Strona 1 z 4 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 44

Wątek: Troche nieuczciwe zagranie Adobe

Mieszany widok

Uzależniony Awatar iREM
    Miasto
    Gdansk, Poland, Europe, Earth

Domyślnie Troche nieuczciwe zagranie Adobe

Witam.
    Sorry, jeśli już ten wątek był...

Mam legalny pakiet CS2. Skusiłem się możliwością dłuugiego testowania szopy cs3. Kilka dni temu możliwość ta wygasła. Spodziewałem się tego, wróciłem bez problemu do CS2. Na mojej platformie (PowerPC) poza wodotryskami typu łączenie warstw i panoram, wielkiej różnicy nie było, więc nie zależy mi aż tak na tej nowej wersji. Kiedy zmienię maca na intelowego, pewnie wymienię też CSa. Jako że CS3 jest universal binary.

Ale stała się niespodzianka niezbyt miła! Odpalam Camera RAW a tu stara wersja! Dość mocno okrojona. Wydawało mi się że Camera RAW jest darmowy, wchodzę więc na stronę edobiego i co widzę?
    -------------------------------------------------------------------------------
    Support for the following cameras is included in Photoshop CS3 and Lightroom 1.0. Camera Raw 4.0 and greater is not compatible with Photoshop CS2.
    -----------------------------------------------------------------------
    Kurczę, to trochę niebezpieczne. Pomijam fakt, że przyzwyczaiłem się do wywoływania w tym sofcie, zwłaszcza odzyskiwanie cieni bardzo mi odpowiadało i teraz ****. Mam w związku z tym spore obawy o archiwa.
    Co będzie jeśli za kilka lat nasze archiwa negatywów cyfrowych nie będą otwierane przez żaden program? Bo przestaną być kompatybilne z nowym softem?
    Nie chcę wywoływać niepotrzebnych dyskusji, chciałbym jedynie abyśmy zastanowili się nad sposobem przechowywania naszych cennych zbiorów. Wiadomo, albo dorobek życia, albo bardzo ważne pamiątki rodzinne. Co zrobić? Jak nagrywać? A może wywoływać jednak odbitki i wkładać w albumy? Kurczę, trochę mnie to zmartwiło, że fotki kilkudniowej, ba kilkuminutowej - córki, zgrane potrójnie na nośnikach może kiedyś trafić szlag.
    Co Wy na to?
    Wszystko można zrobić lepiej.
    www.irem.pl | 500px | foty.irem.pl

Uzależniony Awatar Zigi
    Miasto
    niedaleko Częstochowy

Domyślnie

Ale co ma możliwość używania nowego lepszego plugin-a do możliwości wołania RAW w ogóle?
    Za kilka lat odpalisz PS CS Y (czy jak się wtedy będzie nazywał) i za pomocą ACR X wywołasz RAWA ze swojej kolekcji. Jak nie programem adobe to C1 w wersji XX czy jakimś innym. Jak na razie soft jest chyba raczej zgodny z modelami aparatów wstecz.
    40D, c10-22, c15-85, c50/1.4, 70-200L4, 400L5.6, RUP43, Sherpa 600R +inne graty...
    Moje wiekowe zdjątka na CB & na obiektywnych - zapraszam

Uzależniony Awatar iREM
    Miasto

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Zigi Zobacz posta
    Ale co ma możliwość używania nowego lepszego plugin-a do możliwości wołania RAW w ogóle?
    Za kilka lat odpalisz PS CS Y (czy jak się wtedy będzie nazywał) i za pomocą ACR X wywołasz RAWA ze swojej kolekcji. Jak nie programem adobe to C1 w wersji XX czy jakimś innym. Jak na razie soft jest chyba raczej zgodny z modelami aparatów wstecz.
    No właśnie: na razie. :-) Trochę się obawiam, że to może się nagle zmienić. I nikt się nie będzie z nami liczył. Podobnie z resztą jak kwestie cenowe. Nie wiem czy widzieliście ile kosztują upgrady do CS3? I - póki co - nie ma różnicy między upgradem od CS1 i od CS2.
    Dlatego się tak trochę zastanawiam...

Domyślnie

sorki, ale ja też nie załapałem, co ma piernik do wiatraka, przecież ACR'y różnią się tylko opcjami i każdy z nich otworzy twojego RAW'a. Poza tym jest masa innego (darmowego) softu, który otworzy twoje pliki.

Uzależniony Awatar iREM
    Miasto

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez stdanielo Zobacz posta
    sorki, ale ja też nie załapałem, co ma piernik do wiatraka, przecież ACR'y różnią się tylko opcjami i każdy z nich otworzy twojego RAW'a. Poza tym jest masa innego (darmowego) softu, który otworzy twoje pliki.
    Kurczę, tak nie jasno piszę?
    Chodzi mi o to, że dziś zgrywamy sobie tysiące rawów na dvd. Za lat 10, kiedy będzie np. EOS 328 HXPRO i Photoshop CS High Pro ver. 32,5. Może się okazać, że jpg są czytane, tify też, ale RAWy np. już nie. I nikt nie będzie się przejmował, że taki stary piernik jak Ty i ja mamy archiwa całe w jakimś "starym" formacie jak RAW costam...
    Nie chcę panikować, tylko się głośno zastanawiam, czy jest możliwy taki scenariusz.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez iREM Zobacz posta
    Kurczę, tak nie jasno piszę?
    Chodzi mi o to, że dziś zgrywamy sobie tysiące rawów na dvd. Za lat 10, kiedy będzie np. EOS 328 HXPRO i Photoshop CS High Pro ver. 32,5. Może się okazać, że jpg są czytane, tify też, ale RAWy np. już nie. I nikt nie będzie się przejmował, że taki stary piernik jak Ty i ja mamy archiwa całe w jakimś "starym" formacie jak RAW costam...
    Nie chcę panikować, tylko się głośno zastanawiam, czy jest możliwy taki scenariusz.
    Myślę, że trochę przesadzasz. Jakbym myślał podobnie do ciebie to bardziej bym się bał o swoją kolekcję Audio CD (ok. 300 szt. w tym wiele unikatów), że za parę lat nie będzie tego na czym odtworzyć. Skoro masz takie obawy to konwertuj fotki do tiff'a i rób backup na płytach CD albo DVD. Tylko czy za 30-40 lat będą jakieś czytniki, które to odczytają? Rob zdjęcia, żyj chwilą i nie martw się na zapas. I troszkę więcej optymizmu.

Uzależniony Awatar iREM
    Miasto

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez stdanielo Zobacz posta
    Myślę, że trochę przesadzasz. Jakbym myślał podobnie do ciebie to bardziej bym się bał o swoją kolekcję Audio CD (ok. 300 szt. w tym wiele unikatów), że za parę lat nie będzie tego na czym odtworzyć. Skoro masz takie obawy to konwertuj fotki do tiff'a i rób backup na płytach CD albo DVD. Tylko czy za 30-40 lat będą jakieś czytniki, które to odczytają? Rob zdjęcia, żyj chwilą i nie martw się na zapas. I troszkę więcej optymizmu.
    Optymizmu to mam akurat wystarczająco dużo na codzień. :-)
    Szkoda że tak to odbierasz. Mam fotki córy, które zrobiłem kilka minut po przyjściu na świat. Tego nie da się powtórzyć! :-D
    Po prostu miło będzie pooglądać je za 40 lat, siedząc w bujanym fotelu i nie martwić się o to, że nie ma się 300 funtów na kupno softu, który pozwoli je otworzyć. Stąd moja refleksja. A jak napisałem przyszła z powodu niekompatybilności darmowego plagina Camera Raw 4.0 z photoshopem CS2.

Moderator Awatar Janusz Body
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie Open RAW

Problem jest faktycznie poważny i zupełnie serio. Za parę lat może nie być możliwości otwarcia pliku RAW z np. 300D bo: - zmieni sie system operacyjny, zmienia się sposoby zapisu RAW, zmienią się konwertery a za 5 lat ktoś dojdzie do wniosku że 300D to staroć którego nikt nie używa więc "zgodność wstecz" nie jest potrzebna. Ciekawe czy ktoś jeszcze pamięta, że były takie floppy dyski a 360kB na 5-1/4 cala. Zupełnie nie ma gwarancji, że obecne RAW dadzą się odczytać za 15 lat. Adobe DNG też nie jest super rozwiązaniem.

www.openraw.org i Jurgen Specht plus paru innych usiłują coś zrobić w tym kierunku

Janusz,
    Old enough to know better - but I do it anyway.

Bywalec Awatar Jerry99
    Miasto
    Warszawa/Wilanów

Domyślnie

A czasem nie po to Adobe forsuje format DNG - digital negative (i konwertery RAW->DNG) ?
    == Jerry99 ==
    aparat, p-5000, jabłka i aperture...
    http://www.jwroblewski.com

Uzależniony Awatar iREM
    Miasto

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Jerry99 Zobacz posta
    A czasem nie po to Adobe forsuje format DNG - digital negative (i konwertery RAW->DNG) ?
    Ciekawe. Pozostaje nam zapis RAW+jpg - tak na wszelki wypadek ;-)

Strona 1 z 4 123 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów