Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 20

Wątek: >>> 30D + kit czy D80 + 18-70 ??

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez c42 Zobacz posta
    pamietaj ze body to wierzcholek gory lodowej
    Święta prawda

Cytat Zamieszczone przez c42 Zobacz posta
    jezeli masz pozostac przy jednym szkle to kupuj Nikona... jak zamierzasz kupowac z czasem optyke to canon...
    Niekoniecznie.
    Bardzo zależy od rodzaju fotografii.
    Nikon (o ile pamiętam) nie ma AFS w prawie wszystkich szkłach stałoogniskowych ( <100 mm).
    W szczególności w Canonie są bardzo dobre (lub rewelacyjne) 35 1.4, 85 1.8, 50 1.4. Nie za bardzo są odpowiedniki tego w Nikonie.
    Canon ma bardzo fajne 70-200/4 (+ wersja z IS)
    Ale w nikonie są też zoomy (różnej klasy) 70-300, 70-200 2.8, dobre makro.
    Szerokie (12-24?) i standardowe zoomy pod cropa.
    Generalnie idzie dobrać. Chociaż kilku fajnych szkieł rzeczywiście brakuje (jeżeli chodzi o półkę amatorską to w N. masz wersje z wiertarką, jednak wada)

Ale jak mierzysz w szkła ponad półkę amatorską. To jednak się z c42 zgodzę.

Pozdrawiam
    PM

Uzależniony

Domyślnie

Zgadzam się z pmc, Nikon jest IMHO lepszy dla osoby która niekoniecznie ma ochotę wydawać w najbliższej przyszłości 10tys zł na eLki. Średnia półka Nikona wygląda jakby ciekawiej a np wbudowana lampa działa w trybie master.
    Jedyny problem to te nieszczęsne wysokie ISO, chociaż i tak taka superia 400 ma chyba większe ziarno niż d200 szumy
    Co do tabu na forum nikona, to wydaje mi się, że u nas jest znacznie więcej onanistów sprzętowych czy dużych dzieci traktujących aparat jako kolejną drogą zabawkę i w zwiąku z tym poziom techniczny dyskusji na naszym forum jest wyższy niż forum nikona. Identycznie jak na forum nikona jest wyższy poziom artystyczny.

Uzależniony
    Miasto
    Krosno

Domyślnie

no lempl napisal prawde
    nikoniarzy maja forum bardziej o fotografi a to jest bardziej sprzetowe
    co do samego wyboru 30d czy d80 tez mialem go
    wybralem 30d i 18-55
    czemu?
    -bo wiem ze ten system sie bedzie rozwijal , juz sa dwie puchy z FF
    -po 2 nie ma np w nikonie odpowiednia 70-200 f4
    -canon 30d jest szybszy od nikona , ma mniejsze szumy(dla mnie bardzo wazne)
    -jest lepiej wykonany

Co do nikona podoba mi sie ten ich kita(fajna sprawa, ciekawe czy w canonie kiedys cos takiego zrobia, moze jak konkurencja bedzie miala FF)
    po 2 nikony chyba lepiej wspolpracuja z obiektywami producentow takich jak sigma
    po 3 nikon nie krzyczy sobie nie wiadomo ile za puche z uszczelnieniami a mi by sie to przydalo i zastanawialbym sie po roku nad wymiana na d200

pamietaj wybor lustra to wybor systemu:Pi tym trzeba sie kierowac
    6D 30D 35 85 70-200 430EX

Pozdrawiam

Coś już napisał Awatar setes
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Czesc,

Widze ze sporo osob mialo taki dylemat, ja tez
    Wybralem 30D, po dwoch podejsciach do D80 i jednym do 30D
    Zdecydowaly RAWy ktore porobilem w tych samych warunkach (we wnetrzach i przez okno).
    Powiem szczerze ze balem sie wysokich ISO w Nikonie, ale po testach okazalo sie ze nie jest najgorzej i w sumie to nie szumy zdecydowaly o wyborze Canona.
    Obydwa egzemplarze Nikona jakos dziwnie mierzyly ekspozycje, z tendencja do przepalania. Poza tym zdjecia z Canona bardziej mi sie podobaly (zonie zreszta tez :-) ) ale to juz subiektywne odczucie.
    Przez kilka dni tez mialem tylko KIT i nie bylo najgorzej kilka fajnych fotek zrobilem.
    Bedac na Twoim miejscu bralbym Canona z KITem i kombinowal jakas kase zeby szybciej lepsze szkielko i to wcale nie koniecznie z literka L

Pozdrawiam
    Pawel,

Uzależniony
    Miasto
    Krosno

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez setes Zobacz posta
    Czesc,

Obydwa egzemplarze Nikona jakos dziwnie mierzyly ekspozycje, z tendencja do przepalania. Poza tym zdjecia z Canona bardziej mi sie podobaly (zonie zreszta tez :-) ) ale to juz subiektywne odczucie.
    to dziwne bo wydaje mi sie ze jak i w przypadku 20d jak i 30d zdjecia sa lekko niedoswietlone i zeby osiagnac dobry efekt stosuje sie korekte 1/3EV...ale moze to mi sie tak wydaje
    6D 30D 35 85 70-200 430EX

Pozdrawiam

Coś już napisał Awatar setes
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez 777 Zobacz posta
    to dziwne bo wydaje mi sie ze jak i w przypadku 20d jak i 30d zdjecia sa lekko niedoswietlone i zeby osiagnac dobry efekt stosuje sie korekte 1/3EV...ale moze to mi sie tak wydaje
    Mam podobne wrazenie i czesto stosuje korekte, ale zdjecia z Nikona mialem przeswietlone odpowiednio o ok. 0.5 i 1 EV - w dobrze oswietlonym pomieszczeniu i na zewnatrz. Z kolei w gorzej oswietlonym pokoju bylo niedoswietlone jakos minus 1/3 EV. Poniewaz interesowaly mnie rowniez szumy proby powtarzalem wielokrotnie przy roznych ISO.

Pozdrawiam
    Pawel,

Pełne uzależnienie Awatar popmart

Domyślnie

jak to mówia leopiej kijek pocieniasić niż go potem pogrubasić (niedoswietlenie / prześwietlenie)

a niedoświetlenie standardowo występuje w obiektywie kit (i tu ja także daje 0,5ev+) ... jakos nie słyszałem aby wlepszych szkłach cos podobnego było ...

Początki nałogu
    Miasto
    Racibórz

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez pmc Zobacz posta
    Ale jak mierzysz w szkła ponad półkę amatorską. To jednak się z c42 zgodzę.
    PM
    powiem Wam szczerze ze jak poczatkujaca i kompletnie zielona osoba pyta sie mnei ktory dslr wybrac wskazuje na Nikona hehe moze to przez to zeby miec potem swiety spokoj :> ale prawda jest taka ze Nikon powazniej traktuje polke amatroska i body z nizszej poleczki oprocz dobrej ergonomii, AF posiadaja naprawde dobra optyke... takiego kita 18-70 to sami chcielibysmy miec w zestawie z np 400d... ostatnio zaczyna mi sie zreszta podobac pare bajerow u naszej konkurencji, cholernie mi brakuej sposobu podgladu obrazka i wyswietlania "na pelny ekran" histogramu/przepalen... niedawno kupowalem swoje 30d i nawet przez chwile myslalem o 200d nikona. prawda jest taka ze nie mam portfela na zmiane systemu i wysprzedawanie sie sprzetu... Canon jest super ale nie przesadzajmy z tymi szumami itp. ja i tak nie robie powyzej 400 a jak jest slub na 800 to i tak trzeba odszumic... zreszta dzisiaj gotowe zdjecie zapisane do RAWa mozna tak piescic ze trudno potem poznac ktorym systemem bylo robione... uwazam ze trzeba zdrowo podejsc do sprawy i nie wpadac a jakis szowinizm systemowy bo moze za 5 lat wszyscy bedziemy siedziec na Hasseblandach :-))

Bywalec

Domyślnie

To może jeszcze ja dorzuce swoje kilka groszy. Miałem dawniej Minoltę, potem przyszedł czas na Nikona D80 - miałem dwie takie puszki i całkiem spore stado szkieł. Nie byłem jednak zadowolony z aparatu, m.in. ze względu na pomiar światła (MMII był dla mnie kompletnie nieużyteczyny oprócz fotek z lampą). Obiektyw kitowy (18-70) nie jest taki zły, choć można mieć zastrzeżenia co do jego budowy i ogólne zastrzeżenia co do ostrości uzyskiwanej z zestawu.

Biorąc pod uwagę cały system (bo nie można tego rozpatrywac w kategorii jedna puszka - jedno szkło), zmieniłem na 30D i jestem w miarę zadowolony.
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Cytat Zamieszczone przez setes Zobacz posta
    Obydwa egzemplarze Nikona jakos dziwnie mierzyly ekspozycje, z tendencja do przepalania.
    Ja na ten temat rozpętałem kilkustetpostowy wątek na NF, samemu pisząc ponad 100 postów. Od tego czasu jestem tam znanym "przepalaczem" :razz:

A jeżeli chodzi o matrycowy pomiar światła w D80 - działa on tak, że zbyt duża waga jest przykładana do jasności w punkcie gdzie się ostrzy, przez co jego funkcjonowanie jest często bliskie pomiarowi punktowemu. W przypadku 30D też większa waga przykładana jest w punkcie AFa, ale aparat "szanuje" światła, natomiast Nikon jedzie równo po wszystkim w kadrze, praktycznie niezależnie od tego co dzieje się poza punktem ostrości. Mając przez pół roku D80-tki robiłem 80% zdjęć na CW, 10% na spot a pozostałem 10% na matrycowym (z lampą).

Jeżeli miałbym polecać Nikona, to albo D70s, albo D200.
    Ostatnio edytowane przez Zbig ; 04-05-2007 o 12:39 Powód: Automerged Doublepost

Początki nałogu

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez michal.s Zobacz posta
    Stałem przed podobnym wyborem N D70s i C 400D, wziąłem Canona

Wiem że to inny przedział ale...
    tak jak ja;P
    wg. mi nie pasował system nikona...
    myślę, że 30D jest lepszą puchą od D80 i to sporo

Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12

Uprawnienia umieszczania postów