Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 13 z 13

Wątek: Od czego zależy stopień rozmycia tła?

Mieszany widok

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez MARANTZ Zobacz posta
    Ważny w tym wszystkim jest jeszcze dystans pomiędzy fotografowanym obiektem a obiektywem w połączeniu z dystansem tła do obu wcześniej wymienionych pozycji.
    Marantz, w zasadzie to jest to samo. Odległość film (sensor) - obiekt jest, przy zachowaniu tego samego kadru pochodną ogniskowej obiektywu. Pochodną tejże ogniskowej jest też powiększenie tła (wraz z zamazaniem tła dająca ładny bokeh). Odległość film - tło jest istotna o tyle, że tło zmieścić się musi poza głębią ostrości (znowu ogniskowa i przysłona).

EDIT
    @Muflon: jeżeli pod pojęciem rozmycie rozumiesz bokeh tła (rzecz subiektywna) to ok, jeżeli zamazanie (blur, nieostrość) to niestety, nie.

Wieczorne pozdrowienia :-)

Pełne uzależnienie Awatar muflon
    Miasto
    Zürich

Domyślnie

No ja nie pretenduję do skopiowania tego co napisałem wyżej do Wikipedii Mi chodziło bardziej o taki "rule of thumb". Mając ptaszka (dla uproszczenia załóżmy że martwego ) i chcąc mu zrobić zdjęcie wypełniające tak powiedzmy 1/2 klatki, "większe rozmycie" uzyskam pstrykając 200 @f/4 z daleka niż 24 @f/2.8 sprzed nosa tylko tyle

Pełne uzależnienie Awatar schabu
    Miasto
    Rzeszów

Domyślnie

no i jak bardzo Ci się ręce trzęsą to przy długich czasach też na pewno będzie nieźle rozmyte. ale nie tylko tło
    Na której strefie chcesz dostać porannego tosta?

fotografia biznesowa

Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12

Uprawnienia umieszczania postów