Strona 6 z 6 PierwszyPierwszy ... 456
Pokaż wyniki od 51 do 58 z 58

Wątek: 400D vs. D40x

Pełne uzależnienie Awatar sniper88
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez DoMiNiQuE Zobacz posta
    Ale taki komunijny trabancik z kitem nie ma mega-hiper-zuma x12, makra od 1cm, obraz nie wyswietla sie na telewizorze, nie mozna kadrowac aparatem wyciagnietym na zombie a w dodatku jak na zlosc za cholere nie da sie nim krecic filmow ...ze o antyszejku nie wpomne. I jak myslisz co jest wazniejsze dla takiego kowalskiego, ta szybkosc i szumy czy to co wymienilem?
    W moim przypadku (a jak na poczatku watku wspomnialem mam KM Z5 z zoomem 12x itd) Zoom jest z reguly nieuzywany, macro od 1cm tez
    Filmow i tak nie krece a jakbym chcial antishake'a to zawsze jest pentax k100:-)
    A watpie zebym sie w bardzo szególny sposob roznil od typowego kowalskiego (przynajmniej na razie;-) )

Coś już napisał Awatar LepP
    Miasto
    Gdynia

Domyślnie

Sam zaczynałem od cyfrowych kompaktów i właśnie głównie szybkość i szumy były argumentem za zmianą.
    LepP
    5D + 7D + Sigma 50 1.4 + EF 24-105 IS USM+ EF 70-300 IS USM

Początki nałogu Awatar Diabeł
    Miasto
    Płock

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez czornyj Zobacz posta

Po drugie - za cenę D40 z optycznie niezłym i uniwersalnym 18-135 (który to zestaw stanowi odpowiednik dobrego kompakta, przy zachowaniu zalet lustrzanek) można mieć 400D z kiepskim 18-55.
    Gdzie w cenie 400d można kupić D40 z 18-135? Jak na razie to znajdowałem D40 w cenie 400D plus kit, tylko 40 była z 18-55 a ten kit Nikona nie jest taki rewelacyjny. Widziałem zdjęcia z D50(może zakładający wątek powinien poszukać tego aparatu, można jeszcze trafić nowe) z 18-55 i 350 z 18-55 i różnicy nie widziałem na niekorzyść kita canonowskiego.

Zasłużeni Awatar czornyj
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Diabeł Zobacz posta
    Gdzie w cenie 400d można kupić D40 z 18-135? Jak na razie to znajdowałem D40 w cenie 400D plus kit, tylko 40 była z 18-55 a ten kit Nikona nie jest taki rewelacyjny. Widziałem zdjęcia z D50(może zakładający wątek powinien poszukać tego aparatu, można jeszcze trafić nowe) z 18-55 i 350 z 18-55 i różnicy nie widziałem na niekorzyść kita canonowskiego.
    No faktycznie, sprawa nie jest taka prosta, bo cholerny Nikon sprzedaje D40 w komplecie z 18-55, trzeba trochę pokombinować:
    - kupujemy D40 z kitem (2000)
    - sprzedajemy kita za 250PLN
    - kupujemy od kogoś, kto chce się go pozbyć 18-135 za jakie 800PLN

Co do jakości optycznej 18-135 w stosunku do 18-55 to cytując za optyczne.pl:

Nikkor:

Canon:

Podobnie wyglądają wyniki na photozone. Oczywiście - można powiedzieć, że pow. f/11 praktycznie nie ma różnicy, więc biorąc pod uwagę niskie szumy na wysokich ISO w 400D - nie jest wcale najgorzej...
    Ostatnio edytowane przez czornyj ; 08-05-2007 o 21:00

Początki nałogu Awatar Diabeł
    Miasto
    Płock

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez czornyj Zobacz posta
    No faktycznie, sprawa nie jest taka prosta, bo cholerny Nikon sprzedaje D40 w komplecie z 18-55, trzeba trochę pokombinować:

Co do jakości optycznej 18-135 w stosunku do 18-55 to cytując za optyczne.pl:
    18-135 najtaniej na allegro po 980 zł.
    porównywałem kity 18-55, gdzie kit Canona jest tak mieszany z błotem a jak pisałem nie widziałem różnicy. Co do 18-135 nie wypowiadam się, bo zdjęć z niego nie widziałem, ale jeżeli jest porównywalny do 18-70 to raczej trudno go porównywać do 18-55 Canona.

Nigdzie też nie napisałem "cholerny Nikon", akurat mam mozliwość fotografować również sprzętem Nikona (D50 i D70). Co do ceny D40, rzeczywiście można go znaleźć za 2000 zł, moja cena porównywalna do 400D dotyczyła D40X, X gdzieś mi zjadło.
    Wariant który zaproponowałeś:
    jest całkiem sensowny dla kogoś kto choć trochę się w tym wszystkim orientuje, tylko który standartowy Kowalski o którym było kilka postów wcześniej zdecyduje się na coś takiego, żeby kupić D40 skoro jest już d40X z większą matrycą :wink:
    Czy ograniczeniem D40 jest to, ze po podpięciu obiektywów nie AFS jest brak AutoFocusa?

Zasłużeni Awatar czornyj
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

18-135 najtaniej na allegro po 980 zł.
    porównywałem kity 18-55, gdzie kit Canona jest tak mieszany z błotem a jak pisałem nie widziałem różnicy. Co do 18-135 nie wypowiadam się, bo zdjęć z niego nie widziałem, ale jeżeli jest porównywalny do 18-70 to raczej trudno go porównywać do 18-55 Canona.

Nigdzie też nie napisałem "cholerny Nikon", akurat mam mozliwość fotografować również sprzętem Nikona (D50 i D70). Co do ceny D40, rzeczywiście można go znaleźć za 2000 zł, moja cena porównywalna do 400D dotyczyła D40X, X gdzieś mi zjadło.
    Wariant który zaproponowałeś:
    jest całkiem sensowny dla kogoś kto choć trochę się w tym wszystkim orientuje, tylko który standartowy Kowalski o którym było kilka postów wcześniej zdecyduje się na coś takiego, żeby kupić D40 skoro jest już d40X z większą matrycą :wink:
    Czy ograniczeniem D40 jest to, ze po podpięciu obiektywów nie AFS jest brak AutoFocusa?
    Na Allegro panuje zdzierstwo

Co do Nikonowskiego kita 18-55, to również nie jest on jakąś rewelacją. Niezłe są 18-70, 18-135 i 18-200 - oczywiście pod względem ostrości, bo w kwestii dystorsji, winietowania itp. nie można liczyć na cuda.

Napisałem "cholerny Nikon", bo firma ta miewa właśnie takie tanie zagrywy - D40 można dlaczegoś kupić tylko w kicie z 18-55, czy to komuś pasuje, czy nie.

Kupno D40x oczywiście nie ma sensu - różnice w jakości są aptekarskie, różnice w cenie spore, podobnie jak różnice w wielkości plików RAW i kartożerności. W praktyce wywalimy kasę na to, że aparat będzie nam szybciej karty zapychał.

Niestety, ograniczenie polega właśnie na braku w korpusie silnika ustawiającego ostrość w obiektywach nie-AF-S. A w systemie Nikona większość stałek i starszych zoomów napędu nie posiada (pominąwszy superteleobiektywy i jeden makroobiektyw). Wiele zoomów - szczególnie starszych i tańszych - również nie ma silników. Pozostaje więc tylko ostrzenie ręczne...

Uzależniony Awatar mkwiek
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

[QUOTE=czornyj;314104]Kupno D40x oczywiście nie ma sensu - różnice w jakości są aptekarskie, różnice w cenie spore, podobnie jak różnice w wielkości plików RAW i kartożerności./QUOTE]
    no nie wiem czy takie aptekarskie. wiele osób narzeka na migawkę kombinowaną (oficjalna nazwa nikona) w D50 i D70, że powstają jakieś krzaczki na czasach 1/500 i krótszych i taką migawkę ma właśnie D40.
    D40x ma już normalną mechaniczną sterowaną elektronicznie. Dla mnie to duża różnica. nie wiem czemu to się pomija?
    http://www.nikon.pl/product/pl_PL/pr...fications.html
    http://www.nikon.pl/product/pl_PL/pr...fications.html

stąd też oczywiście różnica w czasie synchronizacji z lampą: 1/500 s (D40) i 1/200 s (D40x). Nie wiem czemu niektóre serwisy o tym nie wspominają ale dokładnie to widać w specyfikacji technicznej na stronach Nikona. błędnie wspomina np dpreview

Początki nałogu Awatar roofman

Domyślnie

[...]
    Widziałem zdjęcia z D50(może zakładający wątek powinien poszukać tego aparatu, można jeszcze trafić nowe) z 18-55 i 350 z 18-55 i różnicy nie widziałem na niekorzyść kita canonowskiego.
    Przy ogniskowej 55mm?
    Kit jest dobry na "rozruszanie" puszki - później i tak zaczynasz rozglądać się za jakimś
    "zamiennikiem"
    Ostatnio edytowane przez roofman ; 09-05-2007 o 07:16

Strona 6 z 6 PierwszyPierwszy ... 456

Uprawnienia umieszczania postów