Strona 3 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 35

Wątek: DPP i kontrast

Domyślnie

jak kadrowac w DPP?

Pełne uzależnienie Awatar Tomasz1972
    Miasto
    Ząbkowice Śląskie

Domyślnie

tools->start trimming tool
    wybierasz proporcje i kadrujesz . Dajesz OK ; fota będzie wykadrowana dopiero po konwersji to jpega albo tifa

edit : w najnowszej wersji już widać co jest kadrowane

Pełne uzależnienie Awatar mxw
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Tomasz1972 Zobacz posta
    tools->start trimming tool
    wybierasz proporcje i kadrujesz . Dajesz OK ; fota będzie wykadrowana dopiero po konwersji to jpega albo tifa

edit : w najnowszej wersji już widać co jest kadrowane
    ale w najnowszej wersji (3.0.1.5) odpalonej pod vistą nie działa ani trimming tools ani quick check tool - po prostu są zablokowane - ta vista to koszmar!

chyba nie działa też EOS utility i nie można robić zdjęć od razu na laptopa (EOS capture), ale nie sprawdzałem (nie instalowałem tej opcji).

qrcze, czym się wywołuje rawy pod linuxem?
    pozdro.,
    m.

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mxw Zobacz posta
    ale w najnowszej wersji (3.0.1.5) odpalonej pod vistą nie działa ani trimming tools ani quick check tool - po prostu są zablokowane - ta vista to koszmar!
    I nie masz mozliwosci zainstalowania win XP?

qrcze, czym się wywołuje rawy pod linuxem?
    http://www.insflug.org/raw/software/tools/dcraw.php3

Miasto
    Poznań

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Vitez Zobacz posta
    I nie masz mozliwosci zainstalowania win XP?
    niestety nie, bo producent (HP) nie udostępnia juz sterowników pod xp :-(

generalnie zasada teraz jest dziwna - dostajesz laptopa z vistą i całym bundlem oprogramowania (jakieś dvd playery, odtwarzacze, nagrywarki, wizardy, obsługę web-cama, skaner linii pap., norton antiviren kit, etc.), ale żadnej płyty! kompletnie nic!

wszystko jest zainstalowane na twardzielu, na nim masz też zdefiniowaną automatyczną partycję recovery (~10% dysku), na którą przy pierwszym uruchomieniu jest zgrywany obraz zasadniczego dysku systemowego. możesz także poprosić windę o nagranie tego na płycie dvd albo kilku cd (ale możesz to zrobić tylko raz! takie zabezpieczenie, he, he ;-)). i teraz jeżeli coś nawali w windzie, to w kilka godzin odtwarzasz oryginalny system z całym tym oprogramowaniem z partycji recovery albo z tych nagranych dvd. oczywiście twoje pliki po takiej operacji idą się ko........ć!

i teraz tak - mógłbym na próbę odinstalować coś - np. norto antivirus - żeby sprawdzić wydajność systemu bez niego - ale juz go nie zainstaluję, bo nie mam płyty z instalką. chyba, że potem ściagnę jakiś testowy pakiet albo go osobno kupię.

dzięki, ale na razie linux tez mi na tym nie wystartował (nie wykrywa połowy sprzetu)... :-(
    pozdro.,
    m.

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

generalnie zasada teraz jest dziwna - dostajesz laptopa z vistą i całym bundlem oprogramowania (jakieś dvd playery, odtwarzacze, nagrywarki, wizardy, obsługę web-cama, skaner linii pap., norton antiviren kit, etc.), ale żadnej płyty! kompletnie nic!

wszystko jest zainstalowane na twardzielu, na nim masz też zdefiniowaną automatyczną partycję recovery (~10% dysku), na którą przy pierwszym uruchomieniu jest zgrywany obraz zasadniczego dysku systemowego. możesz także poprosić windę o nagranie tego na płycie dvd albo kilku cd (ale możesz to zrobić tylko raz! takie zabezpieczenie, he, he ;-)). i teraz jeżeli coś nawali w windzie, to w kilka godzin odtwarzasz oryginalny system z całym tym oprogramowaniem z partycji recovery albo z tych nagranych dvd. oczywiście twoje pliki po takiej operacji idą się ko........ć!
    Norton Ghost, format, Windows XP.
    Tak ja bym zrobil. Tylko te XP to dodatkowy wydatek jakichs 300zl no i bujanie sie ze sterownikami. Ot nietrafiony zakup i tyle.

Pełne uzależnienie Awatar ewg

Domyślnie

niestety nie...
    Niby masz komputer a jednak go nie masz... - Bo ma go system (żeby nie powiedzieć MATRIX). ;-)
    mój aparat: [Ô] , szkła: OOO , statyw: /i\ , fotki: \\\-:\

Początki nałogu Awatar Misiaque
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie

Wracając do konatrastu, ja mając w aparacie Conatrast 0, Sharpness 0, Saturation +1 i Color tone 0 (gdzie jako +1 mam na myśli jeden stopień w górę (na dwa)) od prawie zawsze, mam następujące nastawy w DPP przy otwieraniu zgranych fotek:
    - Contrast -1
    - Reszta 0

Co do wypowiedzi kogoś, że Picture Styles nie mają nic do Sharpness itd., to raczej nie ma racji, co widać zarówno w DPP, jak i jest opisane w dokumentacji:
    Standard
    The image looks vivid, sharp, and crisp.

Portrait
    For nice skin tones. The image looks slightly sharp and crisp.
    By changing the [Color tone], you can adjust the skin tone.

Landscape
    For vivid blues and greens, and very sharp and crisp images.

Neutral
    For natural colors and subdued images. No sharpness is applied.

Faithful
    When the subject is photographed under a color temperature of 5200K, the color is adjusted colorimetrically to match the subject's color. No sharpness is applied.

Monochrome
    For black-and-white images.
    Co prawda przypatrując się, nie widziałem kolosalnych różnic co do wyostrzania, ale jeśli chodzi o kontrast, to Neutral ma niższy kontrast niż Standard, co widać nawet na krzywej gradacji naniesionej na histogram - zmienia się. Co do wyostrzania w różnych stylach, nie zauważyłem w sumie różnic, ale może różnice są subtelniejsze niż wynikałoby to z pliku pomocy, możliwe też że ich nie ma. Ale tak czy siak Picture Style ma jednak wpływ na wyzej wymieniane parametry - domyślne wartości pod pozycją 0 mogą być różne.

Teraz pytanie czy ustawienia Parameters w 350D mają odzwierciedlenie w tym co wyświetla DPP, czy nie. Osobiście nie chce mi się tego testować, bo jest mi dobrze z aktualnym stanem rzeczy.

Pełne uzależnienie Awatar Tomasz1972
    Miasto
    Ząbkowice Śląskie

Domyślnie

Otwierając rawa z 350 z nastawem kontrast 0 DPP pokazuje -1 w 400D jak zero w aparacie DPP pokazuje 0

Miasto
    Poznań

Domyślnie

Norton Ghost, format, Windows XP.
    Tak ja bym zrobil. Tylko te XP to dodatkowy wydatek jakichs 300zl no i bujanie sie ze sterownikami.
    na razie wydałem 300 zł na dysk usb 320GB żeby bez problemu zbackupować - a w razie czego poprzerzucać - wszystkie swoje pliki.

Ot nietrafiony zakup i tyle.
    no niby tak, ale nie pisałbym tego wszystkiego, gdybym miał wybór - tzn. każdy kto dziś chciałby kupić nowego ładnego i nowoczesnego laptopa, przejdzie przez to samo - i to jest najgorsze....

i jeszcze jedno: sprzet jest super, ładny, lekki, chodzi na baterii prawie 4h, to tylko duperele w systemie są porażką (i trwa walka z ich wyłączaniem).

Cytat Zamieszczone przez ewg Zobacz posta
    Niby masz komputer a jednak go nie masz... - Bo ma go system (żeby nie powiedzieć MATRIX). ;-)
    dokładnie!
    pozostanie mi tylko przetrzymać ten system

a i jeszcze jedno: widzieliście office 2007??
    to jest dopiero masakra
    myślałem, że znam sie na wordzie, stylach, makrach, excelu, programowaniu...... ba, nawet kiedyś szkolenia z tego dawałem....
    a dziś w wordzie miałem problem z podstawowymi operacjami :neutral:

no nic, straszny OT się zrobił, za co przepraszam autora watku.

Cytat Zamieszczone przez Misiaque Zobacz posta
    Wracając do konatrastu, ja mając w aparacie Conatrast 0, Sharpness 0, Saturation +1 i Color tone 0 (gdzie jako +1 mam na myśli jeden stopień w górę (na dwa)) od prawie zawsze, mam następujące nastawy w DPP przy otwieraniu zgranych fotek
    generalnie od kiedy robie tylko w RAW przestałem przejmować się nastawami w aparacie - często choćby dla jaj ustawiam sobie b&w (ale się inni dziwią, że mam czarno-białą matrycę!) - przecież potem i tak wszystko sie przestawia w DPP czy w czymkolwiek innym

Cytat Zamieszczone przez Tomasz1972 Zobacz posta
    Otwierając rawa z 350 z nastawem kontrast 0 DPP pokazuje -1 w 400D jak zero w aparacie DPP pokazuje 0
    kiedys był jakis artykuł czy post o tym, że w pewnym momencie canon uporzadkował i poprzesuwał te wszystkie skale w swoich body - i 350D jest sprzed porządków, a 400D już po, stąd te róznice. ale generalnie znaczenie nastaw jest podobne, tylko zero w innym miejscu
    pozdro.,
    m.

Strona 3 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów