Strona 2 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 35

Wątek: DPP i kontrast

Coś już napisał

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez ewg Zobacz posta

Dodam jeszcze, że pomijając Sharpness (zależy od Stylu) wszystkie ustawienia RAW są domyśłnie na 0 (tak w wersji 2 jak 3 - nie było zmian).
    W jaki sposób Sharpness zależy od stylu? W DPP mogę ustawić dowolną ostrość dla dowolnego stylu (mam na myśli Picture Style).

Przypomnij sobie jeszcze co przedtem robiłeś w temacie Picture Style w aparacie lub komputerze? :rolleyes:
    Zmiana Picture Style w DPP nie wpływa u mnie w żaden sposób na parametry typu kontrast itp. (z wyjątkiem stylu Monochrome). W przypadku ustawienia stylu w aparacie nie da się fotografować w RAW, tylko w JPG.
    Canon 7D, Canon 350D, różne obiektywy

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie

(.....)

Przypomnij sobie jeszcze co przedtem robiłeś w temacie Picture Style w aparacie lub komputerze? :rolleyes:
    W aparacie ich nie mógł ustawić bo 350-tka ich nie posiada .
    Cytat Zamieszczone przez slawek1972 Zobacz posta
    (....) W przypadku ustawienia stylu w aparacie nie da się fotografować w RAW, tylko w JPG.
    Przyznam że tu już coś zamotałeś kompletnie. DPP odczytuje ustawienia aparatu Parameter itd. I nie ma to nic wspólnego z tym jak zapisujesz te zdjecia czy jpg czy raw. Jedyna rzecz to to że w Raw-ach możesz te wszystkie ustawienia zmienić w komputezre w jpg-u już nie.
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Pełne uzależnienie Awatar ewg

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez slawek1972 Zobacz posta
    W jaki sposób Sharpness zależy od stylu? W DPP mogę ustawić dowolną ostrość dla dowolnego stylu (mam na myśli Picture Style).
    Najpierw przeprosiny. Kolekcjoner słusznie zwrócił uwage, że w 350d nie ma jeszcze nazwy i całego systemu "Picture Style", tylko "Processing Parameters". Dlatego przepraszam jeśli gdzieś wprowadziłem w błąd złym nazewnictwem i błędnym rozpoznaniem problemu. Jak teraz czytałem instrukcje 350d to zauważyłem, że i suwaki w aparacie mają mniejszą liczbę kroków na plus/minus (2 vs 4). Stąd większość moich powyższych rozważań pewnie traci na ważności lub dokładności (choć niekoniecznie). - Ale i tak gapa jestem.

A co do pytania (o ile odpowiedź na nie dotyczy jeszcze Ciebie), niektóre Picture Styles np. Monochrome mają domyślną sharpness na 0 a taki Standard już na 3 - Ot tyle miałem na myśli. ;-)

Mam tu u siebie kilka fotek RAW zrobionych przez 350d i nie zauważam różnic w ich obsłudze w DPP wzgledem moich zrobionych 400d. Stąd mój nieśmiały wniosek, że posiadając 350d szczególnie warto strzelać w RAW, żeby potem mieć większe możliwości ustawień parametrów w DPP, już za pomocą Picture Styles.
    I drugie spostrzeżenie: Te fotki RAW z 350d które mam domyślnie ładują się do DPP na ustawieniach 0 (nie licząc sharpness, która zwykle wynosi 3). Więc mimo wszystko Twój przypadek wciąż wydaje mi się dziwny.
    Można oczywiście na siłę zakładać, że Canon inaczej przyporządkował konkretne ustawienia Processing Parameters z 350d do Picture Styles w DPP, ale dlaczego w takim razie widać to tylko u Ciebie (na razie jedyny taki znany mi przypadek)?
    mój aparat: [Ô] , szkła: OOO , statyw: /i\ , fotki: \\\-:\

Coś już napisał

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Kolekcjoner Zobacz posta
    W aparacie ich nie mógł ustawić bo 350-tka ich nie posiada .

Przyznam że tu już coś zamotałeś kompletnie. DPP odczytuje ustawienia aparatu Parameter itd. I nie ma to nic wspólnego z tym jak zapisujesz te zdjecia czy jpg czy raw. Jedyna rzecz to to że w Raw-ach możesz te wszystkie ustawienia zmienić w komputezre w jpg-u już nie.
    Pomieszało mi się trochę, bo nie bardzo wiedziałem o co chodzi z tymi Picture Style, po przejrzeniu instrukcji pomyślałem, że może to tzw. Programy motywów, ale skoro tego w 350D nie ma to już mi się wyjaśniło.
    I drugie spostrzeżenie: Te fotki RAW z 350d które mam domyślnie ładują się do DPP na ustawieniach 0 (nie licząc sharpness, która zwykle wynosi 3). Więc mimo wszystko Twój przypadek wciąż wydaje mi się dziwny.
    Można oczywiście na siłę zakładać, że Canon inaczej przyporządkował konkretne ustawienia Processing Parameters z 350d do Picture Styles w DPP, ale dlaczego w takim razie widać to tylko u Ciebie (na razie jedyny taki znany mi przypadek)?
    Drobne wyjaśnienie - wszystkie zdjęcia robię w RAW. W DPP, gdy otworzę RAW, ustawianie w Picture Style nic nie zmienia (z wyjątkiem Monochrome), nie widzę żadnego związku między ustawieniami Processing Parameters z 350d i Picture Styles, może właśnie dlatego, że, jak napisałeś, w tym aparacie nie da się tego ustawić.
    Oczywiście to wszystko nie jest dla mnie problemem. Wywołałem kilka RAW i porównałem wyniki z DPP 2.2.0.1, wydaje mi się, że Contrast na 0 w DPP 2.2.0.1 daje takie same wyniki jak Contrast -1 w DPP 3.0.0.1 (oczywiście to bardzo subiektywne odczucie).
    Ostatnio edytowane przez slawek1972 ; 03-05-2007 o 11:46 Powód: Automerged Doublepost
    Canon 7D, Canon 350D, różne obiektywy

Bywalec

Domyślnie

W DPP 2 i 3 kontrast domyślnie jest ustawiony na -1.

Początki nałogu Awatar Wini
    Miasto
    W-wa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez David Zobacz posta
    Z wyjątkiem mnie tzn. wersji (3.0.0.3) zainstalowanej na moich (dwóch) komputerkach
    Wini

Domyślnie

Mój 3 ma "0", ale to ciekawe, bo to znaczy, że nie jest to błąd indywidualny.

Pełne uzależnienie Awatar marekb
    Miasto
    Wadowice,Kraków

Domyślnie

U MNIE W TROJCE TEż NA 0

Początki nałogu Awatar ecki74
    Miasto
    Mikołów

Domyślnie

A ja tak może pytanie z innej beczki ?? Czy jest różnica pomiędzy wersją 2 i 3 DPP ?? Czy może jest tylko face lifting ??
    CANON-owe zabawki + parę zoom-ów ; coś stałego i błysk

uczę się robić ... zdjęcia i stronkę ... www.ecki74.za.pl

Pełne uzależnienie Awatar Tomasz1972
    Miasto
    Ząbkowice Śląskie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez ecki74 Zobacz posta
    A ja tak może pytanie z innej beczki ?? Czy jest różnica pomiędzy wersją 2 i 3 DPP ?? Czy może jest tylko face lifting ??
    http://www.canon-board.info/showthread.php?t=21145

Strona 2 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów