Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 18

Wątek: Problem z EOSem 300 - czyżby migawka?

Dopiero zaczyna Awatar Marcin Kułak
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie Problem z EOSem 300 - czyżby migawka?

Witajcie.

Mam problem z eosem 300 - robi foty jak poniżej. Podejrzewam problem z migawką - wszak ma ona przebieg pionowy. Natomiast zastawiający jest fakt niepełnego (i do tego różnego) zaciemnienia klatki... Fotki zaciemnione z reguły robione były na czasie 1/500, choć zdarzało się że przy tym czasie z klatka było wszystko ok.
    Ktoś z Was ma jakieś pomysły?
    Orientujecie się może ile kosztuje naprawa migawki lub ew. wymiana?

Z góry bardzo dziękuję za odpowiedź :-)

Felerne foty poniżej:
    http://www.hkt-klimat.prv.pl/q/1a.jpg
    http://www.hkt-klimat.prv.pl/q/2a.jpg

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Może na lamelki dostał się smar i od czasu do czasu blokuje migawkę podczas przebiegu ? Sprawdź migawkę z obu stron.

Uzależniony Awatar iktorn92
    Miasto
    Jelenia Góra

Domyślnie

Może faktycznie tak jest jeak pisze Bagnet007 ale skąd on by sie tam wziął???? Spróbuj bez filmyu serie na różnych czasach zrobić może to pomoże. Tak pozatym nie opyla ci się migawki wymieniać bo jest więcej warta niż aparat. JA mam eosa 50e i nawet nie wiem ile m ntłuczone ale tak myśle że koło 90000 i nic mu sie niedzieje.Dlatego myśle że to nie migawka.Jaki masz przebieg tego aparatu?????

Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Przebieg...
    Hmmm... ciężko powiedzieć - jestem 2gim właścicielem, ponoć 1szy nie używał za bardzo... Ale myślę że ni zrobił więcej jak 100 filmów = 3600 zdjęć...
    Co do smaru - nic nie zauważyłem takiego, oglądałem migawkę dość dobrze z dwóch stron, pstrykałem na sucho :-)

Pełne uzależnienie Awatar minek
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

Jest tak jak by pierwsza lamelka opadała i się zatrzymywała przed końcem, potem górna spadając naturalnie ją dopycha, ale już zamkniętą migawkę.
    Mam podobny efekt w starym EF-M. Nie wiem ile on przeszedł, ale dużo nim nie robiłem - cztery testowe filmy, bo aparat kupiłem, żeby matówkę z niego przełoyć do innego. Na krótkich czasach, poniżej 1/500 - 1/1000
    To z pewnością jest wada migawki.

Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Dzięki minek za odpowiedź, ale czym wyjaśnić, że zaciemnienie bywa różne? Czasem pół klatki, czasem tylko 10%...

Pełne uzależnienie Awatar minek
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

Zależeć może od czasu albo innych czynników, tych, które zatrzymują spadającą lamelkę. Czasem zatrzyma się w połowie, czasem niżej. Może to faktycznie tylko jakiś smar wyciekł i całość wymaga przeczyszczenia, może gdzieś jakiś pył jest, włosek co utrudnia. Warto sprawdzić u jakiegoś specjalisty zanim oddasz do serwisu canona, może nie będzie konieczności wymiany całej migawki..

Bywalec Awatar rbit9n
    Miasto
    Reichshof

Domyślnie

A czy przypadkiem nie robiłeś tych zdjęć z lampą błyskową i źle dobranym do tego czasem??? Teoretycznie zrobić zdjęcia się nie powinno (blokada z puszki), ale nie zawadzi sprawdzić.

Dopiero zaczyna Awatar Filla Kris
    Miasto
    Ornontowice

Domyślnie

Witam
    Na poczatku sie przywitam jako ze jest to moj pierwszy post na tym forum.
    Co do pytania to odpowiem ze mam ten sam problem w Eos 30 ale tylko z obiektywami canon 50mm 1.8 oraz 100 2.0.
    miesiac temu kupilem canona EOS 300 i tam jest wszytko OK.
    U mnie podobny efekt pojawia sie poczawszy od czasow 1/500 lub 1/750 i czym szybsze czasy wybieram tym wieksza czesc zdjecia jest ciemniejsza. Czyli przy 1/500 moze byc to pasek zakrywajacy 10% gornej czesci zdjecia zas przy czasie 1/4000 bedzie to okolo 90-95% zdjecia.
    Dlugo zastanawialem sie co to moze byc i przychodzi mi tylko jedno do glowy - lustro (co nie znaczy ze mam racje) Przy szybkich czasach masz zwykle przyslone otwarta na calego czyli pelna dziura. Lustro podnoszac sie nie zdazy podniesc sie do samej gory i powoduje cien w gornej czesci kadru, dlatego jest takie lagodne przejscie z czarnego do pelnej widocznosci. Oczywiscie jest to tylko moja teoria, pytalem wielu co robi zdjecia i nikt nie mail pojecia.
    pozdrawiam
    Kris

Początki nałogu
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Mozna sprawdzić stosunkowo prosto, właczyć aparat, zdjąć obiektyw i otworzyć tylnią klapkę. Ustawiamy czas 1/125, 1/250, 1/500, 1/1000, 1/2000 i patrząc na "słońce" lub silną żarówke wyzwalamy migawkę. Jeżeli jest sprawna na każdym czasie powinniśmy widzieć pełny prostokąt klatki.
    Nie wiem czy ewentualna naprawa będzie opłacalna w przypadku modelu EOS 300 ... Pozrawiam i życze powodzenia
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Cytat Zamieszczone przez minek Zobacz posta
    ........... Może to faktycznie tylko jakiś smar wyciekł i całość wymaga przeczyszczenia, ........ Warto sprawdzić u jakiegoś specjalisty zanim oddasz do serwisu canona, może nie będzie konieczności wymiany całej migawki..

Wiesz, odnośnie tego smaru, rozmawiałem ostatnio z Adamem Bieńkiem i powiedziałem się, że tam smaru poprostu nie ma to co wygląda jak smar, jest w rzeczywistości zmurszała gąbka , która amortyzuje migawkę. Z czasem wskutek wilgoci i czasu nabiera ona właśnie taką formę.

Ciekawostek różnych czasami się można dowiedzieć
    Ostatnio edytowane przez oxeno ; 04-06-2007 o 16:59 Powód: Automerged Doublepost
    T-90, T-70, FTb i trochę FD szkieł oraz Canonetka

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów