Witam.
Sorry, jeśli już ten wątek był...
Mam legalny pakiet CS2. Skusiłem się możliwością dłuugiego testowania szopy cs3. Kilka dni temu możliwość ta wygasła. Spodziewałem się tego, wróciłem bez problemu do CS2. Na mojej platformie (PowerPC) poza wodotryskami typu łączenie warstw i panoram, wielkiej różnicy nie było, więc nie zależy mi aż tak na tej nowej wersji. Kiedy zmienię maca na intelowego, pewnie wymienię też CSa. Jako że CS3 jest universal binary.
Ale stała się niespodzianka niezbyt miła! Odpalam Camera RAW a tu stara wersja! Dość mocno okrojona. Wydawało mi się że Camera RAW jest darmowy, wchodzę więc na stronę edobiego i co widzę?
-------------------------------------------------------------------------------
Support for the following cameras is included in Photoshop CS3 and Lightroom 1.0. Camera Raw 4.0 and greater is not compatible with Photoshop CS2.
-----------------------------------------------------------------------
Kurczę, to trochę niebezpieczne. Pomijam fakt, że przyzwyczaiłem się do wywoływania w tym sofcie, zwłaszcza odzyskiwanie cieni bardzo mi odpowiadało i teraz ****. Mam w związku z tym spore obawy o archiwa.
Co będzie jeśli za kilka lat nasze archiwa negatywów cyfrowych nie będą otwierane przez żaden program? Bo przestaną być kompatybilne z nowym softem?
Nie chcę wywoływać niepotrzebnych dyskusji, chciałbym jedynie abyśmy zastanowili się nad sposobem przechowywania naszych cennych zbiorów. Wiadomo, albo dorobek życia, albo bardzo ważne pamiątki rodzinne. Co zrobić? Jak nagrywać? A może wywoływać jednak odbitki i wkładać w albumy? Kurczę, trochę mnie to zmartwiło, że fotki kilkudniowej, ba kilkuminutowej - córki, zgrane potrójnie na nośnikach może kiedyś trafić szlag.
Co Wy na to?