Strona 1 z 4 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 34

Wątek: przesiadka z Nikona na Canona

ziemu
    Guest

Domyślnie przesiadka z Nikona na Canona

Witajcie
    jestem od wieków Nikoniarzem.
    I lubię i mnie cieszy i dobrze leży w ręce.
    I moja powolna przesiadka na cyfrowe body miała sie niedługo ziścić, ale...
    No właśnie...
    Chciałem skompletować jakiś ładny zestawik i tu sie pojawił problem.
    Chciałbym kupić trochę obiektywów manualnych (mam całkiem niezłe zoomy sigmy) a tu sie okazuje, ze moje założenie jest niestety złe bo manualne obiektywy nie współdziałają z cyfrowymi body (mały wyjątek D200 - ale na niego mnie nie stać... zresztą nie ta skala zainteresowań )

No i stąd moje myślenie o przesiadce na Canona.

Założenie było takie:
    kupuje manualne obiektywy które współpracują z body. To znaczy że odbywa sie pomiar swiatła przez obiektyw przy ręcznym "strojeniu" obiektywu.

No i tu moje pytanie:

Które z aparatów cyfrowych Canona tak współdziałaja z manualami.

Obawiam sie że taki wątek juz był opisywany ale przy najszczerszych chęciach i grzebaniu po forum nie udało mi się tego znaleźć. Może to póxna pora i zmęczenie. Za co przepraszam ale jest to temat który mnie od jakiegoś czasu nurtuje. Prosze o ukierunkowanie moich poszukiwań.

Gotów jestem sprzedac wszystkie moje zasoby Nikonowe (niestety) mając nadzieję, że Canon ten problem mądrzej rozpracował. Czytaj w tańszych modelach .

Pozdrawiam
    PS. mam nadzieję, że tym moim pierwszym postem sie nie skompromitowałem

Pełne uzależnienie Awatar minek
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez ziemu Zobacz posta
    Które z aparatów cyfrowych Canona tak współdziałaja z manualami.
    Światło mierzą wszystkie. Tj drabinka pomiaru działa zawsze, a w trybie AV - same dobierają czas do przysłony którą nastawisz w obiektywie.
    Ostrości standardowo nie potwierdza żaden. Są jakieś myki z pierścieniem - przejściówką z M42 do potwierdzania ostrości, ale na pewno lepsza będzie matówka z klinem (też nie oryginalnie)

ziemu
    Guest

Domyślnie Czy dobrze rozumiem

Czy dobrze rozumiem?

Na forum Nikona napisano cos takiego:

Pyt: Czy mogę zastosować manualne obiektywy Nikkora w pracy z D50?
    Odp: Zarówno D50, jak i aparaty tej samej linii (D70; D70s i D80) nie pozwalają na pełną współpracę z obiektywami manualnymi. Wciąż będziesz musiał korzystać z zewnętrznego pomiaru ekspozycji. Wyjątkiem sa korpusy D200 i wszystkie z serii Dx.

Czy mam rozumieć, że cyfrowe aparaty Canona biją Nikona na głowe w tym względzie?

Czy może popełniam jakiś błąd w rozumowaniu?

Pełne uzależnienie Awatar JaBlam
    Miasto
    Farschafa

Domyślnie

jesli chodzi o przejsciowki zebys mial potwierdzenie ostrosci to poszukaj czegos o nazwie "dandylion" . Pozwoli CI to na podpiecie obiektywow manualnych i uzyskac potwierdzenie ostrosci, chociaz podobnie jak minek -kliny bylyby lepsze

Dandyliona mozesz kupic cos kolo 200 paru zlotych np tu:

http://www.allegro.pl/item190803803_...v_okazja_.html

http://www.allegro.pl/item189079860_...ostrosci_.html

A bez potwierdzenia za okolo 30-50 zl

http://www.allegro.pl/item189079860_...ostrosci_.html

pozdr.
    Jarek
    ----------------------------------------
    Moje pstryki na www.jblaminsky.com od 1 lutego 09 -swiat Eli i Kanona zamienilem na swiat Nikkorow...i dzisiaj nadal nie żaluje

Pełne uzależnienie Awatar popmart

Domyślnie

canony robia pomiar nawet bez szkła

potwierdzenie owszem jest dodatkowe 200 pln

w przeciwienstwie do niektórych N mozna podłączyć wszystkie manuale N , a takze wiekszość nawet dośc normalnych i egzotycznych bagnetów jak Leica R, Roleii, Contax/yashica, Pentax K, OM, Średniaki wszystkie.... i mnogość innych , dodajmy że oczywiście bez elementow optycznych w przejscówce z nieskończonością.

Dość wychwalany Pentax K10D ma pełną obsługę szkieł manualnych (we wlasnych konstrukcjah (typu electric) w duzej części przypadków obsługuje nawet mechaniczna przyslone z body tzn mozna nastawic wartość z poziomu body ) oczywiscie potwierdza ostrość i pomiar w standardzie. ... ale z innych szkiel adaptuje jedynie M42 poprzez karkołomną przejściówkę wpuszczaną w bagnet .

Uzależniony Awatar mkwiek
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez ziemu Zobacz posta
    Zarówno D50, jak i aparaty tej samej linii (D70; D70s i D80) nie pozwalają na pełną współpracę z obiektywami manualnymi. Wciąż będziesz musiał korzystać z zewnętrznego pomiaru ekspozycji. Wyjątkiem sa korpusy D200 i wszystkie z serii Dx.
    chyba właśnie dokładnie tak jest. dziwna polityka Nikona bo u Canona nawet 300D mierzy przez obiektyw
    I am FX

Początki nałogu Awatar Wini
    Miasto
    W-wa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mkwiek Zobacz posta
    chyba właśnie dokładnie tak jest. dziwna polityka Nikona bo u Canona nawet 300D mierzy przez obiektyw
    Zależy od punktu widzenia. Moja opinia:
    Pomiar światła w C niby jest, ale praktycznie dla mnie jakby go nie było. To co wyrabia od f4 w górę sprowadza się do tego samego co w Nikonie - pomiar na histogram. Nie widzę tu szczególnie dużego plusika dla C.
    Przy odrobinie wprawy ustawienie parametrów ekspozycji czy to w N, czy to w C i tak zajmuje mniej niż 1 sekundę.
    Potwierdzenie ostrzenia to jest to , co naprawdę jest potrzebne z obiektywami manualnymi.
    Wini

Pełne uzależnienie Awatar popmart

Domyślnie

Wini - jak sie nie umie to sie nie umie a nie mówi sie że niedziała - poprostu90% szkiełek koryguje sie w Canonie na -2/3 EV lub -1EV a powyzej 5,6 -1/3 do 0 EV ... jest doskonale czytelna zalezność wystarczy ją zaobserwować ... tak dla zakończenia powiem że miałem ok 20-30 manualnych szkiełek i na znakomitej wiekszosci sie to sprawdzało .... ale nie niedziała ...

a dlamnie (30D) potwierdzenie to ficzer który jest jedynie nieco wspomagajacym dla mojego sokolego wzroku... prawie rownie dobrze obywałem sie bez nawet w 300D

Zablokowany

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Wini Zobacz posta
    Zależy od punktu widzenia. Moja opinia:
    Pomiar światła w C niby jest, ale praktycznie dla mnie jakby go nie było. To co wyrabia od f4 w górę sprowadza się do tego samego co w Nikonie - pomiar na histogram. Nie widzę tu szczególnie dużego plusika dla C.
    Przy odrobinie wprawy ustawienie parametrów ekspozycji czy to w N, czy to w C i tak zajmuje mniej niż 1 sekundę.
    Potwierdzenie ostrzenia to jest to , co naprawdę jest potrzebne z obiektywami manualnymi.
    moim zdaniem nie masz racji. ja posiadam obiektywy manualne z canonem 500n i to nie brak potwierdzenia ostrosci moglby byc problemem,przeciez widzisz w wizjerze czy masz ostro,czy nie ! na tym polega filozofia obiektywu manualnego. kiedys robilem zdjecia zenitem,nie mialem zadnego problemu z ustawianiem ostrosci,nie potrzebowalem zadnego potwierdzenia. sam widze gdzie jest ostrosc,i gdzie ma byc. widze,ze prezentujesz generacje Auto Fuksiarzy,gdzie ostrosc za ciebie ma ustawiac aparat. zupelnie nie rozumiem takiego podejscia,skoro widzisz ze obraz jest ostry tam gdzie chcesz to po co ci potwierdzenie?

a co do ekspozycji z m42-ani razu sugerujac sie swiatlomierzem nie mialem przeklaman,ani ponizej f4 ani powyzej - moze masz zepsuty aparat albo nie potrafisz zmierzyc swiatla odpowiednio? nie wiem.

nikon nie ma pomiaru swiatla z manualami,co jest porazka. w reporterce np. albo innych zdjeciach nie ma czasu na mierzenie swiatla na "chybil trafil",to nie jest ostrosc,ktora widac w wizjerze. a co gdy na czesc twarzy w portrecie pada slonce,zmieniajac ekspozycje ? sproboj bez pomiaru swiatla to zmierzyc "na oko". inna sprawa to to ,ze bez przejsciowki z soczewka nikon nie ostrzy na nieskonczonosc. no a wiadomo,jak na optyke wplywaja takie soczewki.

dlatego tez na stojac na przededniu zakupu cyforwego body nawet nie spojrze na nikona. canon tutaj niestety bije go na glowe.

Początki nałogu Awatar Wini
    Miasto
    W-wa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez popmart Zobacz posta
    Wini - jak sie nie umie to sie nie umie a nie mówi sie że niedziała - poprostu90% szkiełek koryguje sie w Canonie na -2/3 EV lub -1EV a powyzej 5,6 -1/3 do 0 EV ... jest doskonale czytelna zalezność wystarczy ją zaobserwować ...
    Pewnie masz rację, że nie umiem, ale jeżeli uważasz że zależność jest tak prosta jak piszesz to gratuluję pomiaru w Twojej puszce.

Nie jest tak ,że powyżej 5.6, tylko jest tak, że inaczej dla 5.6, inaczej dla 8, inaczej dla f16
    Nie jest tak, że to zależność stała, tylko np. dla f8 w ciemym pomieszczeniu i dla f8 na jasnej łące korekta jest inna.
    Wini

Strona 1 z 4 123 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów