Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 12

Wątek: Lustrzanki EOS do filmów APS

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Śląsk

Domyślnie Lustrzanki EOS do filmów APS

Czy ktoś jeszcze robi zdjęcia Eosami IX czy IX 7 na film APS? Osobiście uważam, że zdjęcia w formacie H w rozmiarach 10 x 18 cm zrobione w dobrym labie robią na oglądających duże wrażenie. Odbitki są większe niż z małego obrazka czy cyfry (dominuje format 10 x 15 cm) a do tego poprzez wydłużony format sprawiają wrażenie bardziej dynamicznych. I to jest główną zaletą używania filmów APS. Jakość zdjęć zrobionych na filmach Fujii Nexia 200 do formatu 10x18 jest bardzo dobra. Niestety trudno o laboratorium, które by oferowało dodatkowe zalety APS (nadruki z tył zdjęcia i in). Jednak nie one są istotne a opisany wyżej format. Czy ma ktoś jakieś doświadczenia z Eosami do APSu?
    EOS: 6D mk II M5 M10 5 30, EF: 2,8/15 2,8/20 USM 2,8/24 1,8/28 USM 2/35 2,8/40 STM 1,4/50 USM 2,5/50 Macro 1,8/85 USM 2/100 USM 2,8/100 IS USM L Macro 2/135 USM L 2,8/200 USM II L 4/17-40 USM L 3,5-4,5/20-35 USM 3,5-4,5/24-85 USM 4/24-105 IS USM L 3,5-5,6/28-135 IS USM 3,5-4,5/28-105 USM II 4/70-200 USM L, T, S, EF-M: 22 28 Macro 32 11-22 15-45 18-55 18-150

Pełne uzależnienie Awatar minek
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

Jak widać są mało popularne. Nie dziwię się, w dzisiejszych czasach łączą wady analoga i małej klatki filmu (matrycy w cyfrze).
    Klatka APS-H ma wymiary 30.2x16.7mm, mały obrazek to 36x24mm. Czyli długi bok nadal jest dłużczy, czyli panorama o tych samych proporcjach wycięta z małego obrazka, nadal jest większa (fizycznie), czyil lepszej jakości - przy tym samym obiektywie oczywiście.

Początki nałogu
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez IX. Zobacz posta
    Czy ktoś jeszcze robi zdjęcia Eosami IX czy IX 7 na film APS?
    Ja. Nie EOS-em, tylko Leicą, ale zdarza mi się.

Cytat Zamieszczone przez IX.
    Osobiście uważam, że zdjęcia w formacie H w rozmiarach 10 x 18 cm zrobione w dobrym labie robią na oglądających duże wrażenie. Odbitki są większe niż z małego obrazka czy cyfry (dominuje format 10 x 15 cm) a do tego poprzez wydłużony format sprawiają wrażenie bardziej dynamicznych.
    Przecież nikt nie zabrania robienia większych odbitek z małego obrazka albo z cyfry. Większa odbitka z reguły robi większe wrażenie, niż mniejsza. To, że klatka w formacie APS jest o połowę mniejsza też nie poprawia jakości odbitki.
    Inna sprawa, że właśnie mały rozmiar klatki wymusił niejako na producentach aparatów APS montowanie dobrych szkieł (no, może nie na wszystkich). Nie wiem, jak w Canonach, ale Leica APS ma szkiełka rewelacyjne, i po jakości odbitek za diabła nie poznasz, że to APS. No i samo wykonanie aparatu... Coś pięknego, aż się chce fotografować

J

Dzinks
    Guest

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez IX. Zobacz posta
    Czy ktoś jeszcze robi zdjęcia Eosami IX. Czy ma ktoś jakieś doświadczenia z Eosami do APSu?
    Tak ja robie. I jestem zachwycony cala zabawa z APS. Mam bardzo wieloletnie doswiadczenie ze srednim formatem i malym obrazkiem, ale znajduje dziecinna przyjemnosc z zabawy z EOSem IX. Szkoda ze nie mam wersji E, z Japonii. Tak polubilem ta zabawe, ze dokupilem jeszcze dla dzieci Canona Elpha i Konike Revio Z3.

Norbert Slowik
    Guest

Domyślnie

ja się spóźnilem, ale wiele lat temu będąc użytkownikiem 50 później 3 kupiłem zonie IX aps. robi nim fenomenalne zdjęcia używając wszystkich formatów. oczywiście trzeba pamiętać o obiektywach czyli 24-85 do aps ok ale z wszystkimi L 4 fenomen. wszystko wywoluje w profilabie to też ważne ale nie jest to reklama na zdjęcia ponieważ zawsze z korektą, o co większości nie chodzi.

Domyślnie

witam odświerze troche stary watek ale mam pytanie czy robiąc zdjecia na APS-ie uzyskujemy coś takiego jak crop na niepełnoklatkowych matrycach jeśłi tak to jakiej wielkości jest??
    PS miał ktoś już jakies doswiadczenia z przeterminowanym filmami APS 9chya kodak ale nie jestme pewien)
    Canon 1D MK III, 300D x2| BG-E1 | Tokina 12-24 f/4 SPRZEDAM | Canon: 24-70 f/2,8 L | | 28 f/1.8 | 50 f/1.4 | 85 f/1.8 | 75-300 f/4-5.6 | 420EX |
    zamiennik RS-60E3 | EOS -> m42 | Revuenon 50 f/1,8 | MC 3M-5CA 8/500 | pierścionki | First Opticam PRO-6604G + inny badziewny trójnóg

www.nagor.prv.pl - FOTOblog.

Uzależniony Awatar FlatEric

Domyślnie

czy robiąc zdjecia na APS-ie uzyskujemy coś takiego jak crop na niepełnoklatkowych matrycach jeśłi tak to jakiej wielkości jest??
    Oczywiście, przecież klatka APS jest mniejsza od małego obrazka. Łatwo obliczyć to samemu, poprzez porównanie przekątnych klatek, które wylicza się z twierdzenia Pitagorasa, wynosi: 43,27 / (x^2 + y^2)^0,5 gdzie x i y to boki klatki danego formatu APS, dla której chcesz obliczyć krotność - np. dla wspomnianego powyżej APS-H crop factor wynosi 1,25.

Pzdr

Grzesiu
    SX160 IS, a przedtem wadliwy A530 wymieniony w ramach gwarancji na wadliwy A550.
    Analogowy DeviantArt
    Wypociny formalne
    Wypociny techniczne

Domyślnie

Odgrzewam temat, przymierzam się do APS dla rozrywki, ale niestety jedyny znaleziony przeze mnie przez googla producent filmów do APS to Fuji- najczulszy z filmów to 400 ISO (Nexia). Czy ktoś jeszcze wie o innych dostępnych filmach do APS, zwłaszcza 800 ISO? Może robią też coś czarno- białego? Gdzie to kupić?
    Dzięki za info

Cenzor Awatar MacGyver
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

http://www.kodak.com/eknec/PageQueri...requestid=6779
    Niestety, ISO tylko 200 i 400. Ale wygląda na to że jest też czarno-biały:
    http://www.kodakexpress-profilab.pl/filmy_amat.html
    A Nexia jest też dostępna z czułością ISO 800:
    http://www.fujifilm.eu/products/anal...index=10000037

P.S. Ludzie, googlajcie, to nie boli :-)
    Cztery czarne eosy, pół-eos i pentax... a dokładniej to tutaj

Domyślnie

Witam
    Dzięki za podpowiedzi. Niestety kodak.pl, ani fuji.pl nie mają tychże filmów (800, cz-b.) na swojej stronie, co chyba oznacza że w Polsce nie są dystrybuowane. Ale fakt że istnieją (istniały?) napawa jakąś nadzieją. Pozdrowienia

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów