Też wcześniej używałem KM Z5, wkurzał mnie strasznie jej szum...

Cytat Zamieszczone przez sniper88 Zobacz posta
Chcialbym takze miec body ktore szumi jak najmniej (po przygodach z Konica, ktora szumi od ISO50 zwracam na to duza uwage).
400D przy iso 100 i dobrze naświetlonym zdjęciu, szumy są praktycznie niezauważalne, przynajmniej ja na większości swoich zdjęć (iso 100, 200) ich nie widze

A co do obiektywow to jako pierwszy zakupilbym zapewne zoom 55-200.
Przejrzyj swoje zdjęcia i zobacz w ilu wykorzystałeś zoom ponad 100mm ?
Może być to ciężkie bo KM Z5 ma mniejsza matrycę a z ogniskowych należało by wyciągnąć ekwiwalenty.

Ja kiedy jeszcze nie miałem w swoim posiadaniu 400D też myślałem o tym żeby jak najszybciej dokupić jakiś długi zoom, teraz kiedy zrobiłem już kilkaset zdjęć wiem że dobry obiektyw który będzie kończył się przed 100 wystarczy.

Czyli taki Tamron 28-75mm będzie odpowiedni a zapłacisz za niego około 1300 zł.

28mm na dole będzie porównywalne z tym co miałeś w KM Z5 a szerokie ogniskowe których nie miałeś zastąpi Ci kit, w zakresie 18-35 jak przymkniesz go do f8 naprawdę będzie lepszy pod każdym względem od tego szkiełka w KM Z5.

Wiem, że stabilizacja to przydatny (nawet bardzo) dodatek, ale nie jestem pewien czy niezbędny...
Jeśli porównujesz stabilizacje z KM Z5 to, to w Canonie działa trochę inaczej.
Stabilizacja optyczna gdzie jedno szkło kręci się w obiektywie na żyroskopach to co innego niż stabilizacja matrycy.

Co do normalnych zdjęć to mi 400D robi się je lepiej niż KM Z5, Z5 dobiera niskie czasy a zdjęcie i tak wychodzi ciemne, w Canonie będziesz miał inaczej.

Stabilizacja z mojego punktu widzenia w lustrzankach nie jest konieczna, aparat jest większy, trzyma się go przy oku i przy dłuższych czasach można zrobić ostre zdjęcia