Na stronach usa.canon.com pojawił się już DPP w wersji 3.0.1 - jak na kilka pierwszych odpaleń to wydaje się, że działa stabilniej. Poprzednia 3-ka czasem potrafiła się przywiesić w mało oczekiwanych momentach.
Na stronach usa.canon.com pojawił się już DPP w wersji 3.0.1 - jak na kilka pierwszych odpaleń to wydaje się, że działa stabilniej. Poprzednia 3-ka czasem potrafiła się przywiesić w mało oczekiwanych momentach.
może jakiś link dla ułatwienia!!!
SdoubleU
---------------------------
Canon :-D
jesli chodzi o wersje 3.0.1.5 to co jakis czas i tak wywraca sie jak poprzednie wersje DPP ale cale szczescie ze pamieta parametry obrabianego wowczas rawa... z ta wywrotka to ja bynajmniej tak mam, nie wiem jak reszta :-) no i jedna rzecz mnie tylko trapi dlaczego DPP jest do sciagniecia ze strony canon usa? mam nadzieje ze legalnie go uzytkuje w europie :-)
mi nigdy nie zawiesił sie ani nie "wyskoczył" DPP w zadnej wersji ... moja nieśmiała uwaga: przetestujcie sobioe Ram jakimś niskopoziomowym testem typu Goldmemory![]()
potwierdzam, uzywam dpp od wersji 1.costam i nigdy nie mialem zadnego problemu..
potwierdzam. Zassalem i zainstslowlem update (to juz 3 soft do RAWow, Lighrtoom [kupiony], C1 Le [sandisk], DPP - i po co mi tyle)
U mnie hula i się nie wywala nowa, jako i stara wersja. Jeśli już zawisy to PS, DPP jeszcze nigdy.
Pozdrawiam
Marek/Biperek
Też byłbym skłonny potwierdzić niezaprzeczalną stabilność (i piękno w prostocie ;-)) gdyby nie nieliczne incydenty z pewnymi egzotycznymi exifami.
DPP jest tak wygodny i szybki, że coraz częściej używam go do obróbki fotek niewiadomego pochodzenia lub takich po własnych eksperymentach, typu różne tryby obracania bezstratnego jpegów w różnych programach, czyszczenie exifa, generowanie nowych, dziwnych exifów, różne kompresje tiff, etc... - Chcę tylko powiedzieć, że o ile jeszcze jestem w stanie zrozumieć, że ten program Canona może nie lubieć innych standardów exifa niż taki jak w aparacie tegoż producenta i czasem wyświetla zamiast miniaturki fotki, puste pole z krzyżykiem (to zrozumiałe, bo znaczy, że w programie poprawnie działa obsługa błedów, czyli czegoś co programista przewidział tylko na przykład nie chciał komplikować kodu i zaniechał obsługi takich przypadków). Jednak parę razy irytowało trochę szukanie w katalogu fotek tego jednego, którego niestandardowy exif zwyczajnie wysypywał DPP i tylko DPP, bo inne programy nie miały tu żadnych problemów. Zawsze poprawienie exifa przywracało normalną używalność DPP co do takich fotek.
- Ot, żeby nie było tak różowo. ;-) Choć to wspaniały program i do tego do czego został stoworzony (poprawne fotki z naszych aparatów) nadaje się doskonale i bardzo go polubiłem. :-)
ps Aha, bardzo by się przydała obsługa bezstratnej kompresji TIFF LZW! :rolleyes:
mój aparat: [Ô] , szkła: OOO , statyw: /i\ , fotki: \\\-:\
co do zawieszania DPP - używam do wywoływania rawów tylko tego programu. Od ponad dwóch lat (nie wiem ile wersji i które dokładnie) takie coś jeszcze mi się nie przytrafiło
winy nie szukałbym w programie tylko w komputerze/użytkowniku/złej instalacji *
* niepotrzebne skreślić![]()
o fotografii im więcej wiem tym mniej wiem a efekty coraz gorsze
Czy mógłby ktoś wrzucić na serwer Digital Photo Professional 3.0.1.5
bo jakoś nie mogę ściągnąć.