Po pierwsze nie jest to najjasniejszy obiektyw kiedykolwiek wyprodukowany. Poza tym cena jest bardzo przystepna. Ten obiektyw potrafi kosztowac jakies $1400 czyli okolo 4000zl.Zamieszczone przez Cychol
Po pierwsze nie jest to najjasniejszy obiektyw kiedykolwiek wyprodukowany. Poza tym cena jest bardzo przystepna. Ten obiektyw potrafi kosztowac jakies $1400 czyli okolo 4000zl.Zamieszczone przez Cychol
djtermoz -> ja nie napisałem, że najjaśniejszy, ba ja go nie sprzedajęja napisałem, że porządny
![]()
pozdrawiam
Na stronie Allegro z tym obiektywem podano, ze to najjasniejsze szklo.
EOS 300v + BP, EOS 350d, EFs 18-55 3.5-5.6 II, EF 28-90 4-5.6 II, EF 75-300 4-5.6 III, EF 50mm 1.8 II, EF 85mm 1.8, Auto Revuenon 135 2.8, Pentacon 200 4, 430EX + rożny osprzęt; FED 5B; LOMO LK-A; Lubitel 166B; Minolta AF Big-Finder; Umax AstraCam 1000
Porządne są również inne piećdziesiątki. Bardzo do mnie przemawia opinia, którą przeczytałem w necie:Zamieszczone przez Cychol
"First you have to understand this lense should only be used from f/1.0 to f/1.2 since at f/1.4 there is another 50mm lense that makes much sharper images at that aperture and much less $. To add, at f/1.2 the use of it is already questionable."
Dodaj też, że ten obiektyw jest 'tylko' jaśniejszy o jeden stopień od EF 50 f/1.4, ale jego jakość optyczna jest ponoć fatalna!Zamieszczone przez p13ka
Jurek - dodaję! :wink:Zamieszczone przez Jurek Plieth
Opiniodawcy, np. na photographyreview, wskazują na "miękkość" zdjęć, wolny AF, gabaryty/ciężar tego ustrojstwa no i... cena.
Tak więc z tym "porządny" to chyba nie tak do końca.
Moze nowy post?
Bo dyskusja jest na inny temat niz w temacie.
Tylko bez obrazy.