Strona 1 z 4 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 35

Wątek: DPP i kontrast

Coś już napisał

Domyślnie DPP i kontrast

Witam,

Po zainstalowaniu DPP 3.0.0.3 zauważyłem, że kontrast jest ustawiony domyślnie na -1, czy mógłby ktoś sprawdzić jak było w DPP 2.2.0.1? Wydaje mi się, że było na zero, ale nie jestem pewien.

Pozdrawiam
    Sławek
    Canon 7D, Canon 350D, różne obiektywy

Domyślnie

Nie wiem, czy ci ta informacja sie przyda, ale ja mam 3.0.0.3 i wszystkie defaulty mam na 0 z wyjątkiem saturacji jpg (100).

Coś już napisał

Domyślnie

Dzięki za odpowiedź. Sprawdziłem dokładniej - na zakładce RGB mam ustawione tak jak napisałeś, chodzi mi o zakładkę RAW, tam przy kontraście mam -1.
    Zauważyłem, że zmiana kontrastu na zakładce RAW nie wpływa na zmianę wartości kontrastu RGB, jaka różnica jest między tymi ustawieniami?

Sławek

Domyślnie

DPP dokonuje operacji zarówno na RAWie (zakładka RAW), jak i na jpgu (zakładka RGB).
    Z tym -1 - może zapisałeś poprzednio ten obraz z takim ustawieniem? Spróbuj wyzerować ustawienia przez ctrl-shift-z

Coś już napisał

Domyślnie

Kontrast -1 na zakładce RAW mam przy każdym zdjęciu, ctrl-shift-z nie zmienia tego.
    W przypadku JPG mogę wykonywać zmiany tylko na zakładce RGB, ale w przypadku pliku RAW mogę wykonywać zmiany na zakładce RAW i na zakładce RGB, jakie są różnice między tymi zmianami w przypadku pliku RAW?

Domyślnie

Nie używam w ogóle DPP, więc nie wiem, gdzie ci się to ustawienie mogło zasejwować. Może ktoś inny ci tu pomoże, ew. odinstaluj, zainstaluj ponownie. Może to coś da.

W zakładce RAW dokonujesz operacji na obrazie roboczym utworzonym z RAW przed przetworzeniem do jpg. Ustawienia wykorzytywane są podczas konwersji rawa do jpg.
    W zakładce RGB operacji dokonujesz już na przetworzonym jpg. Ustawienia nakładane są na obraz jpg w przestrzeni RGB po wygenerowaniu go z rawa (konwersji z rawa).

Pełne uzależnienie Awatar ewg

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez slawek1972 Zobacz posta
    Kontrast -1 na zakładce RAW mam przy każdym zdjęciu, ctrl-shift-z nie zmienia tego.
    W przypadku JPG mogę wykonywać zmiany tylko na zakładce RGB, ale w przypadku pliku RAW mogę wykonywać zmiany na zakładce RAW i na zakładce RGB, jakie są różnice między tymi zmianami w przypadku pliku RAW?
    Różnice są takie jak między RGB a RAW (dużo by mówić... - teoria RAW się kłania). Unikaj korekt RGB na fotkach RAW, chyba że musisz, bo na przykład skończył sie zakres na zakładce RAW (co się zwykle nie zdarza).

A domyślnie masz kontrast -1, bo tak masz to ustawione już w aparacie. - Sprawdź nastawy (Picture Style).
    mój aparat: [Ô] , szkła: OOO , statyw: /i\ , fotki: \\\-:\

Pełne uzależnienie Awatar Tomasz1972
    Miasto
    Ząbkowice Śląskie

Domyślnie

W DPP większość ustawień w tym kontrast jest ustawiany według nastawów aparatu .

edit: ewg mnie wyprzedził

Coś już napisał

Domyślnie

Dzięki za wyjaśnienia. W aparacie miałem ustawione wszystko na zero (na środku), a w DPP 3.0 wyszło tak: contrast -1, color saturation -1, reszta na zero. Ustawiłem w aparacie wszystko na wartości maksymalne (+2), w DPP 3.0 mam tak: contrast +1, color tone +2, color saturation +1, sharpness +2. Przy wartościach minimalnych w aparacie (-2) w DPP 3.0 tak: contrast -3, color tone -2, color saturation -3, sharpness 0.
    W DPP 3.0 można zmieniać wartości contrast, color tone i color saturation od -4 do +4, a sharpness od 1 do 10, związek między ustawieniami w aparacie, a w programie nie jest do końca logiczny.
    Wydaje mi się, że we wcześniejszej wersji DPP przy ustawieniach wszystkiego na zero (w aparacie), w DPP color saturation ustawiony był na -1, a reszta na zero.

Pełne uzależnienie Awatar ewg

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez slawek1972 Zobacz posta
    contrast -1, color saturation -1, reszta na zero. Ustawiłem w aparacie wszystko na wartości maksymalne (+2), w DPP 3.0 mam tak: contrast +1, color tone +2, color saturation +1, sharpness +2. Przy wartościach minimalnych w aparacie (-2) w DPP 3.0 tak: contrast -3, color tone -2, color saturation -3, sharpness 0.
    Z wyjątkiem ostatniego "sharpness 0" jest w tym nawet jakaś konsekwencja... logika... Tylko, że to nie ma nic wspólnego z prawidłowym działaniem... albo programu albo apartu. - Najpierw wróć do istrukcji obsługi aparatu, ewentualnie spróbuj zresetować ustawienia apartu do fabrycznych (jeśli to faktycznie uciążliwe i nie wystarczy nadać fotkom w DPP hurtowo jedną "zerową" receptę).

Dodam jeszcze, że pomijając Sharpness (zależy od Stylu) wszystkie ustawienia RAW są domyśłnie na 0 (tak w wersji 2 jak 3 - nie było zmian).

Przypomnij sobie jeszcze co przedtem robiłeś w temacie Picture Style w aparacie lub komputerze? :rolleyes:
    mój aparat: [Ô] , szkła: OOO , statyw: /i\ , fotki: \\\-:\

Strona 1 z 4 123 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów