Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 21

Wątek: Przesiadka z analoga na cyfrę

Początki nałogu
    Miasto
    Strzałkowo

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez schabu Zobacz posta
    na upartego może i 30D kupić. po cachbacku powinno wyjsc trochę ponad 3000zł.
    postawiłbym już krok do przodu i właśnie wybrałbym 30d, a nie 20d.

zazwyczaj na allegro większość 20d to wyjechane dSLRy po kilkunastu ślubach, z przebiegiem ok 50 000 klatek

Początki nałogu
    Miasto
    Kingston, ON, Canada

Domyślnie

Wlasnie dojechal do mnie EOS 30D Pierwsze wrazenie troche dziwne. Pokretlo nastaw jakies bardzo plastikowe, tak przynajmniej wypada w porownaniu z moimi poprzednimi aparatami. Ale tak to nie mam co marudzic. Ide robic zdjecia.
    EOS 30D | EOS 30V + grip | G3
    EF 50 f/1,4 USM | EF 17-40 f/4L USM | EF 70-200 f/4L IS USM | Speedlite 580 EX

kanciak
    Guest

Domyślnie

też się przesiadłem z analoga i zanim dam radę wszystko przetestować to tak zapytam czy warto wogóe zakładać obiektyw 28-90 (kit z eosa300) do 400 D? Czy lepiej sobie darować?
    Pytam tylko dlatego że mam ten obiektyw. W tej chwili składam 400D do kupy

Uzależniony Awatar Viracocha
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez kanciak Zobacz posta
    też się przesiadłem z analoga i zanim dam radę wszystko przetestować to tak zapytam czy warto wogóe zakładać obiektyw 28-90 (kit z eosa300) do 400 D? Czy lepiej sobie darować?
    Nie warto, jak masz inny obiektyw.

Cenzor Awatar MacGyver
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez kanciak Zobacz posta
    ...czy warto wogóe zakładać obiektyw 28-90 (kit z eosa300) do 400 D? Czy lepiej sobie darować?
    Nie warto, jest to jeden z najpodlejszych kitów do kliszaków i uzyskiwane na matrycy obrazy będą nieostre, i bez kontrastu. A w gratisie dostaniesz jeszcze aberracje.
    Cztery czarne eosy, pół-eos i pentax... a dokładniej to tutaj

redevil75
    Guest

Domyślnie Przesiadki ciąg dalszy

Dziękuję wszystkim za odpowiedź, chcę jednak pociągnąć wątek dalej. Zaznajomiłem się z parametrami i opiniami na temat modeli 10d, 20d i 30d i zgadzam się co do wyboru 30d. Mam pytanie co do ilości uderzeń migawki w poszczególnych modelach gwarantowanych przez producenta. O ile jeśli chodzi o topowy model EOS 1 jest to około 100000 ( wiem, że przy testach wytrzymywał i 200000 uderzeń ) to jak się sprawa ma z 10, 20 i 30d.
    Jeszcze jedna kwestia, na jakie obiektywy należałoby zwrócić uwagę w zakresie obiektywów szerokokątnych i w zakresie do 300mm?

Pełne uzależnienie Awatar gwozdzt

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez redevil75 Zobacz posta
    Mam pytanie co do ilości uderzeń migawki w poszczególnych modelach gwarantowanych przez producenta. O ile jeśli chodzi o topowy model EOS 1 jest to około 100000 ( wiem, że przy testach wytrzymywał i 200000 uderzeń ) to jak się sprawa ma z 10, 20 i 30d.
    10D/20D - brak oficjalnych informacji.
    30D - 100.000 --> http://web.canon.jp/Imaging/eos30d/features/03.html#08

Jeszcze jedna kwestia, na jakie obiektywy należałoby zwrócić uwagę w zakresie obiektywów szerokokątnych
    Canon 10-22
    Tokina 12-24
    Sigma 10-20

i w zakresie do 300mm?
    Sigma APO DG 70-300
    Canon 100-300 USM
    Canon 70-300 IS USM
    Sigma 100-300/4 EX
    Pozdrowienia, Tomek
    Kilka moich zdjęć... i sprzęt

Początki nałogu Awatar krzychoo

Domyślnie

polecam puszki canona od 20d wzwyż (prosze nie dodawać zer ) moja ma już ponad 100.000 klapnięć....

coroner
    Guest

Domyślnie Przesiadka z EOS 300 na cyfrę

Witam serdecznie wszystkich użytkowników forum oraz Canonów ,
    Posta piszę w imieniu koleżanki. Jest ona posiadaczką Canona EOS 300, ale zamierza się go pozbyć i przesiąść się na cyfrę. Posiada obiektyw Tamrona, z tego co mówiła 28 - 105.. I teraz pytanie co z tym zrobić? Na pewno puchę sprzedać, jeśli pójdzie to za jakieś 200 - 300 zł. A potem? Można chyba zostawić tego Tamrona i dalej bawić się w Canony, np 350D lub 400D, ale wtedy pasowałoby jeszcze kupić jakiś szeroki kąt (cropp w Canonach jak pamiętam 1.6x, więc tym obiektywem zdj architektury czy zdjęć w pomieszczeniach nie porobi). Ewentualnie pozbyć się też szkła i znów albo Canony, albo w ogóle zmiana systemu. Używane nie wchodzą w grę. Max budżet 1700 i nie ma możliwości dokładania. Co zatem radzicie zrobić ??
    Aha, dodam jeszcze że tematyka zdjęć raczej ogólna.
    Pozdrawiam

Pełne uzależnienie Awatar gwozdzt

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez coroner Zobacz posta
    Posta piszę w imieniu koleżanki.
    a koleżanka niepiśmienna...?

Jest ona posiadaczką Canona EOS 300, ale zamierza się go pozbyć i przesiąść się na cyfrę. Posiada obiektyw Tamrona, z tego co mówiła 28 - 105.. I teraz pytanie co z tym zrobić?
    zostawić do slajdów lub czarno-bieli.

sprzedawać nie warto za gorsze, które się za to dostanie.

Na pewno puchę sprzedać, jeśli pójdzie to za jakieś 200 - 300 zł.
    przy dobrych wiatrach razem z Tamronem :-)
    http://www.allegro.pl/search.php?str...category=28195

A potem? Można chyba zostawić tego Tamrona i dalej bawić się w Canony, np 350D lub 400D, ale wtedy pasowałoby jeszcze kupić jakiś szeroki kąt (cropp w Canonach jak pamiętam 1.6x, więc tym obiektywem zdj architektury czy zdjęć w pomieszczeniach nie porobi). Ewentualnie pozbyć się też szkła i znów albo Canony, albo w ogóle zmiana systemu. Używane nie wchodzą w grę. Max budżet 1700 i nie ma możliwości dokładania. Co zatem radzicie zrobić ??
    350D/400D + EF-S 18-55 (jak się uda to z IS)
    Pozdrowienia, Tomek
    Kilka moich zdjęć... i sprzęt

Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów