Strona 2 z 6 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 58

Wątek: 400D vs. D40x

Zasłużeni Awatar czornyj
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Nikon ma dobrą ofertę niedrogich szkieł amatorskich. Canona jest sens kupować, jeśli stać cię na eLki. Możesz też podarować sobie 10MP matrycę - 6MP to i tak aż nadto, różnicy w jakości nie zauważysz, karty nie zapychają się tak szybko, a parę stów zaoszczędzisz - lepiej za to kupić np. lampę błyskową.

Początki nałogu
    Miasto
    Wars i Sawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez czornyj Zobacz posta
    Nikon ma dobrą ofertę niedrogich szkieł amatorskich. Canona jest sens kupować, jeśli stać cię na eLki. Możesz też podarować sobie 10MP matrycę - 6MP to i tak aż nadto, różnicy w jakości nie zauważysz, .
    Ale kolega poleciał. Może Tamrony 17-50, 28-75, canon 50 , 85, 70-300 to takie złe obiektywy są ? ;-) Bez żartów, założyciel tematu nie kupuje 5D i fotki robi amatorsko. Co do D40 i D40x to polecam poczytać porównanie ... ogólnie D40 to takie coś w czym można wymienić obiektyw, do 400D mu bardzo daleko...

Zasłużeni Awatar czornyj
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Quadrifoglio Zobacz posta
    Ale kolega poleciał. Może Tamrony 17-50, 28-75, canon 50 , 85, 70-300 to takie złe obiektywy są ? ;-) Bez żartów, założyciel tematu nie kupuje 5D i fotki robi amatorsko. Co do D40 i D40x to polecam poczytać porównanie ... ogólnie D40 to takie coś w czym można wymienić obiektyw, do 400D mu bardzo daleko...
    Tamron jest dobry, albo i niedobry, zależy jak się trafi. Nie polecałbym zakupu Tamrona komuś, kto jest laikiem i nie potrafi go sobie sprawdzić. A o stałkach wogóle nie było mowy.
    To, co miałem na myśli to niedrogie obiektywy amatorskie - 55-200VR, 18-70 - nie mające swoich odpowiedników w systemie Canona. 400D to też jest idiotenkamera, od D40 różni się jedynie nieco lepszym układem AF i nieco lepszą jakością zdjęć (w zastosowaniach amatorskich - bez znaczenia).

Bywalec Awatar mruczek
    Miasto
    Bańska Bystrzyca, Słowacja

Domyślnie

Gdyby tak pojawiło się body Prakticy lub zenita z gwintem na m42...To byłoby coś...

A czemu nie chcesz zostać przy minolcie? D7 lub poczekać na nowego soniacza z wyższej półki? Odpadnie Ci problem sprzedaży za bezcen tego, co już kupiłeś.

Pełne uzależnienie Awatar Skipper
    Miasto
    Niemcy a czasem inne kraje

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Quadrifoglio Zobacz posta
    stary zamin komus dogadasz to pomysl co piszesz... od kiedy to tamron jest produkcji canona a czornyj porównywał nikona z canonem? a prawda jest taka ze w segmencie tanich skieł dla amatora nikon lepej canona na głowe... nie wiem czy kiedys miałes mozliwosc pouzywac KITa nikona albo 50 1.8 np o ktorej piszesz... tanie szkłą Nikona sa lepiej wykonane i lepszy obraz daja i to jest fakt a to ze cos jest lepsze nie oznacza równiez ze cos innego jest kompletnym złomem bo to nie sytuacja zero jedynkowa a rozwazanie ktory z tych dwóch 400D czu D40x nie ma kompletnie sensu... oba sa do bani i ja bym zadnego nie kupił tym bardziej nie mając kasy na dobre obiektywy naprawde wiecej sensu ma wpakowanie kasy w dobrego kompakta... Howgh
    fotografuje ludzi, nie zwierzęta... nie jestem fotografem żywności

EOS Digital 17-200; f/1.4; f1.8; f/4; L; IS; Speedlite 580EX + Apple

Uzależniony
    Miasto
    Koszalin i okolice

Domyślnie

Niestety muszę przyznać rację, przynajmniej częściowo, skipperowi.
    Jeśli nie masz kasy, to ładowanie się w lustrzankę nie jest rozsądnym pomysłem. Zakup puszki to dopiero wierzchołek góry wydatków.
    Je śli już koniecznie chcesz kupić lustrzankę, to moim zdaniem, powineneś poszukać używanej 300d lub 10d, a jeszcze lepiej 350d. Różnicę w cenie zakupu przeznaczyć na Tamrona 28-75, również może być używany, najlepiej od CIchego i na dzień dobry masz super zestaw. Jeśli nie potrzebujesz tele to jazda na jakieś 5 lat .....

Początki nałogu

Domyślnie

Nikon d40(x) to jest zabaweczka i myślę, że Canon 400D, który mam, ma większe możliwości od Nikona,..
    Poza tym pasuje mi system Canona

Bywalec
    Miasto
    Darmstadt

Domyślnie

nikon ma dobra optyke _ kit canona wyrzuc do smieci _ wiec jesli nic na razie nie zamierzasz kupowac _ skieruj sie w strone nikona _ pomysl moze o D50 _ albo moze dorwiesz jeszcze jakies D70s co ja uwazal bym za najlepsze rozwiazanie

Pełne uzależnienie Awatar sniper88
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez michal.s Zobacz posta
    Przejrzyj swoje zdjęcia i zobacz w ilu wykorzystałeś zoom ponad 100mm ?
    Może być to ciężkie bo KM Z5 ma mniejsza matrycę a z ogniskowych należało by wyciągnąć ekwiwalenty.
    Myslalem nad tym dosc dlugo i doszedlem do wniosku ze wykorzystuje to zadko (moze nawet bardzo zadko) ale czasami uzywalem ogniskowej > 100mm, wiec jezeli za cene wspomnianego Tamrona moge tez zakupic jakis zoom 55-200 ktory by mi wypelnil zakres ogniskowych to bylby to dory wybor

Cytat Zamieszczone przez mruczek Zobacz posta
    Gdyby tak pojawiło się body Prakticy lub zenita z gwintem na m42...To byłoby coś...

A czemu nie chcesz zostać przy minolcie? D7 lub poczekać na nowego soniacza z wyższej półki? Odpadnie Ci problem sprzedaży za bezcen tego, co już kupiłeś.
    Co do Prakticy i Zenita to oba mam w domu wiec po zakupie przejsciowki moglbym uzywac ich obiektywow
    WS D7/Sony. Tej Konicy ja sie nie zamierzam pozbywac bo tak naprawde to ona nie jest moja tylko Taty Modele innych firm jakos nie robily na mnie wielkiego wrazenia. W tej kategorii cenowej z tego co sie zorientowalem to nikon z canonem bija konkurencje na glowe.

Cytat Zamieszczone przez czornyj Zobacz posta
    Możesz też podarować sobie 10MP matrycę - 6MP to i tak aż nadto, różnicy w jakości nie zauważysz, karty nie zapychają się tak szybko, a parę stów zaoszczędzisz - lepiej za to kupić np. lampę błyskową.
    Zgadzam się Szukając puszki ktora by mi pasowala nie zwracalem wiekszej uwagi na MP, bo te 5MP ktore mam w Konice tez mi wystarcza.
    Lampe juz mam (uzywana we wspolpracy z ww. Practica )

Cytat Zamieszczone przez Skipper Zobacz posta
    naprawde wiecej sensu ma wpakowanie kasy w dobrego kompakta...
    Jak wspomnialem wczesniej, roznice cenowe miedzy zaawansowanymi kompaktawmi a tanimi lustrzankami nie sa juz jakies niewyobrażalne, wiec za pare lat przy wymianie aparatu (zakladajac ze teraz zakupie lustrzanke) oszczedze troche kasy na obiektywach.

PS. Musze napisac ze jestem pod wrazeniem ilosci udzielanych rad, nie spodziewalem sie az takiego zaangazowania, dzieki:-D

Początki nałogu Awatar michal.s
    Miasto
    Rzeszów

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez sniper88 Zobacz posta
    jakis zoom 55-200
    Właśnie, jeśli już myślisz o lustrzance to nie kupuj jakiś obiektywów, stracisz na jakości fotek a mija się to z celem...

Tamron 55-200 nie cieszy się dobrą opinią, zobacz sobie opinie na forum o nim.
    Jeśli już uparł byś się na tele to o wiele wiele lepszym rozwiązaniem była by dla Ciebie Sigma 70-300 APO za około 800-900 zł albo 100-300 Canona za 1150 zł
    Pozdrawiam - Michał Słonczyński

Strona 2 z 6 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów