Pokaż wyniki od 1 do 10 z 34

Wątek: przesiadka z Nikona na Canona

Mieszany widok

Pełne uzależnienie Awatar popmart

Domyślnie

Wini - jak sie nie umie to sie nie umie a nie mówi sie że niedziała - poprostu90% szkiełek koryguje sie w Canonie na -2/3 EV lub -1EV a powyzej 5,6 -1/3 do 0 EV ... jest doskonale czytelna zalezność wystarczy ją zaobserwować ... tak dla zakończenia powiem że miałem ok 20-30 manualnych szkiełek i na znakomitej wiekszosci sie to sprawdzało .... ale nie niedziała ...

a dlamnie (30D) potwierdzenie to ficzer który jest jedynie nieco wspomagajacym dla mojego sokolego wzroku... prawie rownie dobrze obywałem sie bez nawet w 300D

Początki nałogu Awatar Wini
    Miasto
    W-wa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez popmart Zobacz posta
    Wini - jak sie nie umie to sie nie umie a nie mówi sie że niedziała - poprostu90% szkiełek koryguje sie w Canonie na -2/3 EV lub -1EV a powyzej 5,6 -1/3 do 0 EV ... jest doskonale czytelna zalezność wystarczy ją zaobserwować ...
    Pewnie masz rację, że nie umiem, ale jeżeli uważasz że zależność jest tak prosta jak piszesz to gratuluję pomiaru w Twojej puszce.

Nie jest tak ,że powyżej 5.6, tylko jest tak, że inaczej dla 5.6, inaczej dla 8, inaczej dla f16
    Nie jest tak, że to zależność stała, tylko np. dla f8 w ciemym pomieszczeniu i dla f8 na jasnej łące korekta jest inna.
    Wini

Zablokowany
    Miasto
    Wawa

Domyślnie

Podłączyłem Jupitera M42 135/3.5 do mojego 400D i wygląda to tak, że dla f=3.5 pomiar światła działa prawidłowo, a przymykanie przysłony powoduje coraz wieksze prześwietlenie zdjęcia. Problem niewielki, bo można sobie łatwo zdjąć charakterystykę lub oglądać histogram.

Początki nałogu Awatar Wini
    Miasto
    W-wa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez remol71 Zobacz posta
    ...oglądać histogram.
    Oglądanie histogramu sprowadza się do tego samego co w Nikonie. Więc powtórzę: dla mnie ustawienie prawidłowych warunków ekspozycji czy to w N czy to w C to praktycznie ten sam czas.
    Co do ostrzenia, które jest wg mnie ważniejsze, trudniejsze itd. to popmart jak gdyby pośrednio potwierdził, że lepiej jednak Nikon z jego elektronicznym potwierdzeniem lub Canon i przejściówka z chipem

Edit w związku z tym wybór systemu na podstawie założeń twórcy tego wątku nie wydaje mi się zbyt oczywisty
    Ostatnio edytowane przez Wini ; 06-05-2007 o 12:45 Powód: Uzupełnienie
    Wini

Uprawnienia umieszczania postów