Strona 4 z 9 PierwszyPierwszy ... 23456 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 31 do 40 z 88

Wątek: canon 24-70 L ostrosć przy f 2,8 oceńcie

Uzależniony

Domyślnie

Zakupujac szklo w sklepie, sprzedawcy powiedzieli mi pewne ciekawe rzeczy na temat bf i ff. Pierwsze, ze szkla staloogniskowe niemal w 100% nie wykazuja zadnego bf czy ff. Jesli wystepuje to zjawisko to nalezy wyregulowac body. Drugie, bf i ff to domena szkiel zmiennoogniskowych. Przy czym chyba jest tu pewna pulapka. Regulujac body pod jedno szklo czy nie powstanie z kolei bf lub ff przy innym podpinanym szkle? Wlasnie jak to w koncu jest?

hertzline
    Guest

Domyślnie

Jeśli masz dobre body, to takie body gra w kapeli z wszystkimi sprawnymi szkłami (już lata praktyki)Ja zostawiłęm sobie 20d z czystego sentymentu i AF z którym takim drugiej tej puszki już nigdy bym w ręce nie dostał.Po dziś dzień mam nieodparte wrazenie że AF w tym 20D jest celniejszy niż na tych samych szkłach w 5D. Nie mówie ze 5tka nie trafia, bo trafia w punkt ale w 20D ten punkt trafienia jest zasze idealnie w środku GO.Ale do czego zmierzam,jesli masz np 3szkła i z czwartym jest problem, reg. czwarte a nie puszke, czysta ekonomia, bo później musiałbyś ustawiać pozostałe trzy szkła do nowych ustawień body(nawet w przypadku gdy body i te trzy szkła nie są poprawnie skalibrowane na tzw 0'. Nawet nie trzy, jeśli body z jakimś obiektywem dobrze pstryka to po co zaburzać tą zgodnosć, lepiej zaingerować w to następne, no chyba ze plany są takie że zakupimy jeszcze kilka szkieł do tego body no to wtedy wiadomo.
    Zobaczcie, np prawy kieliszek:
    )

Pełne uzależnienie Awatar Robson01
    Miasto
    Kielce

Domyślnie

Reklama wysokoprocentowego alkoholu jest niezgodna z prawem :-).
    Canon
    Nie kłóć się z idiotami - ściągną cię na swój poziom i pokonają doświadczeniem...

Początki nałogu Awatar 1507
    Miasto
    Zduńska Wola

Domyślnie

jak jestes takim onanistą sprzętowym pod względem testowania obiektywu, to zamontuj go na statywie i porób zdjęcia karty testowej i bedziesz widział czy masz ostry obiektyw czy nie, szczerze mówiąc ja tez się troche nawymieniałem obiektywów szczególnie sigma i tamron, jak przeszedłem na canona problem ostrości sie skończył, jak miałem jakieś obiekcje to raz strzeliłem fotki karty testowej, i stwierdziłem że fotki nieostre to moja wina a nie sprzętu. Więc przestań testować obiektywy tylko poprostu rób zdjęcia, chyba że na 100 fotek jest 90 nieostrych to faktycznie masz pecha.

Uzależniony

Domyślnie

1507, zle zinterpretowales. Szklo kupilem i jest bardzo cacy. Informacja o bf czy ff to wiadomosc na marginesie absolutnie nie tyczaca sie konkretnie mojego zakupu. Drrrrrrr.....

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez ArturBonoVox Zobacz posta
    1507, zle zinterpretowales. Szklo kupilem i jest bardzo cacy.
    to po grzyba poruszasz wątek??
    jesli jest "bardzo cacy" oraz w ogóle, to rób zdjęcia i nie zawracaj ****.
    Pozdrawiam
    Slick

hertzline
    Guest

Domyślnie

Właśnie, pstrykajmy nie gadajmy!

Cwaniur
    Guest

Domyślnie

Witam wszystkich ;]
    moje 24-70L właśnie jest hospitalizowane na żytniej... przypadłość: pierścień ogniskowej nie "dojeżdża" do skrajnych wartości uszkodzeniu uległ jeden z pierścieni wewnątrz obiektywu, a dokładniej mikro wkręty mocujące go. Owy mechanizm odpowiada za zamocowanie i luzy na wysuwającej się części obiektywu. W/w uszkodzenie tyczy się również ostrości szkła. W początkowej fazie (gdy mikro wkręty nie zostaną jeszcze wyrwane a jedynie mocno poluzowane) szkło traci ostrość. Przyczyną całego tego zjawiska jest wrażliwość tego obiekywu na transport i wstrząsy (np długa podróż samochodem/samolotem). Obiektyw znosi brutalne traktowanie (bieganie z nim na szyi itp) ale niszczą go mikro wstrząsy. Zalecono mi transport aparatu z podłączonym szkłem frontem do dna torby (a nie tak jak dotychczas robiłem,czyli bokiem) oraz zwiększenie ilości gąbki lub innej miękkiej wyściułki w torbie na czas podróżowania :P PS: Mała paranoja, że szkło za całkiem sporo złotówek ma taką przypadłość

Bywalec
    Miasto
    Toruń

Domyślnie ????

Cytat Zamieszczone przez Cwaniur Zobacz posta
    Witam wszystkich ;]
    moje 24-70L właśnie jest hospitalizowane na żytniej... przypadłość: pierścień ogniskowej nie "dojeżdża" do skrajnych wartości uszkodzeniu uległ jeden z pierścieni wewnątrz obiektywu, a dokładniej mikro wkręty mocujące go. Owy mechanizm odpowiada za zamocowanie i luzy na wysuwającej się części obiektywu. W/w uszkodzenie tyczy się również ostrości szkła. W początkowej fazie (gdy mikro wkręty nie zostaną jeszcze wyrwane a jedynie mocno poluzowane) szkło traci ostrość. Przyczyną całego tego zjawiska jest wrażliwość tego obiekywu na transport i wstrząsy (np długa podróż samochodem/samolotem). Obiektyw znosi brutalne traktowanie (bieganie z nim na szyi itp) ale niszczą go mikro wstrząsy. Zalecono mi transport aparatu z podłączonym szkłem frontem do dna torby (a nie tak jak dotychczas robiłem,czyli bokiem) oraz zwiększenie ilości gąbki lub innej miękkiej wyściułki w torbie na czas podróżowania :P PS: Mała paranoja, że szkło za całkiem sporo złotówek ma taką przypadłość
    A jak to się ma do tego wątku????

http://canon-board.info/showthread.p...ght=luzy+24-70
    Canon 5D + Canon EF 24-70 f/2.8 L

Domyślnie

E tam, jak zauważę brak ostrości przy ROBIENIU ZDJĘĆ a nie przy PSTRYKANIU KARTY to zacznę się martwić. Pozdrawiam :-)

Strona 4 z 9 PierwszyPierwszy ... 23456 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów