Jeżeli ten RAW nie był wyostrzany w wołarce, ja nie widzę problemów.
Wyostrz dla porównania na matrycy. Porównanie zdjęcia z AF do CDAF to najlepsza metoda stwierdzenia czy ewentualne mydło jest wynikiem problemów z BF/FF (czy jest regulowalne).
Jeżeli ten RAW nie był wyostrzany w wołarce, ja nie widzę problemów.
Wyostrz dla porównania na matrycy. Porównanie zdjęcia z AF do CDAF to najlepsza metoda stwierdzenia czy ewentualne mydło jest wynikiem problemów z BF/FF (czy jest regulowalne).
Entuzjastyczny Neofita
Najlepszym rozwiazaniem bylo by zalozyc nowy dzial o nazwie FF / BF i MydloCo drugi post wlasnie w tej tonacji jest zakladany
![]()
Nie chodzi o sprzet za dużą sumę, tylko o to, że jpg po przekonwertowaniu z raw, MUSI być ZAWSZE wyostrzony. Lekkie mydło daje filtr Bayera na matrycy i ostrzenie jest obowiązkowe.
Z Twoim obiektywem jest wszystko w najlepszym porządku.
P.S. Mam nadzieje, że to jednak nie kolejne wcielenie Wyspy Bahama
Kontakt ze mną tylko przez e-mail: "mirekkania na yahoo kropka com kropka au". PW nie czytam.
09. Rób i pokazuj zdjęcia, które podobają się tobie, a nie oglądającym.
---Moje zdjecia na FB---
Kontakt ze mną tylko przez e-mail: "mirekkania na yahoo kropka com kropka au". PW nie czytam.
09. Rób i pokazuj zdjęcia, które podobają się tobie, a nie oglądającym.
---Moje zdjecia na FB---
jeżeli chodzi o Konwert, to zamieszczone sample są JPEG prosto z aparatu
nie RAW zamieniany w PS-ie na JPEG
dinderinie, Da__FreaK: nie wiem o co chodzi z "wyspami...." chyba porównujecie mnie do jakiegoś natręta, ehhh
ja głównie pracowałam na stałkach, wiec może dlatego jestem przyzwyczajona do lepszej ostrości. do zakupienia zooma zmusił mnie charakter zleceń.
Da__FreaK: napisałam już w istniejącym wątku.
MariuszJ: dzięki za rady...![]()
Jeżeli sharpness był na 0, uważam że jest nieźle. CDAF da odpowiedź, czy może być lepiej. Mam wrażenie, że trochę mydlącej aberacji chromatycznej widzę - gdybyś mogła jednak RAWa wywołać w DPP, zadysponować korekcję obiektywu, przeostrzyć na powiedzmy poziom 4 i wrzucić z tego cropy 1:1. Najlepiej jednego z AF i jednego z CDAF. Przeczuwam że będzie żyleta.
Mi tam brakuje dobrze skorygowanego Bahamy z mikroregulacją![]()
Entuzjastyczny Neofita