Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 18 z 18

Wątek: Problem z EOSem 300 - czyżby migawka?

Pełne uzależnienie Awatar minek
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez oxeno Zobacz posta
    Wiesz, odnośnie tego smaru, rozmawiałem ostatnio z Adamem Bieńkiem i powiedziałem się, że tam smaru poprostu nie ma to co wygląda jak smar, jest w rzeczywistości zmurszała gąbka , która amortyzuje migawkę. Z czasem wskutek wilgoci i czasu nabiera ona właśnie taką formę.

Ciekawostek różnych czasami się można dowiedzieć
    O tym, że gąbka zaczyna tak wyglądać to nie wiedziałem.
    A o smarze napisałem bo podobnie zdarza się w obiektywach. Zarówno między lamelkami migawki jak i liskami przysłony smaru być nie może, bo to za lekkie i delikatne elementy i smar je po prostu sklei i zniszczy lub w najlepszym przypadku zatrzyma.
    W obiektywach czasami wycieka na przysłonę z innych elementów i ją w ten sposób blokuje, może w aparacie tez ma skąd wyciec? jakieś silniki tam są i inne kółka obrotowe...

Początki nałogu
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Co do przysłony to się zgodzę, bo raz mi wypłynela. Co do migawki do nie do końca. Migawki o przebiegu poziomym, najczęściej robione z płutna podklejonego gumą nie mogą mieć żadnego kontaktu ze smarem. Smar, który stosuje się w mechanizmach migawek ma bardzo gęstą konstustencję, a co ciekawe nie jest to smar, tylko specjalny olej. Nakładany jest w bardzo ale to bardzo małych ilościach i "przykleja" się go punktowo do niektórych tylko elementów.
    Migawki kurtynowe o przebiegu pionowym ( obecnie 90% aparatow ) mają mechanizm napięcia i wyzwolenia usytuowany z boku kurtyn. Dlatego właśnie stosowanie tego rodzaju oleju zapobiega jego wylewaniem się póżniej na migawkę.
    Canon, w modelach - serii T ( 50, 60, 70, 80 , 90 ) oraz serii EOS stosował małą amortyzującą gąbkę na spodzie migawki, aby tłumiła ona wybrację wywołana przez opadającą migawkę. Właśnie ta gąbka powoduje, że z czasem "wychodzi" ona na kurtyny i je skleja. Ale też nie do końca
    Migawką z boku posiada małe elektromagnesy które dostając impuls wyzwalają napięte kutyny i je "zamyką" po odliczonym czasie. Problem polega na tym, że sa bardzo wrażliwe, i jakiekolwiek zanieczyszczenie powoduje że przestają działać i migawka się nie wyzwoli.
    Ze względu na specyfikę budowy mechanizmu migawki, wymieniana jest ona w calości stąd też i koszty.

Jak się czegoś jeszcze dowiem, chętnie dopisze, a u P. Bieńka często bywam

Pozdrawiam
    T-90, T-70, FTb i trochę FD szkieł oraz Canonetka

Pełne uzależnienie Awatar thorin
    Miasto
    Silesia

Domyślnie

Oxeno podważę Twoją teorię.
    Pisałem już parę razy na forum o moim analogu, miałem podobny problem, wybiórczo zaczerniał klatki, wszystko przez to że ten smar jednak wypływał z migawki (nie, nie były to zanieczyszczenia, bo nie przypominam sobie żebym jadł chleb ze smalcem nad otwartym body). Smar czy olej, jak to nazwiecie, w EOS-ach się utlenia, nieważne ile cykli aparat przejdzie, czy dwie rolki, czy 300.000 klapnięć, po 10 latach trzeba aparat oddać do serwisu na rutynową wymianę smarów, inaczej jest efekt jak powyżej, serwis kosztuje maksymalnie 200 pln.
    przebłysk geniuszu japońskich inżynierów posiadam, człowieku, dziewiętnastoletni Canon...
    pozor, teď vyletí ptáček, usměj se hezky a řekni sýr.

Początki nałogu
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Nie będę sie kłucił , ale widziałem rozebrana migawkę z T-90 i z EOS-650 i naprawdę nie ma tam miejsca na smar.... tryby które zanajdują sie w mechanizmie są tak malutkie ze tam wystarcza kropla wiekości główki od szpilki. Poszukam jeszcze info i napisze. Bo powiem szczerze że ten smar mie interesuje. jeżli nie z mechanizmu migawki to skąd się pojawia,,,,,

Pozdrawiam

Nie wiem czy się załączyły, przestawiam migawkę z EOS- 1RS i ta brudna to z 650 . Widać że zabrudzenie na kurtynach jest brudzone od spodu... dowiem się dokładnie co tam jest. Pozdrawiam

A nawet sie załączyły, jak widac mechanizm migawki, który może być praktycznie jedynym miejscem gdzie sa smary czy oleje jest usytuowanu z dala od kurtyn. Dowiem się jutro co to jest to coś gdzie jest strzałka . Właśnie mi sie wydaje że to może być ta amortyzacja.... ale dokładnie powiem jutro. Pozdrawiam
    Ostatnio edytowane przez oxeno ; 07-02-2008 o 20:31

Miasto
    Silesia

Domyślnie

Serwisantem nie jestem, bazuję tylko na tym co powiedział mi mój serwisant. Chętnie dowiem się czegoś nowego.

pozdrawiam
    krzysiek
    przebłysk geniuszu japońskich inżynierów posiadam, człowieku, dziewiętnastoletni Canon...

Początki nałogu
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Thorin, w mojej wypowiedzi nie ma żadnej aluzji ani złośliwości Sam na początku myślałem że to smar itp. Ale P. Adam Bieniek uświadomił mnie inaczej. Nawet raz rozmawiałem z jakimś serwisantem z Żytniej i mi mówili o smarach itp..... Ale jak raz zagadałem u P. Bieńka to się dowiedziałem czego innego. Kiedys wymiana migawki na Żytniej była stosunkowo droga bo nie mieli konkurencji, teraz podobno mają konkurencje w postaci autoryzowanego serwisu gdzieś na tyłach byłego Forum, dlatego zeszli z cen
    Niedługo będę u P. Bieńka i sie dowiem więcej szczegułów

Pozdrawiam

Miasto
    Silesia

Domyślnie

Oxeno nie odbierz mnie źle kiedy ja naprawde chciałbym swoja wiedzę uzupełnić, bo glupio by było bronić nieprawdziwej tezy, daj znać jak czegoś się dowiesz

pozdrawiam
    krzysiek

Początki nałogu
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Witam.

Dowiedziałem sie dziś co to jest to cos zaznaczone strzałką. Tam właśnie znajduje sie owa gąbka amortyzująca która ulega procesowi czasu i brudzi migawkę doprowadzając ją do uszkodzenia. Tak więc , na zakończenie, trzeba stwierdzić że to żaden smar czy olej . Wyjaśniło się

Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12

Uprawnienia umieszczania postów