Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 14 z 14

Wątek: Prosze o pomoc 300d nie dziala AF jaki powód?

Uzależniony Awatar Diodak
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

gimm1, przenoszenie napiecia? Serwisanci potrafią trochę zmyślać szczególnie gdy zawita do nich kobieta. W Warszawie za luźne lusterko jeden serwis zawołał od pewnej pani 600 zł jak dobrze pamiętam :].

A co do objawów jakie są przy luźnym lusterku to pisałem PW ale chyba mi nie odpisałaś. Tak czy inaczej trzymam kciuki żeby serwisanci z Gdańska naprawili sprzęt i nie zdarli skóry.
    EOS 450D, EF 24mm 1.4 L, EF 50mm 1.2 L, EF 24-105mm L, EF-S 10-22mm

Domyślnie

Witam. Przepraszam za odkopanie starego tematu, ale również ja mam problem z AF w moim EOS 300D
    Myślałem że to wina obiektywu, jednak na innym jest dokładnie to samo. Aparat nie może złapać ostrości, kręci w lewo i w prawo, ale ostrości złapać nie może. Nie mam efektów typu zasłonięte do połowy zdjęcia, lusterko sprawdzałem włączając aparat bez obiektywu w trybie B i po podniesieniu się lustra pod spodem żadnego zwisającego lusterka nie miałem. Co jest przyczyną tych kłopotów ?
    Bardzo proszę o pomoc.

Pozdrawiam

Grzeczny i układny podpis Awatar Merde
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Strowger Zobacz posta
    Co jest przyczyną tych kłopotów ?
    Zacząłbym od solidnego przedmuchania czujników (otwory na spodzie komory lustra), a potem sprawdził działanie z innym obiektywem.
    I don't pretend to understand Brannigan's Law. I merely enforce it

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Merde Zobacz posta
    Zacząłbym od solidnego przedmuchania czujników (otwory na spodzie komory lustra), a potem sprawdził działanie z innym obiektywem.
    Masz na myśli te 4 otwory które znajdują się na dole komory lustra ?
    Sprawdzane było działanie z dwoma obiektywami, jeden to tamron 28-80, drugi to Canon EF 28-105 f/4-5,6 USM. W obu jest to samo
    Zapomniałem wspomnieć w poprzedniej wiadomości, że czasem widać w wizjerze na dole po prawej stronie migającą czerwoną kropkę po tym jak aparat spróbuje złapać ostrość (zakręci pierścieniem obiektywu w lewo i w prawo), jednak nadal ostrości prawidłowej nie ma, dodatkowo wciśnięcie spustu do końca nie powoduje wyzwolenia migawki.
    Przedmuchanie czujników także nie pomogło
    Ostatnio edytowane przez Strowger ; 21-05-2012 o 15:36

Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12

Uprawnienia umieszczania postów