Cztery czarne eosy, pół-eos i pentax... a dokładniej to tutaj
po 3 miesiącach użytkowania 300d miałem dokładnie taki sam widok jak na przykładowym zdjęciu, obiektyw (kit) był ok;
okazało się, że na matrycy leży mały, czarny kawałek plastiku - coś w rodzaju opiłku- w każdym razie plamka na zdjęciach wyglądała identycznie;
przedmuchanie matrycy pomogło od razu;
lepsze jutro było wczoraj
Zgodnie z sugestiami zabieram się jeszcze raz za czyszczenie matrycy :wink:
Niemniej jednak kontaktowałem się już z serwisem w tej sprawie i powiedzieli ,że w ramach gwarancji paprocha usuną.Także słoik niedługo pojedzie do Kraka na czyszczenie. Dla świętego spokoju![]()
pucha i grucha
witam
wlasnie dzisiaj zauwazylem ze mam bialy paproch pod przednia soczewka, biorac pod uwage konstrukcje obiektywu to akurat wiem skad ten paproch sie wzial, ale nie wiem jak go z tamtad usunac. czy ktos moze wie jak to zrobic albo gdzie mozna sie udac zeby usuneli ten paproch??
bylbym wdzieczny za odpowiedz (w sumie zastanawialem sie nad zytnia bo podobno obsluguja tamrony)
pozdrawiam
Ostatnio edytowane przez werek ; 03-02-2008 o 10:49 Powód: literowki
Canon EOS R5 /// RF 24-104 f4 L /// EF 16-35 f4 L /// RF 100-500 f4.5-7.1 L /// EF 50 f1.8 /// EF 50 f1.2 L
ten Twój paproch nie ma szans wpłynąć na pogorszenie zdjecia. niech sobie tam lata i tyle. szkoda nerwów.
Tak jak mówi amroz. Kilka postów wcześniej też miałem ten sam problem. Paproch jak sie okazalo nie mial jednak wplywu na zdjęcia i po jakimś czasie sam gdzieś zniknalmoze go wyssalo spowrotem.
pucha i grucha
Jedyna słuszna rada: olać. Wpływ takiego paprocha na jakość zdjęć jest zerowy.
BTW, zrób zdjęcie błękitnego nieba ze swiatłem 22, tam dopiero zobaczysz paprochy, ale to będą te z matrycy
![]()
raczej watpliwe, dzisiaj robilem przy f/32. i nic.
ps. body to niemowlaczek ma ledwo 5 dni
Ostatnio edytowane przez werek ; 03-02-2008 o 21:22 Powód: literowka
Canon EOS R5 /// RF 24-104 f4 L /// EF 16-35 f4 L /// RF 100-500 f4.5-7.1 L /// EF 50 f1.8 /// EF 50 f1.2 L