Pokaż wyniki od 1 do 10 z 35

Wątek: DPP i kontrast

Widok wątkowy

Coś już napisał

Domyślnie

Zrobiłem mały eksperyment, instalowałem kolejno wcześniejsze wersje DPP: DPP 1.6.1.0, DPP 2.1.1.4, DPP 2.2.0.1, DPP 3.0.1.5 - dopiero w wersji 3.0.1.5 na zakładce RAW (we wcześnieszych wersjach RAW image adjustment) pojawiła się możliwość zmiany kontrastu. Co do zmian obrazu podczas zmiany Picture Style (w DPP, RAW z 350D) to po dokładnym przyjrzeniu się widzę zmiany w kolorach, ale pozostałe parametry nie zmieniają się.

Przy okazji eksperymentów zauważyłem jeszcze jedną rzecz, na którą wcześniej nie zwróciłem uwagi - pewnie większość dawno o tym wie. Zrobiłem zdjęcia z zapisem do RAW i JPG jednocześnie, potem wywołałem w DPP 3.2.0.4 z ustawieniami domyślnymi (nic nie zmieniałem, czyli ustawienia zależały od ustawień Parameters (parametry przetwarzania, chodzi o 350D), Picture Style ustawiło się na Standard). Porównałem JPG z aparatu z JPG wywołanym w DPP - kolory były inne, te w JPG z aparatu bardziej prawdziwe. Dopiero po zmianie Picture Style w DPP na Faithful było mniej więcej tak samo. Jakoś nigdy wcześniej tego nie zauważyłem, zacząłem eksperymentować dopiero jak porównałem swoje zdjęcia ze zdjęciami z innego aparatu i zobaczyłem, że są tam bardziej naturalne kolory.
    Teraz zastanawiam się, dlaczego w DPP wartość Picture Style jest domyślnie na Standard, może tylko w 350D występuje takie zjawisko, że te kolory po wywołaniu z ustawieniami domyślnymi są inne?
    Ostatnio edytowane przez slawek1972 ; 27-12-2007 o 22:31 Powód: Automerged Doublepost
    Canon 7D, Canon 350D, różne obiektywy

Uprawnienia umieszczania postów