Dziękuję Tomaszu za link - trochę mi wstyd, że sam nie znalazłem... bardzo przydatny ... wskazany wątek dotyczy jednakowoż nieco innego szkła - "starej poczciwej 20"
Test na photozone.de znam - zastanawia mnie właśnie to co znajduję w podsumowaniu:
"Verdict
The Nikkor AF 20mm f/2.8 D had a very good reputation during the film era but the D200 didn't really like the lens. The resolution is fine for most of the APS-C image frame but the extreme corners never really reach impressive results even at medium aperture settings. Vignetting is fairly high at f/2.8 and CAs are pretty bad. All-in-all you may prefer to look elsewhere to cover this focal length on an APS-C DSLR."
Czy na FF z tą nikonowską 20 będzie lepiej niż z 20/2.8 canona (to, że "canonowska" (? tak się to pisze ?)jest mydlana to niestety fakt) Brak AF przy tej ogniskowej nie jest dla mnie problemem - nie uprawiam szybkiej reporterki :cool:
Zamierzałem się pozbyć całej szklarni nikona - ale ta przejściówka dała mi do myślenia - właśnie w kontekście 20 i 105 makro (porównywalnej - chyba się zgodzicie - ze 100 macro canona)
Dwa zdania na temat konieczności korekty przy stosowaniu tej przejściówki przyjmę z dużą wdzięcznością :-D