Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 26

Wątek: Profile kolorow PS vs. IE i cala reszta

Bywalec Awatar Veene2
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie Profile kolorow PS vs. IE i cala reszta

Hej, zaczela wkurzac mnie jedna rzecz. Nie rozumiem, dlaczego po przekonwertowaniu zdjecia na sRGB IEC61966-2.1 (czyli domyslnej przestrzeni webowej), moje zdjecia sa duzo bardziej czerwone (nawet irfanview sobie nie radzi). Cos musi byc nie tak. W photoshopie wszystko super, ale wiadomo, ze PS ma color management. Pytanie co zrobic, zeby zdjecia w sieci wygladaly tak samo?

Bywalec Awatar Kaworu
    Miasto
    Stalinigród

Domyślnie

Czyli konwertujesz zdjęcie juz będące w sRGB do sRGB ponownie ?

Bywalec Awatar Veene2
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Nie no az tak poczatkujacy nie jestem Pracuje w PS w przestrzeni ProphotoRGB. I zeby efekt byl widoczny dla innych nalezy skonwertowac do standardowego sRGB. Generalnie w PS-ie nie ma roznicy pomiedzy tymie dwoma przestrzeniami. Natomiast juz zewnetrzne przegladarki (irfan view i IE) odczytuja to zupelnie inaczej. Ba - nawet po wybraniu opcji Save for web z poziomu PSa jest juz zle.

Moderator Awatar Janusz Body
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Veene2 Zobacz posta
    Hej, zaczela wkurzac mnie jedna rzecz. Nie rozumiem, dlaczego po przekonwertowaniu zdjecia na sRGB IEC61966-2.1 (czyli domyslnej przestrzeni webowej), moje zdjecia sa duzo bardziej czerwone (nawet irfanview sobie nie radzi). Cos musi byc nie tak. W photoshopie wszystko super, ale wiadomo, ze PS ma color management. Pytanie co zrobic, zeby zdjecia w sieci wygladaly tak samo?
    Jakigo renderingu używasz podczas konwersji?
    Przestrzeń ProPhoto jest sporo większa od sRGB więc trzeba uważać na sposób konwersji. Zwykle "perceptual" załatwia sprawę.

Janusz,
    Old enough to know better - but I do it anyway.

Bywalec Awatar Veene2
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Uzywam relative colometric. Ale rozumiem, ze w tych opcjach nalezy szukac rozwiazania?

Bywalec Awatar Kaworu
    Miasto
    Stalinigród

Domyślnie

sprawdz "perceptual" i sie przekonasz czy o to chodzi.

Miasto
    Szczecin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Veene2 Zobacz posta
    Uzywam relative colometric. Ale rozumiem, ze w tych opcjach nalezy szukac rozwiazania?

Prawdopodobnie tak ale niekoniecznie. Jeśli na fotce jest dużo niebieskich - w ProPhoto gamut w tym kierunku jest dużo większy od sRGB - to może być też, że masz w ProPhoto barwy, które Twoj monitor wyświetla a których nie ma w sRGB.

Ustaw sobie w PS View->Proof Setup->Monitor RGB i cntrl+y podglądaj co będziesz miał w sRGB bez color management czyli w browserach (IE) i innych programach bez CM.

Janusz,

Bywalec Awatar Veene2
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Tak wlasnie zrobilem jak powiedziales (wybralem proof setup i monitor RGB) niestety pokazuje sie efekt z jakim wlasnie walcze. Co moze byc tego przyczyna i jak sie tego pozbyc w takim razie? Dodam, ze monitor mam skalibrowany...
    Ostatnio edytowane przez Veene2 ; 05-05-2007 o 23:55

Uzależniony Awatar miklo
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Przyczyna jest prosta. Wbrew opowieściom speców od CMS przeglądarki nie wyświetlają żadnego sRGB, tylko czysty RAW RGB bez CMS. Tak więc przez save for web trzeba zrobić konwersję do... profilu monitora. I będziesz mieć kolorki w IE jak w PS.

Miasto
    Szczecin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez miklo Zobacz posta
    ....Wbrew opowieściom speców od CMS przeglądarki nie wyświetlają żadnego sRGB, tylko czysty RAW RGB bez CMS. T
    dlaczego wbrew? Przecież to prawda znana nawet dzieciom.

Cytat Zamieszczone przez miklo Zobacz posta
    .... trzeba zrobić konwersję do... profilu monitora. .....
    Jezu! I sądzisz, że ja i Ty też mamy ten sam profil monitora co Veene2. Jak robisz zdjęcia do netu to raczej dla innych a nie dla siebie.
    Ostatnio edytowane przez Janusz Body ; 06-05-2007 o 08:29

Janusz,

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów