Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 15 z 15

Wątek: Pytanie do wszystkich, którzy robią zdjęcia!

Pełne uzależnienie Awatar muflon
    Miasto
    Zürich

Domyślnie

Ja robię w RAW+JPG. Pierwszą selekcję robię na podstawie JPG. Następnie kasuję te RAWy które nie przeszły selekcji, reszta idzie do archiwum. Z RAW wywołuję około 90% do JPG i je też do archiwum (z tego przebieram sobie do galerii). Oryginalne JPG z aparatu kasuję

Uzależniony Awatar comatus
    Miasto
    Wybrzeże Pucyfiku

Domyślnie

Obecnie zostawiam tylko te RAWy, które uważam za udane, reszta leci do kosza. Wcześniej kasowałem RAWy i zostawiałem jpg, ale teraz żałuję. JAk ktoś wyżej napisał umiejętności obróbki zwiekszają się...

Uzależniony

Domyślnie

Zostawiam większość (oczywiście oryginały, nie ma znaczenia czy raw czy jpg). Zdjęcia po obróbce również, ale w innych folderach. Wyrzucam tylko ewidentnie nieudane technicznie. Dokładnie opisuję pod fotostation, nagrywam na płytkę, robię offline'y pod fotostation i kasuję z dysku. Nie warto wyrzucać. Płytki są tanie, a nigdy nie wiadomo czy najbardziej dziwaczne i bzdurne zdjęcie nie stanie się nagle potrzebne.
    Ostatnio edytowane przez rolaj ; 05-05-2007 o 14:06

Początki nałogu Awatar SdoubleU
    Miasto
    Poznań, Poland

Domyślnie

Robię tylko RAW-y i te zaraz po spuszczeniu na kompa wypalam na DVD. Następnie obrabiam wywołuje jpg i wywalam Rawy z kompa.
    SdoubleU
    ---------------------------
    Canon :-D

Początki nałogu Awatar Arek Piekarz
    Miasto
    Jelenia Góra

Domyślnie

Robię w jpegach, obrabiam w PSie i zapisuję w tym samym pliku z kompresją 10. To prawda, że skille w obrabianiu się zwiększają, ale jest na to sposób - nie obrabiajcie zdjęć, dopóki nie nauczycie się tego dobrze robić :-P Oczywiście żartuję, ale u mnie zalega kilkanaście giga nieobrobionych fot, tyle że własnych pstryków, a nie reporterki, urodzin itp. Jeśli teraz się za nie wezmę, będą dobrze wyglądać i więcej zdjęć pójdzie do kosza - bo kryteria też się wyostrzają z czasem.

Jak dotąd raz zrobiłem backup zdjęć (a właściwie całej zawartości dysku) na drugi dysk - dokładnie 13.03.07. Zapisywanie dat backup'ów się przydaje, dzięki temu wiem, że jak najszybciej powinienem go zrobić jeszcze raz
    40D + 17-55/2.8 IS USM + 85/1.8 USM + 580EX + Stofen
    Pretec 4 GB x133 + Kingston 1 GB x50 + Manfrotto 728B
    Lowepro Stealth Reporter D400 AW + Lowepro Nova 2 AW

Moje zdjęcia na Jelonce.com, plfoto i galerii ZSO nr 1 im. S. Żeromskiego w Jeleniej Górze
    Mój fotoreportaż z XV Finału WOŚPu i zdjęcie tygodnia na fotopolis.pl

Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12

Uprawnienia umieszczania postów