Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 20

Wątek: Wybór tele

Coś już napisał

Domyślnie Wybór tele

Powoli zbliża się moment zakupu teleobiektywu do mojego 300D.
    Używać będę go amatorsko do celów portretowych + dzieci (moje ).

Chciałbym wybrać obiektyw o fajnym bokehu i jakości optycznej porównywalnej z Sonnarem 135/3,5.

Na placu boju są :
    Sigma 50-150/2,8
    Canon 70-200/4 L
    Tokina 50-135/2,8
    Canon 70-300/4-5,6 IS

Zaletą ostatniego jest IS co na tle innych specjalnie go nie wyróżnia.
    W zasadzie "odpuściłem" już sobie Tokinę (Sigma jest nieco dłuższa) i mam tylko dylemat 70-200/4L czy 50-150/2,8.
    Zaletą 70-200/4L jest jakość optyczna oraz AF, wadą zakres, f4, rozmiary i wygląd.
    Zaletą 50-150/2,8 jest zakres, światło i jakość optyczna (przynajmniej w zakresie 50-100). Wadą (szczególnie Sigmy) jest niewiadoma odnośnie faktycznej jakości optycznej oraz AF.

Czy badał ktoś na grupie Sigmę i mógłby coś jeszcze powiedzieć na jej temat złego/dobrego? (www.optyczne.pl znam)

Uzależniony Awatar esteper
    Miasto
    Vava

Domyślnie

A myślałeś o jakiejś stałce ??
    5DmkII + C50/1.4 + C85/1.8 + 2,5kg jabłek w wersji PRO

"ADMINISTRACJO ! ZAPOBIEGAJ I LECZ SIĘ RUTYNOWO. DOBRO ADMINISTRACJI, GWARANTEM DOBRA OGÓŁU"

Uzależniony Awatar Viracocha
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Bierz 70-200 f/4L.
    Przewagą Canona nad Sigmą (szkieł) jest jeszcze zdecydowanie mniejsza awaryjność. Wziąłbym też to pod uwagę.

Uzależniony
    Miasto
    Krosno

Domyślnie

wybor chyba oczywisty
    bierz 70-200 :Pteraz w bdb pieniadzach-chyba widzial u sprawdzonego TIPa za 2100(czyli rewelka)
    bedziesz mial super af, ostrosc , swietne wykonanie
    sigma to dobre obiektywy ale jak sie nie ma kasy na elke:P
    6D 30D 35 85 70-200 430EX

Pozdrawiam

Coś już napisał

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez esteper Zobacz posta
    A myślałeś o jakiejś stałce ??
    Owszem, o 100/2 bądź 85/1,8 ale ponieważ nie tylko ja będę użytkownikiem aparatu więc raczej to odpada. Choć być może ta 100/2 byłaby najlepszym wyborem tym bardziej że ze 135/3,5 jakoś mi wychodzi .

Co do 70-200/4L: zmartwiliście mnie co do wyboru choć w żadnym razie nie jest to zaskoczeniem : o sigmie myślę pod kątem światła 2,8 i zakresu . Choć jakby przymknąć ją do f4 to i jakością optyczną dorównałaby L-ce

Pozdrowienia

Coś już napisał Awatar gienioo
    Miasto
    Wawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez maurycyj Zobacz posta
    Zaletą 70-200/4L jest jakość optyczna oraz AF, wadą zakres, f4, rozmiary i wygląd.
    Zaletą 50-150/2,8 jest zakres, światło i jakość optyczna (przynajmniej w zakresie 50-100). Wadą (szczególnie Sigmy) jest niewiadoma odnośnie faktycznej jakości optycznej oraz AF.
    (www.optyczne.pl znam)
    Czołem,

Kilka miesięcy temu zamieniłem sigmę 70-200 na 50-150. Zamieniłem głównie ze względu na zakres. Obiektywu używam do fotografowania/portretowania dzieciaków i jak do tej pory nie narzekam. Pod kropa 50-150 jest idealną ogniskową moim zdaniem. Na f 2,8 jest dobrze od 3,5 idealnie. Kolory są ładne nie ma żadnych zafarbów ( jak to czasami z sigmami bywało ). AF szybki i precyzyjny. Fajny obiektyw szczególnie do rozbieganego towarzystwa.
    pzdr
    g

Pełne uzależnienie Awatar Mac
    Miasto
    Gdańsk/Warszawa

Domyślnie

maurycyj chyba naczytałeś się broszur i specyfikacji i stąd Twoja wiara w Sigmę ale czas to zweryfikować namacalnie. Z tego co wymieniłeś pierwszym szkłem jest 70-200/4L a potem długo, długo nic. Zalety C 70-200, jakość optyczna, USM, solidna metalowa konstrukcja. Ostry od 4 i uwierz to światło zupełnie Ci wystarczy. Sigma to niestety cały czas szkło pozostające daleko za Canonem, fatalny AF.
    EOS 5D/BG-E4, EOS-300V, EF 16-35/2.8L | EF 24-105/4L IS | EF 70-200/2.8L| EF 100-400/4.5-5.6L IS | EF 15/2.8 Fisheye | EF 35/1.4L | EF 135/2L| EF 100/2.8L IS Macro | EF MP-E 65/2.8 Macro | Lensbaby Composer | 580 EX II | MR-14EX | PowerShot SX1 IS, Gitzo 1540, 682B
    Onanizm sprzętowy NIE, dobra jakość TAK.

Coś już napisał

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Mac Zobacz posta
    maurycyj chyba naczytałeś się broszur i specyfikacji i stąd Twoja wiara w Sigmę ale czas to zweryfikować namacalnie. Z tego co wymieniłeś pierwszym szkłem jest 70-200/4L a potem długo, długo nic. Zalety C 70-200, jakość optyczna, USM, solidna metalowa konstrukcja. Ostry od 4 i uwierz to światło zupełnie Ci wystarczy. Sigma to niestety cały czas szkło pozostające daleko za Canonem, fatalny AF.
    Tak, ale powstaje pytanie jak daleko?
    Zgodnie z testami na Optyczne.pl chyba nie aż tak i dlatego zastanawiam się czy przehandlować jakość L'ki za większą uniwersalność 50-150. Sigma mogłaby zostać moim podstawowym szkłem - Canon z racji długiego początku i f4 raczej nie.

Pozdrowienia

cavasss
    Guest

Domyślnie

Jako że dyskusja tyczy się obiektywu który mnie ostatnio interesuje:

Canon EF 70-200mm f/4L USM

Mam jedno pytanie do użytkowników tego szkła, mianowicie czy jest znacząca różnica w jakości tego szkła sprowadzonego z USA, a kupionym w naszym kraju?

Uzależniony Awatar Viracocha
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez cavasss Zobacz posta
    Jako że dyskusja tyczy się obiektywu który mnie ostatnio interesuje:

Canon EF 70-200mm f/4L USM

Mam jedno pytanie do użytkowników tego szkła, mianowicie czy jest znacząca różnica w jakości tego szkła sprowadzonego z USA, a kupionym w naszym kraju?
    Następny już dzisiaj mit, odnośnie jakości tych samych obiektywów kupionych w różnych miejscach...

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów