modelami Tez miałem brać 486 i teraz widzę, że dobrze zrobiłem

Pełne uzależnienie Awatar paweleverest
    Miasto
    Zawiercie

Domyślnie

Jak zależy wam na stabilności to polecam 490RC4 swoje kosztuje ale trzyma jak Pudzianowski Podpinałem do niej 055PROB a na zestawie stał 300 2,8 + TCx2 i 30D i było ok .

Uprawnienia umieszczania postów