Strona 1 z 6 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 58

Wątek: 400D vs. D40x

Pełne uzależnienie Awatar sniper88
    Miasto
    Kraków

Domyślnie 400D vs. D40x

Od pewnego czasu zastanawiam się nad kupnem nowego aparatu (aktualnie używam KM Z5) i moją uwagę przykuły trzy aparaty: Pentax K100, Nikon D40x i Canon 400D. Po wnikliwym czytaniu testów porównywaniu zdjęć i przeglądaniu wątków na różnych forach mój wybór skierował się na Nikona i Canona. Osobiście wolałbym mieć aparat drugiej firmy, ale jak wyglądają możliwości 'rozwoju' i późniejszej obsługi tych dwu aparatów? Np. zoom ze stabilizacją 55-200 do nikona kosztuje nieco ponad 1100 zł, a do Canona około 2000. Jak wyglądają ceny innych obiektywów (np. jakaś stałka o dobrym świetle).
    Problemem dla mnie są koszty i jak narazie będzie mnie stać jedynie na zakup body z kitowym obiektywem, a późniejszy rozwój zestawu (który na pewno nie nastąpi wcześniej niż za rok) też nie będzie prosty finansowo, dlatego zwracam uwagę na ceny akcesoriów.

PS. Sorry za otwarcie kolejnego tematu z serii Nikon kontra Canon, ale 2600zl to dla mnie kupa pieniedzy i wolalbym je zainwestowac jak najlepiej

Początki nałogu
    Miasto
    Wars i Sawa

Domyślnie

Koszty sprzętu mogą być praktycznie nieograniczone, wszystko zależy od tego do czego ilu i jakich obiektywów będziesz potrzebował.
    Proponuję przejrzeć katalog obiektywów z testami na optyczne.pl a ceny wybranych modeli na dowolnej porównywarce cen np. skapiec.pl czy ceneo.pl
    To ty wiesz ile i do czego będą ci potrzebne te słoiki oraz jakiej jakości. Po zorientowaniu się na w/w wnioski wyciągniesz sam.

Miasto
    Kraków

Domyślnie

Ten post jest u mnie wynikiem dlugiego zastanawiania sie:P Duzo bardziej wolalbym Canona (np. ze względu na matrycę) ale wątpię czy będzie mnie stać na wydanie 2000zl na nowy obiektyw, jak dobry by nie byl. Jak wspomnialem w najbliżyszym czasie na pewno nic bym nie dokupywal zadnych 'dodatkow'.
    Z wielu porownan wyciagnalem taki wniosek, ze Canon robi lepsze zdjecia (przy dobrym szkle) ale Nikon ma lepszy obiektyw w zestawie. Chcialbym takze miec body ktore szumi jak najmniej (po przygodach z Konica, ktora szumi od ISO50 zwracam na to duza uwage).
    A co do obiektywow to jako pierwszy zakupilbym zapewne zoom 55-200. Czy roznica miedzy tym canona(Canon EF 55-200mm f/4.5-5.6 II USM) a nikona (Nikon AF-S DX Zoom-Nikkor 55-200mm f/4-5.6G ED) jest jakas niesamowita, czy tez te szkla mozna postawic na jednej polce pod wzgledem jakosci fotek?
    Wiem, że stabilizacja to przydatny (nawet bardzo) dodatek, ale nie jestem pewien czy niezbędny...

Pełne uzależnienie Awatar Skipper
    Miasto
    Niemcy a czasem inne kraje

Domyślnie

a musi byc lustrzanka? jest kilka przyzwoiutych super zoomów czy lub kompaktów: Canon G7 to bardzo przyzwoity sprzęt. bo kupowanie lustrzanki jak sie nie ma kasy na obiektywy jest srednio dobrym pomysłem...

KIT Nikona jest zdecydowanie lepszy jak Canona a zdjec z tej nowej 10 milionowej matrycy D40 nie widziałem wiec ciezko sie wypowiedziec co do ich jakosci.
    inna wazna rzecz to format zdjec w jakim bedziesz robił bo jesli to nie bedzie RAW to nikon, jesli nie robi lepszych to napewno nie robi gorszych JPGów jak Canon. Canon dalej pewną lepsza kompatybilnosc obiektywów bo praktycznie dowolny obiektyw wyprodukowany w ostatnich 15 latach mozesz podłączyc a w przypadku D40 ktory nie ma "srubokreta" wiele obiektywów ci odpadnie z uzytku...
    cieżko tu jednoznacznie cos doradzic dlatego moze najpierw sobie odpowiedz czy aby na bank potrzebujesz lustrzanki bo jak pisałem zaawansowany kompakt czy superzoom moga w Twoim wypadku okazac sie lepszym rozwiazaniem
    fotografuje ludzi, nie zwierzęta... nie jestem fotografem żywności

EOS Digital 17-200; f/1.4; f1.8; f/4; L; IS; Speedlite 580EX + Apple

Miasto
    Kraków

Domyślnie

Patrzyłem na ceny kompaktów i zaawansowane modele nie są dużo tańsze od lustrzanek typu D40, 350D (a od tych modeli krótka droga do d40x i 400d:-) ), a różnica w jakości jest znaczna. Wolę poczekać z kupnem pol roku dluzej, bo po wymianie body (za wiele lat;-) ) zostanie mi przynajmniej słoik, a w miedzyczasie pewnie bym jakis jeszcze dokupil (jak wspomnialem bylo by to gdzies po roku od nabycia aparatu).
    Co do raw'ow to byly by one uzyteczne, podobnie jak bracketing (HDR).

Zablokowany

Domyślnie

Gdybym cały interes miał zamknąć w 2600 zł, to wziąłbym albo hybrydę, albo kupił używanego 300D

Miasto
    Kraków

Domyślnie

2600 to jest kwota na sam poczatek (czyli sam zestaw), a nie od razu na wszystko:P

Uzależniony Awatar -=Festyk=-
    Miasto
    Bydgoszcz

Domyślnie

A może zainteresujesz się obiektywami manualnymi(M42)?To o wiele tańsza alternatywa drogich szkieł.Ale wtedy lepszym wyborem jest canon.
    D300s,Nikkor 18-55mm f:3,5-5,6,Tamron 55-200mm f:4,0-5,6,Jupiter 37A 135mm f:3,5,SB-800,Fancier WB1626
    plfoto||Galeria

Coś już napisał Awatar CeErIOiKs
    Miasto
    Plock

Domyślnie

Tak czy inaczej u Canona masz mniej niz u konkurencji za ta samą cenę. ( Tak mówią )

Ja zabawę z cyfrą zaczałem od canona... "przeleciałem" sporo marek zaczynając od kompaktów po hybrydy i lustrzanki.
    Canon - Fuji - Panasonic - Nikon - Sony - Pentax... i Canon koło się zamkneło.

Gold rule is too....
    Search the Light !

P.S D40x ?? ależ proszę Cię... :]
    5D Mk II - C17-40 4 L / C EF 24-70 mm F2.8 L / C EF 70-200 F2.8 L / V Sherpa 600 / Lowepro CompuTrekker AW
    Panasonic DMC-LS80 / 2 x 2 GB SD
    Criodesign.pl - Crio Art Design

Początki nałogu Awatar michal.s
    Miasto
    Rzeszów

Domyślnie

Też wcześniej używałem KM Z5, wkurzał mnie strasznie jej szum...

Cytat Zamieszczone przez sniper88 Zobacz posta
    Chcialbym takze miec body ktore szumi jak najmniej (po przygodach z Konica, ktora szumi od ISO50 zwracam na to duza uwage).
    400D przy iso 100 i dobrze naświetlonym zdjęciu, szumy są praktycznie niezauważalne, przynajmniej ja na większości swoich zdjęć (iso 100, 200) ich nie widze

A co do obiektywow to jako pierwszy zakupilbym zapewne zoom 55-200.
    Przejrzyj swoje zdjęcia i zobacz w ilu wykorzystałeś zoom ponad 100mm ?
    Może być to ciężkie bo KM Z5 ma mniejsza matrycę a z ogniskowych należało by wyciągnąć ekwiwalenty.

Ja kiedy jeszcze nie miałem w swoim posiadaniu 400D też myślałem o tym żeby jak najszybciej dokupić jakiś długi zoom, teraz kiedy zrobiłem już kilkaset zdjęć wiem że dobry obiektyw który będzie kończył się przed 100 wystarczy.

Czyli taki Tamron 28-75mm będzie odpowiedni a zapłacisz za niego około 1300 zł.

28mm na dole będzie porównywalne z tym co miałeś w KM Z5 a szerokie ogniskowe których nie miałeś zastąpi Ci kit, w zakresie 18-35 jak przymkniesz go do f8 naprawdę będzie lepszy pod każdym względem od tego szkiełka w KM Z5.

Wiem, że stabilizacja to przydatny (nawet bardzo) dodatek, ale nie jestem pewien czy niezbędny...
    Jeśli porównujesz stabilizacje z KM Z5 to, to w Canonie działa trochę inaczej.
    Stabilizacja optyczna gdzie jedno szkło kręci się w obiektywie na żyroskopach to co innego niż stabilizacja matrycy.

Co do normalnych zdjęć to mi 400D robi się je lepiej niż KM Z5, Z5 dobiera niskie czasy a zdjęcie i tak wychodzi ciemne, w Canonie będziesz miał inaczej.

Stabilizacja z mojego punktu widzenia w lustrzankach nie jest konieczna, aparat jest większy, trzyma się go przy oku i przy dłuższych czasach można zrobić ostre zdjęcia
    Pozdrawiam - Michał Słonczyński

Strona 1 z 6 123 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów